Löpning Kost & Näring 6 inlägg 1155 visningar

Tips på vettig dietist/kostrådgivare?

1986 • Stockholm
#1
2 juni 2020 - 20:11
Gilla 
Hej,

Långt inlägg men hoppas någon kan komma med tips :)

Jag vill komma i kontakt med en vettig dietist som har erfarenhet och kunskap kring hur man ska tänka med kost i samband med träning och stress.

Är 169 cm lång och väger mellan 56-57 kg, men skulle väga klart mindre om jag inte hade så mycket muskler... Har inte haft menstration på väldigt länge, springer 3-4 dagar i veckan och styrketränar 2 pass i veckan + promenerar väldigt mycket. Hade lågt järnvärde och blodbrist förra året, men har ökat på med rött kött och även järntabletter under en tid så ligger nu på en bra nivå (tog prover senast i april) Jobbar 25% pga utmattning/stress så träningen har ju varit klart sämre pga det. Ligger nu på 5 mil i veckan, men vill öka på då jag har två ultror i höst som jag ser väldigt mycket fram emot :)

Jag förstår såklart att allt hänger ihop - kronisk stress pga träning, förmodligen för lite mat, stressigt jobb, höga krav på mig själv, dödsfall i familjen osv. Dåligt med återhämtning eftersom hjärnan och kroppen går på högvarv. Ja ni förstår, en ond cirkel. Går redan i terapi, har läkarkontakt, kontakt med specialist på gynmottagning osv och alla säger samma sak "rättar jag till kosten kommer mycket att lösa sig".

Så, några tips?
1989 • Alingsås
#2
3 juni 2020 - 10:46
2 Gilla 
Jag har
fått hjälp av Alice Fagrell (sprallice på insta). Men jag skulle även rekommendera Karoline Pettersson. (tror hon stavas så) Det är två HELT fantastiska tjejer.. Bara att börja följa dessa två på insta tror jag är en kanon-start! De har en väldigt sund inställning till mat och har utbildning där till.

Hoppas du får ordning på allt!
1980 • Åby
#3
3 juni 2020 - 20:40
Gilla 
Hej
Kosthållning och att se till att kroppen får tillräckligt med återhämtning så ska du nog få ordning på det där.

Inte direkt ett tips om en dietist, men dock en podcast med många vettiga avsnitt man kan lyssna igenom, ta lagom inspiration från och börja med lite bättre vanor: https://podcasts.apple.com/se/podcast/tyngre-dietistpodden/id1219666424

Ge det en chans, gärna under ett distanspass. Springer du fem mil per vecka kontinuerligt behöver du inte oroa dig för en ultra eller två - det löser sig men har du inte fått ordning på kroppen så blir det desto jobbigare - ju längre lopp desto mindre löpning men större krav på energihantering.
1986 • Stockholm
#4
4 juni 2020 - 07:15
Svar på inlägg #2
Gilla 
Stort tack! Kollat in henne och hon verkar vettig! Karoline P har jag lite koll på sedan innan då jag tror hon har en podcast via Tyngre-teamet :)
1986 • Stockholm
#5
4 juni 2020 - 07:19
Svar på inlägg #3
1 Gilla 
Tack! Ja, jag tror att att öka på energiintaget kommer göra att jag sover bättre och klarar av att träna mer, win-win!

Har lyssnat en del på podden och tycker hon verkar helt klart vettig :)

Är inte sååå orolig för loppen. Sprungit några ultralopp tidigare och har ofta inget tidsmål utan mer att det ska vara njutbart till 70% haha! Men, med det sagt så här jag svårt att få i mig energi under längre pass. Något jag behöver jobba med.
1986 • Hjo
#6
5 juni 2020 - 12:01
1 Gilla 
Skulle också rekommendera Karoline Pettersson. Det är hon som är med i dietistpodden. Följer henne på Instagram och hennes tankesätt har verkligen hjälp mig som har haft ortorexi. Hon kan hjälpa till med kostupplägg och uppföljning.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.