Löpning Kläder, Skor & Prylar 21 inlägg 9829 visningar

Val av pannlampa, hjälp!

1990 • Borlänge
#1
11 januari 2017 - 23:37
Gilla 
Ny här och behöver lite hjälp och råd angående köp av min första pannlampa.
Är tänkt att kunna användas för lite olika ändamål som löpning, skidåkning och lite övriga aktiviteter.

Har drabbats av en ögonsjukdom redan vid 26 års ålder som medför mörkerseende, nattblindhet och dåligt periferiseende (synfältet utanför det centrala synfältet) som är största symptomen. Och söker då en lampa som kan ge mina ögon gott ljus och bra stöd både rakt fram och mycket ljus åt sidorna.

Söker en lampa med:
Starkt ljus (minst 1000 lm) med bra och bred ljusbild med ljus ut i periferin samt även ger ljus nära fötterna.
Bra batteritid
Bra huvudsele med god komfort för långa pass utan skavningar osv, ska även funka bra med mössa.
Helst en lampa med batteriet fäst på baksida huvudet för enkelhetens skull. (om någon nu kommer med en flexibel och smidig lösning hur man gör med batterier med lång sladd så kan det gå att överväga den varianten)

Har redan sökt här på detta forum och googlat runt i timmar efter något lämpligt. Inte hittat tillräckligt med information.

Har kikat på lampor från LedX, Lumonite, Led lenser och även andra märken.

Om LedX Mamba haft ett batteri monterat i nacken och lägre pris hade jag slagit till där. Lite kluven än för LedX pga dess priser.

Hoppas någon här har gott om tips och erfarenheter att dela med sig av. Behöver verkligen hjälp med detta!

Tack så länge.

/Andreas
< < < 1 2 > > >
Magnus
Stockholm
#2
12 januari 2017 - 08:18
Gilla 
Borde inte LedX Kaa vara ett bra alternativ? 2000 lm, batteriet på huvudet och en tusenlapp billigare jfr. med Mamba. Men fortfarande rejält dyr...

Ett lite billigare alternativ med 1500 lumen (har för mig att den ger ca. 1100 lm i praktiken) kan vara Gemini Duo med lilla batteriet. Brukar kosta runt 1.900:-.
1962 • Brunflo
#3
12 januari 2017 - 10:43
Gilla 
Lumonite Compass har jag och är mkt nöjd.
Lätt att bära på huvudet (batteriet är inbyggt), lätt att hantera med handskar på händerna, enkel att flytta till hjälmfäste.

1054 lm enligt tillverkaren och lägre enligt andra - fullt tillräckligt för att springa i terräng vinterkvällar i Jämtland tycker jag.
http://www.valostore.se/produkt/lumonite_compass_1000/
1985 • Göteborg
#4
12 januari 2017 - 13:06
Gilla 
Jag har såväl brytningsfel och albinism, ser ca 0.5 med synhjälpmedel, rätt så dåligt mörkerseende dock, så behövde också mycket ljus. Jag köpte en Lumonite Compass, den ger ca 600 lumen i starkaste läget (och 1000 i turboläget), 600 lumen räcker till för mig på ett kolsvart motionsspår iaf. Den är rätt smidig då batteriet sitter i lamphuset, hela paketet väger ca 150 gram (med huvudställningen). Valostore som säljer den har fri retur inom 30 dagar om man inte är nöjd. Pröva en sådan kanske?
Har dock inte erfarenhet av andra pannlampor förutom hundrakronors från Clas Ohlson, som inte hjälper mig ett skvatt ute i löpspåret.
1985 • Göteborg
#5
12 januari 2017 - 13:08
Gilla 
Och Lumonite Compass tyckte jag hade bra spridning på ljuset, och lös upp marken framför mig bra så jag såg var jag satte fötterna.
1990 • Borlänge
#6
12 januari 2017 - 13:26
Gilla 
Tack för tipsen såhär långt. Funderar på att ta hem en LedX Kaa från valostore, fri retur ifall man inte är nöjd.
Men beslutsångesten fortfarande på topp :)

Mer tips mottages gärna!
1965 • Täby
#7
12 januari 2017 - 14:04
2 Gilla 
Jag har LedX Kaa, jag gillar den skarpt. Den sprider bra, samtidigt som en starkare punkt i mitten. Väldigt bra ljusbild och färgtemperatur. Jag springer oftast på mittenläget (det finns tre ljusstyrkor, eventuellt "turboläge" inte inräknat). Nästan uteslutande stiglöpning.

