Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 19172 visningar

Problem med posterior tibialis eller tillhörande sena?

Västerås
#1
17 augusti 2016 - 20:19
Gilla 
Jag har den senaste veckan fått problem med min fot, det gör ont när jag går på den eller när jag utför någon rörelse som liknar tåhävningar. Smärtan som jag känner vid rörelse är lokaliserad som en slinga på 3-4 centimeter precis bakom den inre fotknölen. Jag dammade av min gamla anatomibok som jag införskaffade mig när jag började styrketräna för många år sedan och det verkar som att smärtan sitter precis där "posterior tibialis tendon" sitter.

Jag länkar här en bild på som illustrerar exakt var jag känner av smärta vid rörelse
http://www.ipfh.org/images/foot-issues/HR_Posterior_tibial_pain.jpg

Jag googlade på problemet och det verkar som att de flesta som har inflammation på den senan har en röd svullnad och känner av ömhet vid tryck, men någonting sådan känner jag inte alls av.
Om jag dock trycker längs med senan upp mot infästningen vid muskeln (posterior tibialis) så börjar det ömma rejält vid en punkt, ganska precis där själva muskeln börjar enligt bilden i länken. Vad är det som är irriterat? Jag har ingen direkt svullnad och det är inte rött, det gör ont i själva senan när jag går och det gör ont i muskel/muskelfäste vid tryck med fingrarna.

Någon jag kan lägga till är att hela smärtan verkar försvinna helt efter någon minuts aktivitet. Om jag är ute och går en sväng med tjejen så gör det ont första 1 km och sedan försvinner det helt. När jag väl kommer hem igen och foten "kallnar" så börjar det göra ont igen om jag går på den här hemma.
1981 • Örebro
#2
17 augusti 2016 - 21:59
Gilla 
Måste inte vara en inflammation, många senor blir retade på olika sätt och då kallar man det en tendalgi, istället för en tendinit. Klassiskt för just senbesvär är ömhet initialt, som släpper efter uppvärmning, men "ger igen" rejält då man kallnat eller ofta dagen efter.
Västerås
#3
17 augusti 2016 - 22:09
Gilla 
Okej det låter verkligen som det stämmer in på min typ av problem. Hur ska man behandla det? Att fortsätta med mina tåhävningar kändes mer som att jag förvärrade det, bästa är kanske att bara vila från just den rörelsen helt?
1981 • Örebro
#4
18 augusti 2016 - 08:42
Gilla 
Senor kan vara kluriga. De mår bäst av att belastas "lagom", för mycket ger smärta, för lite ger ofta lindring för stunden men ibland mer smärta då man kör igång igen.

För att de ska må bäst behöver en gradvist stegrande belästning, dels genom ev löpning, annars alternativ träning. Och dels genom styrka för att öka kapaciteten för senan och musklerna för framtida löpning.

Bäst är om du kan hitta någon terapeut som kan kolla på det för en säker diagnos och därefter hjälpa till med stegrad rehab.
Dana
1965 • Helsingborg
#5
19 augusti 2016 - 03:59
Gilla 
jag skulle prova med en boll innan du gör nåt annat... en liten sådan...
golf, tennis(kanske tennisboll för att testa. rulla den under foten ett par gången om dan.

hittar du smärtpunkten med den, prova trycka lite mer och hålla par sekunder där . fortsätt sen med att rulla som vanligt och upprepa gärna samma sak några gånger.

om du märker att det hjälper ta hårdare bollen.
Västerås
#6
20 augusti 2016 - 16:18
Gilla 
Nu har det gått ett par dagar och det gör fortfarande ont/känns obekvämt när jag är kall och belastar foten. Det är just första kilometer på en promenad som gör ont eller de första 5 tåhävningarna, sen försvinner smärtan helt och jag känner verkligen ingenting alls i foten. Jag har fortfarande inte löpt något eftersom jag inte vågar utmana foten.

Det jag har gjort hittills är massvis med test för att försöka diagnostisera problemet, jag är ganska säker på att det är just tibialis posterior som krånglar för det är precis där jag har ont och alla test verkar peka på det. Har börjat med balansövningar och övningar för att stärka foten men jag är osäker på om man kan springa eller inte. Mina ledord har alltid varit att allt som inte gör ont är okej men det känns inte alls bra att det kommer smygandes såhär så fort man blir kall. Är det ingen som har erfarenhet av sånt här och kan ge lite råd om huruvida man kan träna eller ej?

