Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Övrigt 5 inlägg 1024 visningar

Mellansvettning

1974 • Stockholm
#1
2 september 2020 - 10:49
Gilla 
Det här har alltid förbryllat mig.
Varför svettas man (iaf jag) mer under uppehåll i en fysisk ansträngning än under själva ansträngningen?
Dvs under löpningen kan jag visserligen svettas ymnigt, men måste jag stanna för trafik, slå en drill eller liknande så flödar svetten och resten av rundan får genomföras i sjöblött tillstånd.
Tex så blir intervallträning med återkommande stopp/tempoväxlingar en väldigt våt tillställning.
Hade jag sprungit intervallerna i i samma hastighet men i ett svep utan stoppen/tempoväxlingarna hade jag inte alls blivit lika blöt.
Jag begriper att det handlar om samma fenomen som eftersvettning, men eftersom det uppträder mitt i ett pass döpte jag om det till mellansvettning. :)
Och frågan är alltså inte varför man eftersvettas (mellansvettas...) överhuvudtaget utan varför tillströmningen av svett är så mycket högre i pauserna.
Har googlat men just den specifika frågan hittar jag inget svar på och det skulle vara roligt att få nyfikenheten stillad.
Per
1966 • Lysekil
#2
2 september 2020 - 11:08
3 Gilla 
en "killgissning"...

När du står still (en liten stund) så kyls du inte ned av fartvinden som uppstår när du springer.. om du står still så kyler en ökad svettning dig ??

Hasse A S
1953 • Munkedal
#3
2 september 2020 - 11:31
Gilla 
Per har rätt, tror jag. Och när man cyklar så känns variationen ännu mer.
Kroppen måste kylas ner och är det inte fartvinden så tar kroppen till svettning.
1965 • Täby
#4
2 september 2020 - 15:00
1 Gilla 
En till killgissning, kanske i kombination med första teorin: När du står still så har du mindre fartvind, som ju hjälper avdunstningen.

Dvs stillaståendet gör att det dunstar mindre, mao du blir blötare (eftersom svetten fortfarande produceras - seghet). Känns i synnerhet precis när man springer iväg efter pausen, när det är rejält varmt och kanske är enda gången under passet som man kan uppleva nån slags lättnad i värme-helvetet.

Jag hade en rejält varm dag i somras. Sprang iof i skogen, men en del öppna ytor i gassande sol. Där blev jag riktigt varm, så till den grad att jag faktiskt stannade en stund i skuggan. Och, som jag beskrev ovan så upplevde jag nästan kyla i 30-graders värme precis när jag sprang iväg.

Där så kylde inte fartvinden mig tillräckligt så länge jag sprang - då hade jag ju inte känt mig så kokt. Därav min "ackumuleringsteori". :-)
Walker67
1947 • Växjö
#5
2 september 2020 - 22:52
Gilla 
Jag upplever inte mellansvettning vid löpning, men desto mer vid cykling. I somras cyklade jag i 27-28 grader och det kändes inte alls varmt så länge jag cyklade, men jag stannade 3 ggr på en 4-milsrunda och då bara svetten vällde fram. När jag sen startade igen kändes det nästan kallt, innan svetten avdunstat i mitt löst hängande linne. Det som är lurigt med cykel är att man lätt kan få vätskebrist, då det inte känns varmt, men det beror ju på att svetten kyler ner kroppen hela tiden.
När jag springer i varmt väder har jag alltid mitt Ron Hill nätlinne, som ventilerar oslagbart och svetteffekten är inte lika märkbar vid stopp som i cykling.
Så om du svettas vid stopp är inget märkligt, det gör de flesta.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.