Löpning Träning 26 inlägg 6447 visningar

Börja springa med Altra (zero drop).

Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#1
10 augusti 2019 - 23:41
Gilla 
Ni som redan springer med Altra-skor,hur har ni gjort när ni började med att springa med Altra-skor?

(Det följer ju med en liten trevlig broschyr när man köper ett par, där de beskriver bra hur man ska börja övergången,men vill även ha tips från ”real life”!)
< < < 1 2 > > >
1973 • Växjö
#2
11 augusti 2019 - 07:32
Gilla 
Jag stoppade ett par nya Altra Vanish i ryggan. Ställde mig på startlinjen till Stockholm Marathon i min gamla FiveFingers Speed. Efter 21 km ute på Djurgården satte jag mig ner och bytte till Altra Vanish-R och sprang andra halvan i dem. Inte normalt, inte optimalt.

Vad jag vill säga är att om du är van vid minimalistiskt/zerodrop så är det bara att byta. Om inte, ja då är det samma sak som för annan övergång - börja lugnt. Är du van att springa 10 km i dropskor, spring en 1 i zerodrop. Känn efter och öka med en km per vecka eller så. Det gjorde jag i början. Eftersom du är lika gammal som jag ungefär så ta det jäkligt lugnt för dina fötter har ju ca 40års vana av andra skor.
1982 • Tomelilla
#3
11 augusti 2019 - 09:24
2 Gilla 
Efter att ha joggat 3 dagar i veckan i 4 månader tyckte jag att jag samlat ihop till ett par nya skor. Fick rådet av en god vän att inte titta på priset vid val av skor vilket resulterade i ett par Altra. Vid inköpstillfället hade jag inte en aning om att jag köpt zero drop, ja jag visste inte ens att drop var någon man skulle ta i beaktning vid val av skor.
Fick stränga förmaningar med mig hem om att enbart använda dem väldigt sparsamt i början. Mina dåvarande skor hade cirka 10 år på nacken så jag tänkte naivt att det kan ju omöjligt vara sämre att springa i mina nya fina skor? Dessutom så hade jag aldrig varit skadad i hela mitt liv, trots att jag under mina glansdagar snittade 4 timmar träning dagligen. Att det var 15 år och 20kg sedan jag sist tränade samt det faktum att jag aldrig tränat löpning valde jag att förtränga.

Jepp, jag bytte skor rakt av och fortsatte att rampa upp min träningsmängd samtidigt. Jag var omgående extremt nöjd med mina Altra. Efter cirka en månad fick jag problem med vaden. Jag valde att ignorera smärtan så gott det gick men det blev bara värre och värre för varje pass, trots att jag körde massa rehab. Efter 4-5 veckor av tjurskallighet så trilla polletten äntligen ner för mig när jag en morgon stod i trappan med dottern i famnen och gjorde insikten att jag inte klarade av att ta mig ner.

Jag vet inte hur stor del skorna hade i att jag gick sönder men jag vågar nog påstå att de var en bidragande orsak. Efter två månaders intensiv rehab var jag problemfri igen och nu, nästan ett år efter jag köpte mina första Altra, så är jag frälst. Jag tycker de är underbara att springa i och kommer aldrig byta.

Är numera inne på mitt tredje par och varje gång jag köper nya så är jag försiktig i början. Skulle jag kunna backa bandet så hade jag följt alla råden man fick. Använd de nya skorna på lågintensiva pass, var lyhörd på kroppens signaler. Rampa upp försiktigt, var beredd på att inte kunna öka träningsmängden. Gör excentriska tåhävningar i förebyggande syfte, dina vader kommer med stor sannolikhet ta stryk. Skulle även rekommendera att köra rörlighetsövingar rutinmässigt. Personligen gillar jag att köra terränglöpning på mina lågintensiva pass med nya skor. Inbillar mig att ojämnt underlag ger bättre effekt på stödmuskulatur, senor osv och därmed bygger upp en stabilare grund.

Lycka till!1970 • Sala
#4
11 augusti 2019 - 09:50
Gilla 
Jag klippte av en tunn sula och la i Altran. Får funka som inskolning. Det blir tre mm ungefär...
Walker67
1947 • Växjö
#5
11 augusti 2019 - 12:58
Gilla 
Sulans tjocklek och dämpning borde ha betydelse för risken att bli skadad, inte om det är zero drop. Mina Adidas jag springer i nu ser ut att inte ha något drop och det är tack vare det som jag fortfarande kan springa utan att få större knäbesvär. Mina Nike Lunalor hade stort drop och det var av dem som mitt vänstra knä tog så mycket stryk att jag fick lägga ner löpningen i 1,5 år.
Northsport gör reklam för en Altra lättviktssko (143 g) och den verkar inte ha zero drop, men inte så tunn sula som minimanistiska skor. är träningsvarianten med samma sulstjocklek tror jag att de kan fungera bra utan större skaderisk.
merlin
1985 • Karlsborg
#6
11 augusti 2019 - 15:02
1 Gilla 
#5. Altra gör bara skor med zero drop så vitt jag vet.