Jag köpte en Compass till flickvän och passade på att jämföra. Dess starkaste (igen, inte "turbo") motsvarade ungefär LedX Kaa mellanläge. Dvs jag skulle klara mig med en sån. Den hade också bra ljusbild, ungefär som Kaa men inte den där extra starka i mitten. Med bra ljusbild menar jag bla att den inte slutar tvärt, utan gradvis, plus att man då i perifersynen kan se vad man har framför fötterna.

Appropå pannlampa: Någon mer som har provar enmans-löpar-pannlamps-chicken-race? Det är becksvart ute (och då menar jag det), stiglöpning med pannlampa. Täck för lampan helt med handen och se hur många meter du törs springa på hjärnans minnesbild av terrängen. Jag har hittills inte trillat. (Ja, jag kan bli uttråkad ibland när jag springer hem från jobbet...)
1990 • Borlänge
#8
12 januari 2017 - 15:11
Gilla 
Hur är LedX Kaa?
Vill ha mer detaljer om den. Passform och komfort på huvudsele, enkel att justera och sätta på huvudet utan krångel? Sitter den bra utan skakningar vid löpning osv? Bra kvalitet på materialet? Tål den mer rejäla tag om det skulle ske? Och hur är ljusbilden mer exakt? Vill ha god sikt långt fram samt ändå ha ljus nära fötterna samt åt sidorna. Batteritiden tillräcklig med bra ljus för ett långt pass på skidor eller liknande?
Johan Danielsson
1979 • Lycksele
#9
12 januari 2017 - 18:00
Gilla 
Kan man leva med batteri i sele är ledx mamba en riktig toppenlampa. Dyr, jovisst men jag tänkte buy once cry once och slog till. Har en gemeni också och den är också bra men terränglöpningen och orienteringen i november blir så mycket roligare med dessa 4000 lumen.
1990 • Borlänge
#10
12 januari 2017 - 23:00
Gilla 
1966 • TROLLHÄTTAN
#11
12 januari 2017 - 23:08
Gilla 
Lupine Piko tycker jag uppfyller dina kriterier. Är väl inte billig direkt men jag tycker den är prisvärd, mycket ljus med bra spridning i mycket smidigt format. Passa på när XXL kör någon kampanj
1990 • Borlänge
#12
13 januari 2017 - 23:42
Gilla 
Ingen mer som kör LedX?
Ribban
1968 • Åkersberga
#13
14 januari 2017 - 12:09
Gilla 
Jag har LedX Kaa och är väldigt nöjd. Fast idag hade jag valt LedX Mamba, men det beror nog mest på bekvämlighet och att jag har giftstruma som gör mig extra känslig för mörker. När jag tycker något lyser lagom starkt tycker de flesta andra att det är vansinnigt starkt ljus. :)

Val av lampa hänger på i vilken terräng du oftast springer i och om himlen lyses upp av närliggande stad, eller om det är totalt beckmörker, samt din löphastighet. Springer du inte så fort (topphastighet på säg 4:30 i svår terräng med många hinder) räcker en LedX Kaa bra.

Jag har haft några olika Ledlenserlampor och någon Silvalampa, men LedX Kaa slår dem med råge. Bra med LedX är det extra reservbatteriet som lätt kan kopplas på och ta med när man är ute litet längre än man tänkt sig/ eller vill känna sig trygg om man har sprungit vilse. Batteritid är väldigt viktigt vid val av pannlampa och LedX har verkligen bra batteritid. Sitter dessutom bra på huvudet, vare sig man har tjockmössa på eller inte. Lätt att reglera banden.
1990 • Borlänge
#14
14 januari 2017 - 16:44
Gilla 
Har idag tagit hem en LedX Kaa samt en Mamba men har så sjukt svårt att bestämma mig. Tänkte ta hem båda för att prova och skicka tillbaka en av de.

Kaa är mest smidig och flexibel med hela paketet på huvudet. Gillar verkligen att ha batteriet på huvudet för då kan man använda till allt möjligt. Verkligen ändå imponerad av dess ljus trots endast 2 st LED.

