Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Övrigt 162 inlägg 8476 visningar

Lösa hundar.

xx
1927 • h
#1
18 november 2009 - 00:51
1 Gilla 
var precis ute å sprang en runda så kommer det en lös hund å kutar efter mig. fattar inte varför folk som inte har disciplin på sina hundar låter dem gå lösa. det var ingen fara nu hunden var bara lekfull å nyfiken, men man vet aldrig om det är en aggressiv hund. tycker det är jävligt obehagligt när detta händer.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
1984 • Göteborg
#2
18 november 2009 - 01:34
Gilla 
Jag håller med helt och hållet. Vet precis vad du menar.
Jag har varit ganska hundrädd förut pga att jag blev biten som liten. Det mesta har gått över men en viss ängslig känsla smyger sig ändå på när en lös hund kommer emot mig.

I somras hände det faktiskt att en medelstor hund av "terrier-typ" kom springande rakt emot mig i Skatås, faktiskt nere vid klockan.
Den vek inte av trots att ägaren skrek åt den. När den var 2-3 meter framför mig och inte stannade slog mitt "flight or fight"-system på och jag sparkade till hunden med måttlig kraft. Den flög pipandes i väg någon meter.

Ägaren blev fruktansvärt arg samtidigt som jag (naturligtvis upprörd som fan) försökte förklara att sånt här kan hända om man inte har koll på sin okopplade hund samtidigt som jag påtalade att man inte får ha lösa hundar här.

Han ville ha mina uppgifter för polisanmälning vilket han fick. Verkar dock inte som något har hänt än. Förmodligen insåg han att det inte var jag som var boven i dramat här.
Mari
1973 • Stockholm
#3
18 november 2009 - 06:31
Gilla 
Om jag inte minns fel så är det lag på att hunden skall vara kopplad, den får endast gå okopplad om ägaren har full koll på hunden - rätta mig om jag har fel.
Den ägaren hade kappast koll på sin hund....
1985 • Göteborg
#4
18 november 2009 - 07:54
Gilla 
Är det någon som vet vad som gäller i naturreservat- får man verkligen ha hund okopplad där? Stöter på okopplade hunder i Änggrådsbergen titt som tätt...

@Linus: Bra gjort, jag skulle oxå sparkat till hunden. självklart måste man få försvara sig mot lösa hundar (vilket ju egentligen inte ska behövas)
1981 • Linköping
#5
18 november 2009 - 08:44
Gilla 
Suck, sök på "hund", "lös", "lösa hundar" mm så får ni upp tusen trådar där ni kan gräva ned er i detta ämne och oja er över detta.

Som hundägare har du strikt hundägaransvar det innebär att du är ansvarig för allt din hund gör. Givetvis får ingen hund jaga/hota/bita en människa, men det händer. Det finns hundägare som är idioter. End of story?
1960 • Kungsholmen
#6
18 november 2009 - 08:46
Gilla 
Maria E -Det finns ingen lag att hunden ska vara kopplad men man ska ha uppsikt över sin hund.
Linus mfl - Om man vet att sin hund hoppar på folk då oftas "terriertyper" så ska de naturligtvis vara kopplade. Voff !
Sven Andersson
1966 • Kista
#7
18 november 2009 - 09:11
Gilla 
I åtskilliga kommuner, om inte alla, finns det inskrivet i ordningsföreskrifterna att hund SKALL hållas KOPPLAD på offentlig plats (och ev. andra namngivna områden, och ev. med vissa begränsningar i skyldigheten). Motionsspår, t ex, är mycket ofta inkluderade som offentlig plats med absolut koppeltvång, året runt.

Och varje person som vistas i en kommun (även tillfälligt) har skyldighet att känna till, och rätta sig efter, kommunens ordningsföreskrifter. Även hundägare, tro det eller ej.
1985 • Göteborg
#8
18 november 2009 - 11:15
Gilla 
@Karin: Ifall du ser en tråd med titlen "Lösa hundar" och du tycker ämnet är uttjatat- varför inte bara strunta i att öppna den....?
1966 • Karlstad
#9
18 november 2009 - 12:16
Gilla 
Jag gör det lätt för mig och håller med Andersson , Axelsson och Ivarsson hela vägen. :-)
1978 • Gävle
#10
18 november 2009 - 13:37
Gilla 
Innan jag skaffade hund förstod jag inte varför man låter sin hund gå lös så ofta som folk gör. Men nu förstår jag att det är nödvändigt för att hunden ska lära sig respektera omgivningen och lyda husse.
Dock förstår jag inte varför man måste göra detta i ett löparspår. Där är folk koncentrerade på sin träning, att slå pers, etc. Och en del blir faktiskt oroliga av okopplade hundar. De kan inte veta om just min hund är världens snällaste eller nån galen knarkarhund (jag har världens snällaste). Så om jag möter nån i spåret halar jag in kopplet så de slipper oroa sig, även om min hund är supersnäll.
Och skulle jag släppa loss min hund, han springer efter nån och inte lyder mina kommandon så får både jag och hunden skylla mig själv om hunden blir skrämd av en snyting. Det har dock inte hänt än.
xx
1927 • h
#11
18 november 2009 - 13:44
Gilla 
Jag tycker att man borde införa hundkörkort. det är så många som tror att man kan köpa en hund och att det är en rolig leksak. men väldigt få vet hur man skall hantera dem. det finns faktiskt ett fåtal som kan låta sina hundar gå lösa utan att de bryr sig om att jaga folk. men eftersom så många inte har pli på sina hundar och man läser om folk som blir attackerade hela tiden så är det ju att stort problem.

förstår att man sparkar en hund som kommer mot en. tycker också att det är synd att hunden skall få lita för att ägaren inte har koll.
1979 • Strängnäs
#12
18 november 2009 - 14:21
Gilla 
Härligt Linus, tummen upp!

