Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 949 visningar

Hoke One One - Torrent

Göteborg
#1
7 september 2019 - 08:10
1 Gilla 
Är nyfiken på Hokas modell Torrent. För det första: vet någon en fysisk butik som har dem? Så att man kan testa dem. Bor i Göteborg, men reser en del i jobbet. Har letat – utan framgång.

I övrigt. Vad har folk för erfarenheter av dem? Både i störta allmänhet, men också på lite längre distanser? Har för avsikt att ge mig på nåt ultralopp nästa år på ~50 km.

Försöker – som alla andra, antar jag – navigera mig fram till den perfekta avvägningen av dämpning/markkänsla.

Har insett att jag mår rätt bra av dämpning så jag gillar de Hoka-skor jag använt, vilket är Challanger, EVO Mafate och till viss del Speedgoat.

Dessvärre känner jag mig lätt rätt så klumpig när jag springer stigar etc. – och det är trots allt en rätt så fundamental del av svensk terränglöpning.

Tack på förhand.
Martin Jarbeck
1987 • Åkersberga
#2
7 september 2019 - 10:08 Redigerad 7 september 2019 - 10:08
Gilla 
Gillar Torrent! Har dock bara sprungit 7,5 mil i dem (längsta passet 2,4 mil). Jag känner mig kvick med bra markkontakt på stigar. Hyfsat bra dämpning och skydd för fötterna. Blir hala på blöta hällar och spänger, annars väldigt bra grepp på torra sådana. De inte alls lika väldämpade som Hoka brukar vara, som t ex Mafate EVO.

Har Clifton 5 som är något för smal för mina fötter så att jag får lite skav. Torrent sitter som en smäck, men som på typ alla skor har jag fått töja ut skon vid stortån då jag har höga stortår.)

Vi tänker lite i samma banor. Jag har anmält mig till mitt första ultralopp (!) i december, "Blåfrusen" som går på vandringsled. Tror att det även för mig kan vara bra för mig med mer dämpning och gärna lite högre drop (Torrent har 5 mm). Har provat Mafate EVO som ett mer väldämpat alternativ men den var tyvärr lite för smal. Har just fått hem Nike Pegasus 36 Trail, men jag är inte övertygad. Ok passform, men den känns faktiskt lite "svampiga" och inte mer robusta än Torrent.
Daniel Lindholm
1977 • Älvkarleby
#3
7 september 2019 - 13:45
Gilla 
De finns på Team Sportia XL i Gävle, kanske lite långt att åka...
Östermalms IP
#4
7 september 2019 - 13:53 Redigerad 7 september 2019 - 13:55
1 Gilla 
Jag hade ett par Torrent hemma i en dag. Retur. Tyckte de var för stumma i dämpningen. Kanske krävdes det break-in?

Mina bästa trailskor är Hoka Napali ATR, sprang UV90 i dem.
Samt Pegasus 36 trail, bra skor.

Jag har även ett par Speedgoat 2 som jag borde returnerat direkt.

Även ett par Challenger 5, vilka är ok, inte mer.

Annars fungerar Nike Zoom Eilte 9 väldans bra för stiglöpning. Sprang UV45 i dem.
Göteborg
#5
7 september 2019 - 13:57
Gilla 
Haha, tack Daniel. Löpning kräver ju dedikation, men en resa till Gävle för ett par skor, där får jag nog dra gränsen.

Tack för bra svar i alla fall.

Martin, hajar att du inte sprungit så långt i dina Torrent, men du menar att det inte känns som en sko du kommer springa ett ultra med?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#6
7 september 2019 - 17:03 Redigerad 7 september 2019 - 17:08
Gilla 
Till trådstartaren:
Med all respekt för att du ju skriver ultra och dämpning är vad du tänker dig, men när du känner dig klumpig på stigar: spanat in VJ XTRM?
Det är ju inte fluff som en Hoka Speedgoat, men det är absolut inte så att man känner vartenda barr man springer på!
Eller Inov-8 TerraUltra? "Perfekt för längre traillopp såsom fjällmaror, Ultravasor och andra längre lopp. "

Du bor ju i rätt stad, kontrollera öppettiderna (bara några kvällar i veckan vanligtvis) och åk till denna fantastiska butik, diskutera och prova: https://smsport.se/produkt/xtrm/ https://smsport.se/produkt/irock-3/ https://smsport.se/produkt/terraultra-g260-2/
Martin Jarbeck
1987 • Åkersberga
#7
7 september 2019 - 22:32 Redigerad 7 september 2019 - 22:36
Gilla 
Erik, Jag söker en sko med mer dämpning och helst lite högre drop, alltså lite mer sko att falla tillbaka på då jag tror jag behöver det. Kan absolut tänka mig att den fungerar för ultra om man vill ha en lite lägre sko och om man är van vid lite mindre dämpning. Smaken är som baken. Tycker Torrent fungerar bra på tekniska stigar och jag skulle kunna tänka mig att köra i den banan mestadels är av sådan karaktär. Mönstringen på yttersulan tror jag passar om det finns risk att trampa i lera eller snö då den inte har massa djupa veck där det samlar sig skit. Jag har aldrig sprungit ultra, så det skulle vara kul att höra om någon ultraräv provat att tävla i Torrent, eller som sagt, något lite mer väldämpat alternativ.
Napali ATR lät ju intressant som Hobbylöparn skrev. Hobbylöparn, Vet du hur Napali ATR är i lera eller snö? Byggs det på undertill, i groparna i mönstret?
Östermalms IP
#8
8 september 2019 - 08:20 Redigerad 8 september 2019 - 08:21
1 Gilla 
Jag har inte testat i snö ännu, men lera har jag testat i omgångar.

Det som är speciellt med Napali ATR, är att sulan på vanliga väg-Napali är ganska mönstrad. ATR i sin tur har små 4 mm nabbar ovanpå det.

Så jag tycker greppet är bra på de flesta underlag.

Är grepp på teknisk teränng viktigaste parametern, kanske Mafate eller Speedgoat är bättre. Men för 90% av de underlag en vanlig svensk som bor i ett vanligt bostadsområde, med litet skogsrundor i krokarna. Så duger Napali ATR utmärkt.

Som jämförelse så var sträckan mellan Smågan och Mångsbodarna både technical och rejält sank. Det var knappt en stig, samt väldigt mycket upp och ned över små förhöjningar, stenigt, rötter, jordigt allt omvartannat. Där tycker åtminstone jag att Napali ATR fungerade utmärkt. OBS att Napali ATR har en mer uppbyggd och styvare ovandel än väg-Napali.

Sen vad gäller dränering, så fungerar de utmärkt. Jag trampade ned mig flera gånger, dvs komplett genomblöt sko. Torkade ur på någon km. Väldigt glad att jag inte tog GTX-skor!!

Jag säger inte att Napali ATR är den bästa trailskon ever, men den är förbaskat bra. Sen tycker jag det är tragiskt att Hoka övergett det foamet som Clifton 3 och Napali hade i mellansulan. De nya foamen i olika tappningar är gränsfall till skit. Det jag läst är att Hoka önskat förbättra hållbarheten, vilken tyvärr var ganska dålig på de mjukare foamen.

Nu ska det i ärlighetens sägas att jag sprungit kanske 70-80 mil med mina väg-Napali. Och visst är de slitna, men jag kan nog få ur 20 mil till om det krisar. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.