Mamban är jag mest sugen på att det är ytterligare bredare ljusbild och starkare givetvis, och fler olika linser dvs bättre ljusbehandling. Men det grämer mig att jag måste ha batteriet placerat på ryggen eller liknande. Och känner då att jag inte kommer använda den lika ofta som med Kaa om man bara ska ut lite snabbt och fixa något.

Så frågan är om mamba är värd en tusenlapp extra, får visserligen bredare ljusbild, mer batteritid osv. Och skön huvudsele dock stor och ser lite dumt ut faktiskt. Men nackdelen är batteriet. Kaa kan man ju plocka med sig och bara dra på sig och köra, ingen krångel med ryggsele m.m.

Fan, hjälp mig bestämma ??

En annan variant. Köra en mamba och komplettera med en pannlampa typ lumonite 1000.
1990 • Borlänge
#15
14 januari 2017 - 16:49
Gilla 
Så varför ska man ta Mamba?

Tänker själv att man betalar så sjukt mycket. Med Kaa kan man använda till typ allt, sportaktiviteter och annat där man snabbt behöver ta på sig pannlampa. Valuta för pengar vill man ha och använda så ofta som möjligt.
1985 • Göteborg
#16
14 januari 2017 - 20:08
Gilla 
Nu vet jag inte hur ljusbilden är i de två lamporna, men om Kaa räcker till, så hade jag kört på den. Hade väldigt sällan orkat dra på mig en sele eller ryggsäck för att ha med batteripacket. Underskatta inte smidighet och enkelhet!
Ribban
1968 • Åkersberga
#17
14 januari 2017 - 20:32
Gilla 
Oki. Då röstar jag för att du köper Kaa. Fin ljusbild både för nära och långt håll och mjuka avgränsningar mot mörker. Inte tröttande för ögonen på något sätt. Bra tänkt att det blir besvärligare med Mamban. Där fick jag något att tänka på också.
Lycka till nu!
1990 • Borlänge
#18
14 januari 2017 - 21:23
Gilla 
Ljuset är det ingen avsevärd skillnad på mellan Kaa och Mamba, visst är det mer kräm i mamba men inte så att man tappar hakan, långt ifrån. Mamban ger något mer ljus åt sidorna då den har 4 LED's mot 2 st på Kaa. Hade jag varit elitutövare som tillbringar timtals i skog för träning hade det varit en sak, då hade jag gått för mamba och stått ut med ryggsele.

Tycker att när lumen går uppåt 2000 och över det så tycker jag inte det är sån stor skillnad alls på båda modellerna, kör du typ runt 3500 lumen på Mamban är det bara knappt märkbar skillnad om du kör typ i 80% läget 1700 lumen på Kaa. Så lumen är inte allt, skillnaden är då istället ljusets spridning som är något bättre på Mamba.

Men visst skulle mina ögon få bästa stödet med mamba pga mer ljus åt sidorna men tycker inte det är så avsevärd skillnad.

Då tror jag faktiskt jag kör på Kaa och få absolut bäst flexibilitet och slippa lång sladd att dra bakom ryggen, slipper investera i ryggsele (säkert 500 spänn), samt även lägga ut 1000 kr extra. Då får nog enkelheten överväga de extra 2000 lumen och något mer spridning som mamba ger.

Kanske bra info för den som själv funderar på ledx.
1990 • Borlänge
#19
14 januari 2017 - 22:30
Gilla 
Tyckte det var bökigt redan första gången man skulle dra kabeln över ryggen, stoppade batteriet i en ficka i mina skid-tights. Väldigt störande med en kabel i nacken och kändes väl i ryggen hela kabeln.

Nej Kaa för hela slanten. Är du elitåkare/löpare och ska va ute i spåret i timtals då kör man mamba för mer batteritid.

LedX skulle ha gjort ett mellanting. Typ Kaa 3000, något extra batteri i deras batteripack och stoppa i en till LED och höj lumen till omkring 3000. Och ändå kunna ha allt på huvudet. Hade varit suveränt. Men det blir nog gränsfall till på tungt att bära på huvudet.
Ribban
1968 • Åkersberga
#20
14 januari 2017 - 22:38
Gilla 
Tack för info om Mamban. Då håller jag mig till min Kaa. :) Håller med om ditt resonemang om ett mellanting mellan Kaa och Mamba. Kanske det sker en uppdatering av Kaa så småningom.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.