Löpning Om jogg.se 33 inlägg 4782 visningar

Swimrun

Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#1
6 augusti 2017 - 12:12 (Redigerad 6 augusti 2017 - 12:13)
Gilla 
Någon här som kör swimrun?
Det hade varit kul med en ny sida, swimrun.se.
Även om det är en liten sport än så länge så växer den ju snabbt.
< < < 1 2 > > >
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#2
6 augusti 2017 - 13:15
1 Gilla 
Jag kör lite, körde Öloppet igår! :)
1978 • Handen
#3
6 augusti 2017 - 13:45
Gilla 
Kör ganska mkt.
1968 • Kållered
#4
6 augusti 2017 - 21:23
Gilla 
Yes! :)
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#5
7 augusti 2017 - 10:01
1 Gilla 
#2 Thomas, du körde väl med Johan Myrberg?
Grymt bra!
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#6
7 augusti 2017 - 10:08
Gilla 
#7 Bobby, ja det stämmer. Han fick lotsa runt en nybörjare :) Körde du också?
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#7
7 augusti 2017 - 14:22
Gilla 
Ja, jag körde med Torbjörn Gelotte.
Det gick helt ok, kom in på 4:37 (ok för mig som är gubbe... ;-) )
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#8
7 augusti 2017 - 22:19
1 Gilla 
Grymt jobbat! Ser att du simmar ofantligt mycket snabbare än mig :) Nu gick det konstigt nog bra i simningen ändå, men det hjälper ju en kass simmare som mig med att ha paddlar, dolme och rörisolering!
Såg att du slog mig i juni i Gbg swimrun med nästan två minuter! Stark! :)

Vi blev ju tyvärr omsprungna/simmade i slutet av två lag på Öloppet pga lite olyckligheter. Men en 6e plats är fantastiskt med tanke på våran simkapacitet. Tror vi vi sämsta simmarna av topp 20 lag, om inte mer! :P

Några fler swimrun inplanerade i år?
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#9
8 augusti 2017 - 09:27
1 Gilla 
Ja, simningen funkar helt ok, men jag springer ju inte i närheten av vad du och Johan gör...... Får skylla på åldern ;-)

Det kan bli 10 Island swimrun, och så nästa Gbg swimrun förstås.
Ska du köra något mer?
1974 • Mölndal
#10
8 augusti 2017 - 10:03
2 Gilla 
Är sugen att testa den dagen jag lär mig simma längre än 25 meter :)
1968 • Kållered
#11
8 augusti 2017 - 10:23
Gilla 
Mikael: Börja träna med någon som är bra på crawl och kör med lina mellan er. Det var så jag kom in i det. Hade aldrig lärt mig crawl annars.

Alla som är emot lina inom swimrun (finns en hel del har jag märkt) borde tänka lite längre. Tror att sporten inte ens hade funnits om inte paddlar, linor och flyttyg hade varit tillåtna. Tröskeln hade blivit alldeles för hög.
1974 • Mölndal
#12
8 augusti 2017 - 10:48
Gilla 
Patrik: Skulle det vara ett bättre alternativ än att gå till Åby och ta en crawlkurs tror du?
1968 • Kållered
#13
8 augusti 2017 - 11:26
Gilla 
Båda delarna är nog bra!

Däremot är det en helt annan sak att simma i öppet vatten än i bassäng. Man har utrustning, navigation, vågor, maneter, stenar, vind, strömmar, väder med mera som påverkar (och som gör det så himla kul just med swimrun tycker jag) och går man direkt från en bassängkarriär och ska delta i ett långt swimrun med öppet vatten så kan det vara en chock har jag förstått. Så, för att komma in i öppet-vatten-delen så är det nog överlägset bäst att köra med en partner som är duktigare + lina. :)

Men att ha de tekniska grunderna från en kurs och uthålligheten från mycket nötning i bassäng är givetvis ingen nackdel. :)

Lite som att jämför att springa på löpband och ute i skogen. :)
1978 • Handen
#14
8 augusti 2017 - 13:22
Gilla 
Jag har ingen simbakgrund öht men har lyckats lära mig hyfsat. Det är aldrig försent.
Enligt min erfarenhet är simningen en mkt viktig del i swimrun (andelen simning har ökat på många lopp sista åren) och för ngn som vill vara med och köra längre lopp så bör man nog träna mkt simning. Att vara osäker i simmomentet och hamna mitt ute i vattnet med någon som fått kramp eller gjort illa sig är nog inte en särskilt trevlig upplevelse.

Fast man kan ju välja lopp med mindre simning om man inte hunnit träna så mkt.

Paddlar och dolme använder många (inklusive jag) och det går snabbare med paddlar förutsatt att du har skaplig teknik. Men här måste man också planera för att man ska orka dra med paddlarna hela racet. Annars blir dom ju bara en belastning i slutet.

Lina är jättebra. Finns egentligen ingen nackdel eftersom det går snabbt att träna in teknik vid växlingar och påkoppling (om man inte alltid är kopplad) så man slipper trassel. Möjligen då att man kan råka trassla in sig i ett annat lag vid en mkt trång simning, men det har aldrig hänt mig.