Ja det var allt jag ville säga :)
Buckard
1978 • Stockholm
#13
18 november 2009 - 15:23
Gilla 
Jag hamnade nyss i samma situation som Linus. Dock valde jag att inte sparka hunfotboll eftersom hunden var i storleksorningen tumvante-extra-hårig. Men jag hade en väldigt stor lust att göra det av flera anledningar.

1) Hundägaren hade noll koll och behövde lära sig en läxa.
2) Hundstackaren hade noll koll och behövde lära sig en läxa.
3) Det är otroligt störande för mig som tränar när folk inte har koll på sig själv eller sina husdjur.
Jakob Frick
1981 • STHLM
#14
18 november 2009 - 16:04
Gilla 
HA HA

Here we go again...

Testa onda ögat. Det kör jag med nu. ONDA ögat. Man blänger - hårt! Först på jycke, sedan på husse, sedan på jycke igen.

Som vassa spjut rakt ut från ögonen!

Sedan skakar man på huvudet lite grand. Man DÖMER. Kanske himlar lite med ögonen. Och så blänger man igen. Som att man har ätit typ FEM KILO glosylt. Fortsätt gärna glo när du springer förbi, vrid på nacken. Vi snackar obekvämt mycket. Du får prova dig fram här!

Vet inte om det här fungerar så bra. Oftast fattar inte husse varför joggaren glor så förbannat, och hunden - detta enfaldiga djur - lär ju inte fatta nåt. Alltså hundar KAN vara snälla, men otroligt puckade, och det är ju därför de ska hållas i koppel. Att försöka resonera med en hundägare som har jycken lös är stört omöjligt. Det går inte. Deras hund är så lydig, och deras hund är så duktig, och bla bla bla.

Glo!
1972 • Angered
#15
18 november 2009 - 16:35
Gilla 
Jag sprang om världens sötaste valp idag när jag var ute och sprang. Super söt och inte helt lydig än. När jag passerade så hängde han på mig en bit och var väldigt busig. Jag stannade till och busade lite med den. En höjdpunkt på dagens runda som var ganska skön men väldigt regnig.

Jag förstår inte varför vi löpare och männsikor i allmänhet skall ta över all mark som finns i denna värld. Vi bygger vägar, hus, motionsspår m.m. Och vi sätter djur i bur eller måste ha dom i koppel.

Jag fattar inte riktigt utvecklingen och var det skall sluta.

Sen håller jag helt och fullt med om att vi skall respektera varandra. Men vad får det kosta?
Tove Molin
1967 • göteborg
#16
18 november 2009 - 16:47
Gilla 
Håller med Thomas ovan
Alldeles för få hundar vill hälsa på mig när jag springer. Dom skiter bara i mig! Jättetråkigt. En hund som vill morsa och nosa lite på mig när vi möts förgyller hela rundan. Men som sagt, hundar i dag är så ointresserade av oss joggare....
Carina Jonzon
1963 • Stockholm
#17
18 november 2009 - 19:21
Gilla 
Jag har problemet att det är för många hundar som vill hälsa på mej, en dobberman, en pitbull och en stor svart schäferliknande best har gjort väldigt närgångna undersökningar av min mage och byst. Ägaren till pitbullen var också väldigt vänlig och upplyste mej om att jag var en j-a f-a och h-a som klagade på att hans hund sprang okopplad!! Han tyckte att jag borde förstå att det var en valp som ville leka med mej. Men konstigt nog är det aldrig dom små kopplade chihuahuaorna som vill tumla runt i gräset....
Henning Looström
1973 • Lund
#18
18 november 2009 - 21:38
Gilla 
Jakob, 5kg glosylt... Jag flinar fortfarande!
Sven Andersson
1966 • Kista
#19
9 april 2011 - 23:27
Gilla 
Eija Inspireija Winlund
1966 • Stockholm
#20
10 april 2011 - 02:46
Gilla 
I Sverige får hundar inte ta plats nånstans. Knappt så man får ha hunden kopplad på promenad ens. När min man och jag går med vår underbra Flattte, och vi möter nån på gatan, så drar min man så hårti kopplet att hunden knappt kan andas, så att hunden absolutet inte ens vågar titta på den vi möter. När jag går med min hund, har jag den okopplad, säger till han innan vi möter nån, NEJ, fot. Då vet min hund att den inte får hälsa. Sen får han lubba järnet, vilken glädjer. En stor hund behöver också springa, precis som vi, men det finns aldrig utrymme nånstans, bara en jävla massa regler och sura människor. När vi är utomlands, går hundarna lösa, ingen bryr sig. Nä, framför mer respekt från bägge hållen tycker jag.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.