Jag tycker annars övergången har lite att göra med vilket löpsteg man har. Jag har alltid sprungit mer mot framfoten och upplever ingen större skillnad på zero drop och skor med mer dropp förutom när jag står still.
1965 • Kungsholmen
#7
11 augusti 2019 - 17:21
Gilla 
Jag sprang ett testpass på 10 km, det gick bra sen har jag sprungit 60 km, 64 km och 70 km helt utan problem. Springer normalt i Asics Nimbus.
1978 • Skurup
#8
12 augusti 2019 - 15:31
Gilla 
#5 vilka Adidas har du? Jag har inte hittat några med zero drop.
Anders Skoland
1966 • Oslo
#9
12 augusti 2019 - 23:15
Gilla 
Jag sprang mina första 11 km med Altra Instinct 4 (zero drop) i dag. I sommar har jag andvänt ett par Saucony Liberty 4 mm drop. Jag har inte läst någon information om att man måste ta det försiktigt i början när man startar med Altra skor. Första kännslan med Altra var att dom upplevdes som om man fick mer direkt kontakt med asfalten. Jag vet inte om jag gillade det. Det blir nog en vanesak. Jag har fått besked av en löparkompis att byta skor som jag springer med ganska ofta - så nu blir det att byta mellan 4 mm drop Saucony och dom här Altra noll dropp skorna.
1984 • Göteborg
#10
12 september 2019 - 21:24
Gilla 
Jag gjorde lite tvärtom och har i princip sen jag började springa/jogga regelbundet "på gamla år" kört med minimalistiska noll drop-skor. Dels för att jag haft historik redan från ganska unga år att lätt få ont i knän/höfter/rygg och även benhinnor de få omgångar jag försökte mig på löpning regelbundet, och dels för att jag brukar ha svårt att hitta skor överhuvudtaget som känns bekväma och inte skaver, och hittade en gammal variant av Merrell som mina fötter och ben skarpt gillade.

Visste alltså redan från början att man borde ta det försiktigt med igångsättning/upptrappning, ändå var det lite svårt att förutse vart ens egna gränser går, särskilt när många har inställningen "lite träningsvärk är ingen fara! Den blir bättre om man rör på sig" -så nog tusan drog jag på mig dubbelsidig hälseneinflammation till den grad att man fick stolpa runt på tå på mornarna eller när man suttit ner.
Men hade jag haft andra pjucks hade det ju varit ryggen eller benhinneinflammationer eller knän/andra leder som tagit stryk förr eller senare.

För att byta ämne till Altra, så har man ju hunnit prova lite andra skor nu med noll eller lite drop, bland annat Altra Lone Peak 3,5.
Det blev tvärtom ett byte till skor med mycket tjockare sula och rejälare liksom. Det är ett par skor jag i dagsläget gärna har när man är lite stum i vader och lår och vill ha lite variation, då blir det en asfaltsrunda med dessa.
De tjockare sulorna märks i knän och höfter - de liksom vobblar lite av instabiliteten, samt att fötterna inte kan vrida och ha sig som de vill utan steget blir mer anpassat efter skorna än i de mer minimalistiska. I ett par väldigt likartade, fast dessutom med dubb, drog jag på mig löparknä när jag trodde jag kunde använda dom länge i terrängen som egentligen var tanken med att köpa dom.
Något av första passen i Altrorna stukade jag foten för att man inte fick samma "feeling" för underlaget.

Lång historia kort - jag tror det gör ganska stor skillnad hur tjock sula man väljer på skorna och inte bara droppet. Har man ungefär samma tjocklek som man är van vid och inte bruka ha något mega-drop tidigare tror jag inte man behöver anpassa sig lika mycket som om man både minskar i sultjocklek och drop. Vill man köra zero drop à la minimalistiskt så tycker jag inte man gör det i ett par Altra, iaf de jag testat. Vissa kanske hade tjänat mer på att skaffa en tunnare sula för ledernas skull (mindre wobbel och förbestämt steg) än att se till droppet i första hand?
1984 • Göteborg
#11
12 september 2019 - 21:45
Gilla 
Kan väl tillägga för att svara mer konkret på frågan;

Om det för dig blir en jätteomställning- tänk dig som att du parallellt med din vanliga löpning börjar om som en nybörjare utan erfarenhet och kondis, eller ännu hellre som man skulle rekommendera den personen att börja. Typ max varannan dag och helst bara nån km åt gången (eller kanske att du tar med dom under ett pass och avslutar med dom).

