Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 1543 visningar

Uttrampad hälkudde / fat pad syndrome

Pär Wiberg
1984 • Kolmården
#1
22 januari 2020 - 13:37 (Redigerad 22 januari 2020 - 13:48)
Gilla 
Hej,
Vem är jag? Nybliven löpare som sprang lite 2017 och blev "seriös" 2018. 2019 sprang jag i snitt 7-10 mil i veckan. Sprang mitt första marathon i Stockholm och mitt andra i Valencia i december. Älskar denna idrott!

Dock, efter smärta i hälarna som tilltog (efter lite för kort vila?) efter Valencia marathon tog jag tag i saken och gick till en sjukgymnast på motions- och idrottsskadeenheten här i Norrköping för ett par veckor sedan. Fick höra uttrampade hälkuddar, det var högst troligt inte plantar fasciit då det syntes på ultraljud att hälkuddarna var tunna.

Jag har därefter fortsatt springa men mer på framfoten med snabbare lättare steg. Ont mer eller mindre även efter joggpass som följd. Har för övrigt sprungit uteslutande på löpband sedan i slutet på november då jag ogillar kylan ute. De senaste löppassen har varit otejpad och utan hälkoppar, bara med "nytt" löpsteg. Funkar så där då jag får ordentligt ont efter längre 90+ min pass på löpbandet i för mig högre farter (tröskel och högre).

Jag har köpt Tulis HD hälkoppar men kommer inte riktigt överens med dem då det känns både i hälen och I hålfoten av att använda dem. Klacken under hälen känns onaturlig trots att jag försöker springa mer på framfoten. Ska prova mer med dem och även att tejpa.

Just nu kör jag en kur med Ipren för att försöka få bort eventuell inflammation i hälarna (vätska syntes på det ultraljud sjukgymnasten gjorde som kunde tyda på inflammation). Dessutom löpvila på obestämd tid.

Jag har läst flera trådar här i forumet men de är alla väldigt gamla vid det här laget.

Hur har det gått för er andra med denna problematik? Vad funkar för er och har ni kunnat börja springa igen? Jag älskar att springa och mardrömmen/farhågan är att jag inte kan springa mer eller förstör hälarna ännu mer om jag fortsätter.

Snälla jag vill ha er input/era erfarenheter!

Mvh
Pär
1961 • Oskarshamn
#2
22 januari 2020 - 16:14
2 Gilla 
Hej Pär! Jag har haft samma problem som du i vänster häl sedan i somras. Under hösten sprang jag som vanligt (fast med hälkuddar/koppar) och tyckte att besvären avtog med tiden. Men på nyårsafton tog jag i rejält på Sylvesterloppet och efter det blev det värre.
Det konstiga är att jag inte har så ont när jag springer. Däremot gör det ont att gå och stå. Förmodligen springer man mer på framfoten.
Rehabövningarna som jag fått av naprapaten tycker jag lindrar en del: rulla bandyboll under foten, skumrulle på vaden, excentriska tåhävningar. Och så går jag och springer i väldämpade skor, både ute och inne.
För tillfället har jag börjat byta ut löppass mot crosstrainer. Det är dock riktigt tråkigt och jag tycker som du, det vore förfärligt att inte kunna springa. Hoppas också få höra bra tips om hur man blir av med det här eländet...
Magnus
Stockholm
#3
22 januari 2020 - 16:43 Redigerad 22 januari 2020 - 16:45
2 Gilla 
Hade detta för några år sedan, och i mitt fall berodde det på en överansträngd Soleus-muskel. Djupmassage av insida vad samt lite rullande av fotens undersida på en golfboll löste problemet efter några veckor. Fick också en diagnosen uttrampad hälkudde, men numera är den alldeles utmärkt, och inte alls "uttrampad", så jag tvivlar lite på den diagnosen, eller så går det uppenbarligen att reversera detta tillstånd.
1972 • Hammarby Sjöstad
#4
22 januari 2020 - 20:47
4 Gilla 
Tejpa din häl är mitt tips. Så här gjorde jag: https://www.skadekompassen.se/behandlingsmetoder/tejpning-vid-ont-i-halen/

Hade problem för länge sedan, men tejpade hälen varje dag tills besvären gick över. Det känns väldigt skönt att ha hälen tejpad när den är öm, hälkoppen var mest obekväm tyckte även jag.
Vad sedan problemet är kan du och behandlare fundera på, men att avlasta hälkudden är ju steg 1 tänker jag, så den får läka.
Lycka till!
Östermalms IP
#5
22 januari 2020 - 22:35
2 Gilla 
Skaffa mjukare skor?

