Löpning Skador & Rehab 11 inlägg 851 visningar

Rehab hopparknä - hur ont är ok?

Björn
1975 • Stockholm
#1
2 mars 2020 - 11:47 (Redigerad 2 mars 2020 - 11:47)
Gilla 
Jag har av läkare konstaterat löparknä (ultraljud). Har ju misstänkt det tidigare (och sjukgymnast trodde det) så rehab är påbörjad.

Hur ont är ok att ha vid rehab? Hur känns det för er som också haft/rehabiliterat det?

Anledningen till min fråga är att när jag gör den klassiska enbenta knäböjen på lutande kil så får jag lika ont som när jag första gången avbröt mitt löppass, dvs riktigt skarp smärta och instinktivt avbryter jag omedelbart. Och jag får det utan att ha ens gått ner djupt utan på väg ner i första repetitionen.

Jag har kört en del långsamma, grunda, vanliga knäböj också och det funkar bättre men även där kan samma smärta dyka upp på vissa pass. När jag provocerar fram den här smärtan kan den i värsta fall dröja sig kvar någon dag eller två (fast mindre akut) vilket förstärker känslan av att jag förvärrar skadan och det känns bara helt fel att fortsätta.

Excentrisk knäspark i maskin (trycker upp med båda/det friska och håller emot ner med det skadade) har i princip alltid funkat men det är ju också en helt annan vinkel.
Oldboy
1952 • Danderyd
#2
2 mars 2020 - 13:02
1 Gilla 
Inte Ok! Kör draken i stället!
Jag har haft quadricepstendinos, det är samma sena men skadan är ovanför knäskålen. Rehab är i princip samma men jag blev sämre av enbens benböj. Gick till rekommenderad sjukgymnast som sa" men gör inte det då!" Så gav han mig Draken som övning att köra i stället. Visst tog det månader, men jag blev bra.
Johan Kleman
1975 • Ystad
#3
2 mars 2020 - 13:27
1 Gilla 
Övningen du beskriver var också alldeles för tuff (pga smärta) för mig att börja med. Körde draken och lättare enbens excentrisk knäböj i maskin istället.

Knäsparksmaskinen blev jag avrådd från av två olika sjukgymnaster.
Björn
1975 • Stockholm
#4
2 mars 2020 - 14:28
Gilla 
Ok, tack då skippar jag den tills vidare. Draken som i? https://www.youtube.com/watch?v=l9Klo7HchIU
Fick du några smärtkänningar av den Oldboy? Hur mycket/ofta körde du?

Gick ni över och körde enbensböjen längre fram i rehab eller skippade ni den helt och blev bra?

Johan, intressant ang knäsparksmaskinen. Sa de något om varför?

En annan övning mitt tidigare sjukgymnast föreslog är OMVÄND nordic hamstring/finnen. Dvs istället för att luta sig framåt (och träna hamstring) så lutar man bakåt för quadriceps. https://www.youtube.com/watch?v=lg4ucCsuWGw
Nån som kört? Åsikter?
Den funkar för mig så länge jag inte provocerat fram smärta med enbenjsböj innan för då är knät irriterat på allt. Men som med knäspark så är det ju en helt annan knävinkel här.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
2 mars 2020 - 19:37
1 Gilla 
Ungefär så men jag gick ner djupare med händerna och upp på tå i övre läget, ungefär som: https://www.youtube.com/watch?v=CT_BVj4e0ek
Den fick jag inte ont av, körde 10ggr i taget så många gånger per dag som jag hann, gick lite åt sidan och körde medan jag väntade på bussen osv.
Nej, enbensböj gjorde jag inte mer. En annan sjukgymnast som jag känner säger att man ska inte belasta knät i skarpare vinkel än 90 grader för man komprimerar själva leden då.
Det finns en variant då man kör med extra belastning, en "medicinboll på 2-4 kg mellan händerna, det har jag provat vid annat tillfälle, vet inte om det tillför mycket mot hopparknä men det är ju en ökad utmaning för balansen.
Johan Kleman
1975 • Ystad
#6
5 mars 2020 - 19:34
1 Gilla 
Hmmm...minns inte exakt men tror att övningen inte var så effektiv mot mitt hopparknä och ev kunde göra mer skada just då när jag inledde rehab.
1970 • Mörrum
#7
5 mars 2020 - 20:02
1 Gilla 
Förlåt för min fråga men, i rubriken skriver du "hopparknä" och i tråden "löparknä". Vad jag vet är det olika saker?

Jag har haft löparknä i båda mina knän, det ena kom akut efter ett Göteborgsvarv - en knivskarp abnorm smärta rakt in i högerknät - när jag gick ner för trapporna efter medaljerna...sen fortsatte det...

När båda knäna var drabbade av och till insåg jag att jag nog hade en muskulär obalans någonstans så för att utröna var så gick jag till en sjukgymnast som, med hjälp av olika tester, kunde konstatera stora svagheter i sätet, framför allt i Gluteus Medius. Den korta historien i mitt fall handlade om att träna upp denna lilla muskel på båda sidor och vips försvann symtomen. Är kry i knäna sen dess och det är tio år sen. :)

Övningar som jag fick "på recept" var Musslan, Kissande Hunden, Liggande Sidobenslyft och X-walk (man går åt sidan med fötterna på ett gummiband). Inga av övningarna gjorde ont alls, men stärkte det jag var svag i och jag slapp ursprungssmärtorna. Har aldrig haft problem med löparknä sedan dess.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
5 mars 2020 - 21:47
Gilla 
Det finns en olycklig språkförbistring här: Det som på engelska kallas "runners knee" heter i svensk vokabulär quadricepstendinos (det jag hade) och då sitter skadan/smärtan ovanför knäskålen i samma sena som hopparknä. Om det är läkaren som satt fel benämning är det slarvigt.
#9
23 mars 2020 - 18:01
1 Gilla 
Hej Björn!

Man brukar säga att en 5 på smärtskalan är ok under tiden. Man kan få en reaktion efter men den ska lägga sig inom 24 timmar. Det är de generella råden, väldigt individuellt naturligtvis. Jag jobbar som naprapat, brukar ge en kombination mellan att träna musklerna runt knäet framför allt framsida lår men även höften. Man måste undersöka foten också, trots allt den som träffar marken först. Jag tittar även på hela ryggraden så att inte ett ben belastas mer än det andra, lite enkelt förklarat. Man ser ofta om man mäter styrka att muskeln till berörd sena är försvagad. Jag brukar även köra stötvågsbehandling/tryckvågsbehandling på senskador. Em kombination av allt brukar funka bra, men det tar tid med senskador. Viktigt är också att jobba med belastningstolerans i vardagen, tex i löpning.

Löparknä och hoppar knä är 2 olika diagnoser, involverar 2 olika senor. Smärtan för löparknä sitter på utsidan av knäet, smärtan för hopparknä sitter precis under knäskålen.
Björn
1975 • Stockholm
#10
26 mars 2020 - 18:31
1 Gilla 
@Sylvia, jag skrev fel det är hopparknä och inget annat.

@Gabriella, ok tack.

Har fått ny remiss till Lotta Willberg på Sabbatsberg vilket känns som jackpot i sammanhanget då hon doktorerat på behandling av hopparknä.
#11
2 april 2020 - 10:46
Gilla 
Bra att du får bra hjälp Björn. Om du vill undvika Kirurgi och injektioner är du välkommen att höra av dig. Har som sagt haft bra resultat av stötvågsbehandling, Manuel terapi och rehab. Gabriella.reiner@agilokliniken.se

Lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.