Om det inte blir en jätteomställning för dig (att dom i övrigt är ganska lika dina vanliga skor och du inte brukar ha väldigt högt drop i vanliga fall) - kör dom på korta återhämtningspass max var 4:e dag och se hur det känns. Eller för all del, testa ett mer normalt pass, men se till att benen får vila ifrån dom sen några dagar.
Just hälsene- och vadproblem som väl är det vanligaste brukar ofta komma smygande snarare än att bli en stor akut grej under ett pass. Mycket lurigare, men känns långsökt att det skulle komma akuta problem under första passet, men får man träningsvärk eller känningar bör man ta det på allvar och inte använda skorna igen förrän den är helt borta.
Mattias D
1983 • Stockholm
#12
13 september 2019 - 07:37
Gilla 
Jag håller också på att ställa om mig till Altra och har ett par Torin och ett par Olympus. Jag känner stor skillnad i benen/vaderna mellan Olympus (megadämpning) och Torin ("normal" dämpning), ju mer dämpning desto skonsammare, för mina ben i alla fall.
Jag alternerar med mina gamla 10-12mm drop-skor och kör ungefär varannan dag med gamla vs 0-drop (jag springer varje dag). Än så länge har de flesta längre passen varit med de gamla skorna men kommer succesivt ställa om så de längre passen blir med 0-drop och de kortare med högt drop, för att sedan fasa ut de gamla helt. Jag siktar på att låta omställning allt som allt ta minst 2-3 månader! Jag har för första gången också börjat utnyttja "Utrustnings"-delen här på jogg, då kan jag enkelt se hur många mil jag gjort i resp skor!
1971 • Åhus
#13
13 september 2019 - 08:19
Gilla 
Vilken Altra modell har du köpt ? Stor skillnad på tex Vanish (racingflat) och Paradigm (maxdämpad). Började själv med Paradigm och bytte rakt av utan problem. Konstigt nog blir jag mer ansträngd i vaderna av mina 10mm dropp Nike. Har Paradigm, Escalante, Escalante Racer, Vanish, Timp 1,5, Superior 3,5, och Superior 4.
Superior är favoritskorna (trail).
Jonas Henriksson
1975 • Undersåker
#14
13 september 2019 - 12:57 Redigerad 13 september 2019 - 12:58
Gilla 
#14
Två par One v.3. Har sedan i våras ett par som inneskor (står mkt på jobbet),och ett par som vardagsskor,och som jag testat springa i en gång,någon km asfalt/grusväg. Sedan har en skada kommit mellan så jag har inte sprungit mer i dom.

Som någon var inne på så spelar kanske dämpning och sulans tjocklek också roll,frugan började med ett par Olympus och tycker det funkar bra.

Efter en längre tid med småskador och strulig kropp har jag bestämt mig för att bryta skadecirkeln och har läst och hört så mkt bra om Altra så därför tänkte jag testa.
Dessutom har jag ”insett” att jag alltid haft för smala/trånga vardagsskor och fötterna mår mkt bättre sedan jag bytt.
Tack för alla svar! Uppskattas!
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#15
13 september 2019 - 14:40
Gilla 
Hur dämpad är Torin jämfört med "vanliga" skor, ex jämfört med Kinvara, Clifton, Pegasus etc?
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#16
13 september 2019 - 19:20
1 Gilla 
Bytte rakt av från Hoka Arahi till Altra Paradigm, ingen särskild invänjning och inga problem. Tvärt om blev jag av med mina Mortons-smärtor ganska omgående.
1979 • Bollnäs
#17
13 september 2019 - 19:22
Gilla 
#16
Jag springer i Torin 4. Dom är nog lite medeldämpade.
Mer dämpade än Kinvara men betydligt mindre än Clifton. Jämfört med Pegasus så är dom väl kanske lika. Svårt att jämföra iom det olika droppet och att känslan är annorlunda .
1978 • Bohus
#18
14 september 2019 - 11:24
Gilla 
Jag sprang med Salming distance 4 och salming speed 3 innan, båda med 5mm drop och ganska lite dämpning så jag bytte bara rakt av till Altra Escalante och det har funkat perfekt, inga bekymmer alls.
Östermalms IP
#19
14 september 2019 - 13:47
Gilla 
Jag vet en kille som förstörde sig helt på Altra. Han fick svår PF och har så här 5 år senare problem att springa ens enklare rundor.

Så att vara litet försiktig med 0-dropp är nog en bra grejja. :-)
Michael Lindborg
1964 • Saltsjö-Duvnäs
#20
14 september 2019 - 14:01
Gilla 
Beror nog mycket på vad man har för steg också. Om man redan springer med ett framfots/mellanfotssteg, så är det nog betydligt mindre anpassning till zero drop än om man är en hällöpare.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.