T.ex. Nike Pegasus Turbo har väldigt dämpad och fin sula med sitt ZoomX blandat med React. Skonar fötterna rejält.
1973 • Växjö
#6
22 januari 2020 - 22:46
3 Gilla 
Jag hade enligt tre olika läkare kroniskt uttrampade hälkuddar 1999. Gjorde infernaliskt ont när jag stod och gick. Så i flera år försökte jag sitta så mycket som möjligt. Sen träffade jag en naprapat. Fick träningsövningar för att stärka fötter och vader och rådet att gå barfota. Gick över till Vibram Fivefingers. På ett par år gick jag från ingenting till att kunna springa en halvmara. Kroniskt är enligt min ringa mening bullshit. Minska på droppet i skorna och jobba upp musklerna i fötterna.
1979 • Göteborg
#7
22 januari 2020 - 23:46
2 Gilla 

Jag vill lyfta det som hjälpte mig och min hälsmärta.

Hade problem med plantar fascit-liknande problem i 4 år.

Den senaste läkaren (Vladislav Gordins, Ortho center/Ifk-kliniken) hittade orsaken till problemet: en överspänd vad - i synnerhet gastrocnemius. Han sade "du skall inte träna - satsa på yoga/stretching. Sista alternativet är att förlänga vaden genom operation"

Jag hittade sedan in på https://onestretch.com/

Här kallar men orsaken till problemet för "The split second effect": https://onestretch.com/wp-content/uploads/2016/09/Amis_SSE_Article.pdf

Man skall helt enkelt stretcha vaderna ståendes med båda skorna på ett trappsteg (eller liknande) med "hålfoten" på kanten. Man stretchar passivt 3x3 min per dag för att "nollställa" vaderna.

Här beskrivs metoden, där det räcker att använda ett trappsteg: http://angryorthopod.com/2016/03/calf-stretching/

och här: http://angryorthopod.com/wp-content/uploads/2016/03/Download-this-Guide.pdf

Jag använde mina birkenstock i trappan och märkte skillnad på 1 vecka =)

.. men det kan ta upp till 6 mån innan effekt uppnås tydligen.

Lycka till!
Pär Wiberg
1984 • Kolmården
#8
27 januari 2020 - 08:29 Redigerad 27 januari 2020 - 10:08
Gilla 
Tack så mycket för era svar och delade erfarenheter! Uppskattas!

Jag hade vissa problem med ont i foten då jag klev ur sängen i somras/höstas, men då stretchade jag vaderna väldigt mycket och blev av med problemen.

Inför gårdagens löppass hade jag löpvilat fem dagar. Jag försöker vara metodisk och notera förutsättningarna och resultatet av träningen. Ganska okej känsla innan löppasset. Tejpade hälar enligt den video Ulrika länkade ovan, nya bra skor, löpning på fram-/mittfot, kortare pass än vanligt (7 km), men jag fick ändå ont. Idag hade jag ont då jag gick som vanligt med dottern till skolan. Att inte ens kunna gå utan smärta efter 7 km löpning. Ruskigt frustrerande och jag börjar bli desperat.

Några teorier:
1. Orsaken till problemen. Jag börjar tro att det är mer än bara hälkuddarna, kanske en kombination av hälkuddar och plantar fasciit? Eller något helt annat? Skulle vara intressant att få en andra bedömning då jag inte litar riktigt på att den första fysioterapeuten ställde "rätt diagnos".
2. Mindre varierat underlag. Problemen har dessutom uppstått och blivit värre då hösten kom och det blev mer asfaltslöpning + löpband. I somras sprang jag ett par av veckans pass ute på grus/elljusspår.

Saker jag kommer börja köra:
- Alternativ konditionsträning: Crosstrainer (om utan smärta) och cykel,
- Styrketräning - för att stärka ben och rumpa, inkl. tåhävningar.
- Stretcha vader enligt Johans tips ovan.
- Stretcha stortå för att minska symptom på ev. plantar fasciit skulle vara med i problembilden.

/Pär
1978 • Bohus
#9
27 januari 2020 - 13:01
1 Gilla 
Jag svarar som jag brukar... testa skor med lågt drop eller inget drop med bred tåbox som tex Altra skor för då är det ju lättare att undvika att slå i hälen när du landar och stortån får ju mer plats också...sedan kan man gå i barfota skor också för att få starkare vader/ben även när man inte springer. Det är mitt recept
1961 • Oskarshamn
#10
27 januari 2020 - 21:26
Gilla 
#8 Pär, jag känner igen mig. Sex dagars löpvila innan jag sprang 13 km igår med tejpad häl på mjukt underlag. Lik förbaskat har jag ont idag. :-(
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.