Löpning Träning 10 inlägg 4202 visningar

Springa långt i värmen?

1998 • Saltsjöbaden
#1
14 oktober 2017 - 08:08 (Redigerad 14 oktober 2017 - 08:08)
Gilla 
Hej alla trevliga springkompisar!
Jag har följt er och lärt mig mycket av alla era tips och tricks här på forumet så tänkte därför testa lyckan och själv ställa er lite mer erfarna en del frågor.

Jag har löpt under en längre period, tränar nu inför mitt alldeles första marathon. Jag ska dock snart bege till lite varmare breddgrader på en klassisk efter gymnasiet resa i ca två månader och kommer givetvis att fortsätta med min löpning där men har lite funderingar..

När jag springer långpassen i dagsläget har jag aldrig med mig vätska ut men måste väll nu inför värmen kanske investera i ett sånt där vätskebälte och då min fråga, vad bör man ha i? Vatten? Ska man bunkra upp med resorb? Är sportdryck bra eller är de som pappa säger "bara dyrt socker"?

Sen fundering nummer två. När man springer i värme bör jag ta första veckan/veckorna och springa lugnt för att känna av värmen för att man kanske då vänjer sig eller är de lite strunt samma, att man kanske inte vänjer sig av att springa i värmen utan de kommer alltid kännas varmt så de är bara att göra med lite extra pannben?

Sist men inte minst, skavsåren. Kan ibland få skavsår vid låren när när jag springer långt, speciellt när jag springer i shorts, tips mot de? Läst om vaselin och dylikt, visa säger att de funkar andra att det är onödigt kladd, vad är era erfarenheter?

Tror nog det var allt jag undrade över i dagsläget, sen om ni har övriga tips för att springa i värmen, sitt första marathonlopp eller lite tips i allmänhet så uppskattas givetvis även dem!
Tack på förhand
Irene
1968 • Åstorp
#2
14 oktober 2017 - 10:37
Gilla 
Sportslick och bodyglide är bra mot skavsår. Gärna tillsammans för extra skydd i värmen. Vad man ska dricka är väldigt personligt. Flera löpare dricker enbart vatten och har med salt t ex i form av chips.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#3
14 oktober 2017 - 11:00
Gilla 
Här finns lite matnyttigt om värme: http://www.presteramera.com/traning-i-varme/

Sportdryck är mer än bara socker... Det är inte fel att lära sig inta energi/vätska under träning. Du ska absolut träna på det inför maran. http://www.presteramera.com/stockholm-marathon/ http://www.presteramera.com/sportdryck/

Här finns praktiska tips på hur du kan göra en egen sportdryck: http://www.presteramera.com/vatskeintag/

Hur varmt kommer du springa i? Är ju en fördel om det går att springa tidigt på morgonen alt sent på kvällen. Prestera mera nämner det i en podcast att det tar 7-10 dagar innan kroppen är anpassad till värmen:
Ca 30min in i denna: http://www.presteramera.com/podcasts/hanneke-boon/

Blev mest massa länkar, men det finns otroligt massa matnyttigt i dom som kommer ge dig svar på mycket!
En kompis har problem med "infanterield" och han får springa i tights, antingen korta tights eller typ långa kalsonger eller ljumskshorts http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=2155
1958 • Borlänge
#4
14 oktober 2017 - 13:12
Gilla 
Ska du springa i värmen är det bra om du dricker lite extra före och under passet, du kommer att få sänka tempot lite, värmen belastar kroppen, framför allt de första dagarna. Jag brukar ta en vanlig resorb före passet + en i flaskan när jag tränar. Om det passar dagsschemat är tidiga eller sena pass bra då värmen ofta är lägre då.
merlin
1985 • Karlsborg
#5
14 oktober 2017 - 18:21
Gilla 
Jag är en hårig bergsapa och använder vaselin på alla ställen det skaver och det fungerar utmärkt. Tycker shorts är skönast, men minst skav får jag helt klart av korta tajts.
Roland Söderström
1962 • Onsala
#6
16 oktober 2017 - 09:42
Gilla 
Efter att ha experimenterat mycket i den Australiska sommar hettan har jag fått ihop detta lilla recept.
Sprang 20km i upp till 35 grader, men det tar på en...
Under 30 grader gick det bra med bara vatten.
Över 35 sprang jag inte.

5dl vatten, 1 tsk salt, en pressad citron.
Smakar apa men funkar bra för mig.

Efter ungefär 50-60 minuters löpning tar jag helt slut i värmen och måste börja gå, denna lilla dryck gjorde att jag kunde fortsätta.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
16 oktober 2017 - 19:19
Gilla 
Kroppen vänjer sig vid att svettas mera på en eller två veckor. Blanda lite salt i vattnet men Rolands recept tycker jag är alltför salt, det kan du inte släcka törsten med om du behöver, ta högst hälften. Eller Resorb.
Energi kan vara bra om du springer mer än ett par mil, vare sig det är varmt eller inte. Ta med en gel eller häll en del socker i de flaskor du tänker dricka från när du varit ute länge. Ta med pengar, busskort osv om utifall att, och gärna skavsårsplåster. Vaselin tycker jag funkar utmärkt på låren, har du känsliga ställen på fötterna så tejpa dem före passet. Glöm inte keps och solglasögon om du springer på dagtid och undvik i viket fall den varmaste tiden.
Det är bra om du provar den sportdryck som serveras på ditt stundande maraton, gärna ett par gånger. Men annars duger vatten+socker+salt till träning tills du börjar komma upp i ultradistanser.
1978 • Östersund
#8
19 oktober 2017 - 23:22
Gilla 
Jag får ofta skavsår dels på insidan av överarmarna men också mellan låren när jag springer och det blir alltid värre i värmen. Började i somras att springa med skin agent efter tips från min kille som får skav i ljumskarna och jag är riktigt nöjd. Bäst är att det inte kladdar som vaselin utan det blir en slät riktigt skön yta.
Pär M
1969 • Umeå
#9
20 oktober 2017 - 00:08
Gilla 
Punkter som kan vara bra.
*tidigt på morgonen
*sent på kvällen
*solskyddsfaktor
*pasera hemma halvvägs för att dricka
*vit keps
*vit tröja

Sen fundering hur blir det med vaselin eller "dylika" när solen lyser på det kan man bränna sig som med liniment ???
((Funderar åxå på hur många Wilma det kan finnas i Saltsjöbaden !!!!))
Walker67
1947 • Växjö
#10
20 oktober 2017 - 18:01
Gilla 
Fråga
1. Vad är långpass för dig ? km/tid
2. Vad är varmt för dig ? (grader/luftfuktighet)
3. Är du en negativ, neutral eller positiv variant vs värme
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.