Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Kom igång 7 inlägg 7012 visningar

Svårt att komma upp i puls..

Kjell Brandes
1969 • Trollhättan
#1
13 april 2018 - 14:06
Gilla 
Bild uppladdad av Kjell Brandes
Ja, jag vet, detta har stöts och blötts tidigare. Men jag hittar inget som passar in på mig.

Jag har precis kommit igång med min löpträning, 49 år gammal och har till och från under mina yngre dagar tränat löpning.
Min maxpuls har radikalt sjunkit och ligger kring 175-180 idag.

Problemet jag har nu är att i början på mina löppass, typ första tio minuterna, så kommer inte min puls igång! Det spelar ingen roll hur mycket jag tar i utan det resulterar snarare i att det känns som att jag ska svimma av min ansträngning. Efter 10-15 minuter så börjar pulsen komma upp i "arbetstempo" och min löpning går i från pest till en ganska så behaglig upplevelse.

Är det någon som har samma erfarenheter?
Är detta i så fall något som kan komma att gå över när min kondition väl kommer på bättre plats?

Se bifogad bild, samma tempo hela vägen, dock väldigt låg puls i början, sedan kickar pulsen upp och löpningen blir behaglig...


Åsa
1978 • Tyresö
#2
13 april 2018 - 21:19
Gilla 
Förlåt men är inte det...helt normalt? En definition av att vara ouppvärmd är ju att pulsen inte klarar av att komma upp särskilt högt. Det är ju delvis därför det känns så segt och tungt om man går ut hårt utan att vara uppvärmd.
Också därför man ska göra intervaller, maxpulstest och liknandej först efter att man värmt upp ordentligt.

Ser inget egentligt problem med det heller. Varför ska du upp i hög puls med en gång? Ska springa ett kortare distanslopp får du så klart värma upp först så du kan gå på direkt.
1978 • Falun
#3
14 april 2018 - 07:04
Gilla 
Ser ut som typisk pulskurva som kan uppstå för mig när jag använder den inbyggda optiska pulsmätningen i klockan. Den funkar sällan bra. Men du kanske kör med pulsband och då borde det inte se ut sådär. Pulsen sticker ju upp mot din nämnda maxpuls efter ca 14 min men du kanske joggade väldigt lugnt innan och la på en spurt där? Från 15 min och framåt ser det ju sen "normalt" ut.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
14 april 2018 - 08:11
Gilla 
Testa att starta i ett lugnare tempo, även hjärta och blodkärl behöver en stund att bli varm. Jag brukar normalt ligga på en snittpuls ca 20 slag lägre på min första km, 10 slag undet på andra km varefter pulsen stabiliseras. Jag brukar använda nästan 3 km innan jag hittar dagens tempo.
1984 • Stockholm
#5
14 april 2018 - 09:17
Gilla 
Håller med ovanstående vad gäller känslan att det är tungt i början för att du gått ut hårt. Själva pulskurvans utseende kan också ha att göra med svett, eller snarare brist på det. De få ggr jag kört med pulsband har det iallafall fungerat väldigt dåligt första kvarten om jag inte fuktat bandet innan, för att kontakten helt enkelt inte fungerar så bra om man inte är svettig.

Överlag tror jag det är vanligt att det dras för stora slutsatser av pulsmätare som helt enkelt visar fel värden, snarare än att hjärtat gör något konstigt.
1969 • Bara
#6
14 april 2018 - 15:38
Gilla 
Låter normalt. När jag springer intervaller 10x400 så är det inte förrän på slutet som pulsen börjar stiga, dvs efter drygt en kvart. Det är egentligen inte förrän under nedjoggen som man springer med hög puls. När den väl jobbats upp är det svårt att få ner den. Då hjälper det nästan inte hur sakta man springer.
Kjell Brandes
1969 • Trollhättan
#7
13 maj 2018 - 09:54
1 Gilla 
Många tack för alla input!

Jag tar till mig och experimenterar lite kring detta...

På lördag är det dags för GBG-Varvet!! :-) :-)

Kjell
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.