Löpning Kom igång 7 inlägg 2830 visningar

Ung men hög puls och jobbigt

Sas
#1
22 juli 2018 - 21:24 (Redigerad 22 juli 2018 - 21:33)
Gilla 
Jag är en tjej på 18 år som vill börja jogga regelbundet och förbättra min kondition (detta är andra försöket, höll på ett tag förra året men tappade det). Har i mitt liv inte utfört någon "riktig" konditionsträning förutom löpningen.

Men, mitt problem som gör att jag ger upp tillslut är att jag har förbaskat dålig kondition. Söker jag i andra trådar ser jag folk som "bara" orkar 3 kilometer, men det jag kan orka som MAX om jag verkligen kämpar som f*n är typ 1 kilometer. Nu när jag börjat jogga igen har jag varvat rask promenad med jogg i 300, 500 eller 800 meter för att orka. Det blir för jobbigt, helt enkelt. Och det är inte det att benen får mjölksyra eller något sånt, benen tänker jag knappt på under tiden och jag känner nästan aldrig någon större trötthet i benen under passet. Problemet är väl andningen eller pulsen som blir så hög (är svårt att sätta fingret exakt på vad det är?). Andningen blir ju jättesnabb. Kan få luft, men det är väldigt jobbigt. Pulsen går ofta över 180 slag i minuten när jag joggar, vilket jag antar gör mig trött. Tror inte jag mätt fel, får höga pulser ofta när jag mäter och har mätt både genom att känna med två fingrar och att springa på ett löpband med pulsmätare.

Jag joggar oftast väldigt långsamt men har testat olika hastigheter. Är lätt överviktig, ligger kanske 3-7 kg mer än vad jag borde (vet ej exakta vikten just nu, den varierar lite och har inte haft möjlighet att väga mig på hela sommaren).

Är inte bara irriterad, utan lite orolig. Långsam jogging "ska" ju, enligt det jag läst i tidningar och lärt mig om i skolan, vara en ganska lågintensiv träningsform som dessutom ska gå att utföra i "prattempo" om man så vill. För mig är långsam löpning den jobbigaste "sporten" jag någonsin provat.

Vet någon om detta kan vara farligt eller om det bara är att fortsätta tills konditionen förbättras? Och vad det kan bero på?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#2
22 juli 2018 - 22:58
Gilla 
Testa att korta ner löpavsnitten ett tag. Gå 10 minuter som uppvärmning, varva sedan att jogga löpa 100 meter, gå 100 o.s.v. Försök att löpa avspänt utan stress. Efterhand kan du förlänga löpningen.
1984 • Stockholm
#3
23 juli 2018 - 09:22
Gilla 
Jag hade liknande problem innan jag började löpträna regelbundet. Mätte några gånger och pulsen rusade över 200 väldigt snabbt om jag tex spelade squash eller sprang. Kollade aldrig upp det, hade nog för dålig koll för att vara orolig. För mig kom vändningen när jag sänkte intensiteten i träningen. Från att orka en kilometer orkade jag 10 över en natt. Säger inte att det är anledningen för dig men jag hade iallafall en felaktig uppfattning om vad jogging egentligen innebar om man är otränad. Intuitivt sprang jag kanske i 5:30-6:00-fart och tyckte det var långsamt. När jag sänkte till 6:30 gjorde det hela skillnaden. Det behöver inte vara så för dig men som Lars var inne på - prova att verkligen sänka intensiteten ordentligt och gå direkt det blir jobbigt. Om det sen är efter 100 eller 1000 meter spelar ju ingen roll. Tror det kommer ge dig mer att vara igång åtminstone en halvtimme varje gång än att "maxa" någon minut. Tänk bara på att inte öka farten i löpningen bara för du ska springa kortare utan trippa fram med korta steg mer eller mindre så långsamt du kan. Springer du fortare än 7:30min per kilometer så bör du kunna sänka farten ytterligare.
Stefan "Stal" Alanentalo
1972 • Kalix
#4
23 juli 2018 - 09:50
Gilla 
Om 180 är hög puls beror helt på maxpulsen din. Jag själv har 200 i maxpuls & har tex sprungit halvmaran med 183 i snittpuls.
Men för dig så skulle jag följa råden ovanför så du kommer in i löpningen & du har redan gjort rätt när du byter mellan löpning & gå. Skynda långsamt så kommer du se att de ger med sig men innan du gjort ett maxpuls test så är de svårt att säga om 180 är hög puls för dig.
Vicky Karlsson
1957 • Björnlunda
#5
23 juli 2018 - 10:56
Gilla 
Jag tror som Johan ovan. Jag är inte ung men sprang en del då också och då utan att kolla varken tid eller puls. Däremot minns jag att jag bara brände på allt jag orkade och flåsade som en blåsbälg innan den korta slingan var slut. Samma nu när jag för några år sen började om. Nu kollade jag tiden och blev fruktansvärt besviken när jag knappt orkade ta mig runt en minislinga. Såklart sprang jag det snabbaste jag kunde och även om det inte var snabbt alls var det ju det för min kropp. Dessutom har jag kommit på att det är de två första kilometrarna som är jobbigast, sen är kroppen uppvärmd och det går allt bättre. Du kanske också är en slowstarter trots att du är ung? Testa att halvera din fart, jogga långsammare än du går till att börja med så tror jag helt säkert det fungerar för dig.
Leif Sundberg
1980 • Umeå
#6
23 juli 2018 - 15:16
Gilla 
Variera gång och löpning/jogg under ditt pass, precis som du gör nu. Upprepa detta 3 ggr per vecka.

Sätt ett mål att orka springa/jogga t.ex. 5 km i sträck utan vila. Det kan ta kort tid eller lång tid, det beror på dina individuella förutsättningar. Till slut når du dit.

Är du frisk i övrigt är det inte farligt.
Mille
1987 • knivsta
#7
23 juli 2018 - 16:13
Gilla 
Instämmer med alla ovan. Högst troligt behöver du inte alls vara orolig pulsen brukar kunna skena iväg fort om kondisen inte är på topp utan kör på i lugn takt till slut kommer både tider och vikt som ett brev på posten! Lycka till :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.