Jag har kört lopp eller delar av lopp utan lina. Det har funkat också eftersom vi som lag varit jämna, men känslan är ändå att lina är att föredra. Även för två helt jämna lagkompisar.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#15
8 augusti 2017 - 14:13
Gilla 
Jag har ingen som helst simbakgrund och är väldigt nybörjare på simning. Jag håller nog inte med om att det bara är att hoppa i med lina och så "kan man crawla". Du behöver helt klart ha någon typ av bas, vilket är lättast att få inomhus. Sen är det betydligt lättare med dolme och paddlar och tom en dålig simmare som jag kan ligga bakom min partner hyfsat.
Kurs är väl lättast men det kostar ;) Jag och tjejen kör på Youtube och har börjat så smått med lite drills. Går sakta men säkert framåt. I början simmade jag mycket med dolme inomhus för att ens förstå hur armar och andning funkar. Ute har man ju våtdräkt som hjälper en ganska mycket.
Men precis som Mence påpekar så måste man orka med paddlar. Väldigt många herrar kör med dom gula large paddlarna från strokemaster. Hade jag kört med dom hade jag knappt orkat 25m. Klarar inte ens av dom gröna medium. Är väl en av dom få herrarna som kör med röda small, men eftersom jag orkar simma med dom (tex 5.7km öloppet) så är det ett betydligt bättre val för mig.

Jag är dessutom skiträdd för vatten och det är en av anledningarna till varför jag slutar med triathlon. Men säkerheten att sitta med lina gör att jag kan slappna av mycket mer och bara fokusera på att simma dit linan går. Dessutom är det otroligt mycket lättare att ligga bakom någons fötter, och linan gör att du alltid ligger rätt! Jag har svårt att ligga på någons fötter utan eftersom jag inte har tillräckligt med erfarenhet
1968 • Kållered
#16
8 augusti 2017 - 14:21
Gilla 
Thomas>> Hoppas inte att det är mig du felciterar med 'det bara är att hoppa i med lina och så "kan man crawla"'. Så har jag varken skrivit eller menat.
Därefter övergår du dock till att skriva under på precis det jag menar: Man kan, som svag simmare, komma ut och delta ifall man hakar på någon bättre.
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#17
9 augusti 2017 - 07:54
Gilla 
Patrik jag menade dig från#11
"Mikael: Börja träna med någon som är bra på crawl och kör med lina mellan er. Det var så jag kom in i det. Hade aldrig lärt mig crawl annars."

Hur tänker du att man lär sig crawl när man kopplar in linan? Men du kan ju ha menat att man ska lära sig med någon som kan crawla men förstår fortfarande inte vart linan hjälper dig att lära dig simma?

Ska jag lära någon åka skidor så börjar jag ju inte koppla på ett rep och sen ropar "följ bara mig"
-"men jag kan ju inte svä..."

1968 • Kållered
#18
9 augusti 2017 - 08:59 Redigerad 9 augusti 2017 - 08:59
Gilla 
Ok, det kan ju bli lite konstigt när man plockar ett enda stycke ur flera längre inlägg och menar att det är kontentan. Inte för att jag skrev det du har tolkat det som, men visst, det var slarvigt skrivet.
Nej, det är inte så att man plötsligt kan crawla när man kopplar på en lina.
Givetvis behöver man någon sorts grund innan och man behöver definitivt vara simkunnig, tänkte nog att det var självklart.

Det jag menade med det stycket var att jag aldrig hade vågat mig ut på träning i öppet vatten och verkligen aldrig, aldrig deltagit i ett lopp om det inte vore för den där linan. Och som sagt, det verkar du ju själv vara ett exempel på. :)

Men visst, om jag hade haft flera års erfarenhet av crawl i bassäng bakom mig så hade säkert tröskeln varit lägre. Fast nu har ju inte Mikael, som jag svarade, det och då anser jag att mitt tips är kanon. Förutsätt att han kan crawla hjälpligt då. ;)
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#19
9 augusti 2017 - 09:42
Gilla 
Fast han skrev ju i inlägget ovanför att han inte kan crawla längre än 25m? ;) Det va därför jag tyckte ditt svar va lite konstigt, eftersom att koppla på lina inte kommer innebära att man plötsligt kan. Men det verkar vi ju båda vara överrens om!
1968 • Kållered
#20
9 augusti 2017 - 10:13 Redigerad 9 augusti 2017 - 10:14
Gilla 
Jodå, kan man verkligen crawla 25 meter utan lina eller hjälpmedel så kan man crawla *betydligt* längre med våtdräkt, dolme (eller annat flyt) och paddlar samt på lina efter en stark simmare. Det vidhåller jag bestämt.

Är det optimalt för att få så bra teknik och bli så snabb och uthållig som möjligt på kortaste möjliga tid? Nä, det är det säkert inte inte, men det är det absolut snabbaste sättet att komma ut och delta tror jag.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.