Jag börjar alltid dagen med att rulla foten på golfbollen precis som du säger Dana och jag är hyfsat rörlig och stark i höft, ben och fot så jag tror inte att det är någon stelhet eller sånt.

I värsta fall får det bli en sjukgymnast på måndag!
1952 • Varberg
#7
21 augusti 2016 - 12:15
Gilla 
Crabwalk är suverän fotträning. Frågan är hur den övningen belastar ditt problemområde. Testa. Jag skulle dessutom köra lite manuell massage längs senan och upp i muskeln. Du kan använda någon mjukgörande kräm som smörjmedel.
Västerås
#8
23 augusti 2016 - 19:25
Gilla 
Okej nu har jag varit hos sjukgymnast och fått rehabiliteringsövningar, hen kunde dock inte riktigt reda ut vilken av musklerna eller senorna som verkligen krånglar. Det börjar dock kännas mycket bättre så idag gav jag mig ut och testade 20-30 meters löpning bara för att se hur foten reagerade. På skoj skull så tog jag med mig alla mina par skor ut och filmade både bakifrån och framifrån hur isättningen av foten såg ut och jag blev nästan skräckslagen... Trodde inte jag pronerade såhär mycket, länkar bilderna nedan

Nike Pegasus 32 ( 10 mm drop, neutral sko):
https://s3.postimg.org/pnn953oqr/IMG_3525.jpg

Asics Kayano 21 (10 mm drop, pronationsstöd):
https://s3.postimg.org/pvpg4kds3/IMG_3526.jpg

Nike lunaracer 3 (7 mm drop, neutral racingsko):
https://s14.postimg.org/s1zptvrpt/IMG_3527.jpg


Jag tycker det den senare isättningen ser mer okej ut än båda de första, tycker inte ni? Det kändes även mycket bättre i mina lunaracer, något jag kände direkt nu när foten är skadad. Kan det helt enkelt vara så att den högre droppen varit boven i dramat, kan 3 mm verkligen göra så mycket eller är det helt enkelt bara fel skor för mina fötter?Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#9
23 augusti 2016 - 19:36
Gilla 
Jag hade en kraftig inflammation i tibialis posterior för ett år sen. Diagnosen ställdes genom att sjukgymnasten bad mig att gå på hälarna i 10-20m vilket var otroligt smärtsamt. 1v helvila följt av 2v misär på en crosstrainer.
Västerås
#10
23 augusti 2016 - 19:40
Gilla 
Ojdå, nej någon sådan smärta har jag inte alls. För mig är det rörelse åt andra hållet som gör ont, när man går upp på tå eller när man går och skjuter ifrån med foten.
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
23 augusti 2016 - 23:33
Gilla 
Svårt att se tillräckligt på stillbilder men nog verkar du pronera kraftigt, i alla tre skorna. Fötterna behöver stärkas rejält, fortsätt med sjukgymnastens övningar+balansplatta och crabwalk. Spring i de skor som känns bäst. Prova gärna lite barfotalöpning korta sträckor.
Västerås
#12
24 augusti 2016 - 00:02
Gilla 
Det ska jag verkligen göra, det är skönt att man börjar se orsaken (eller iallafall en möjlig orsak) så man kan fixa det i god tid. Är det något speciellt som barfotalöpning gör för fötterna? Jag undrar även lite vilket som är bästa underlaget att springa på när man har svaga fötter, har lyxen att kunna välja på det mesta så som asfalt, grusväg, fotbollsplan och löparbanor för friidrott, vad är bäst inledningsvis?
1981 • Örebro
#13
24 augusti 2016 - 08:35
1 Gilla 
Pronationen är för övrigt inget farligt, det är en normal rörelse som är en del i kroppens dämpning. Det är inte alltid något man bör sträva efter att få bort. Svårt att säga i ett enskilt fall såklart.

Och även om den här filmsnutten är en anekdot, är det en bra påminnelse på att graden av pronation inte behöver innebära något per automatik.
https://www.youtube.com/watch?v=M2_anSkUZ-A
Västerås
#14
6 september 2016 - 13:47
Gilla 
Nu har det gått ca 3 veckor sedan jag började med rehaben och jag är helt smärtfri vid gång och alla övningar trots att mitt rehabschema börjar bli tufft med övningar morgon och kväll. Jag har försökt börjat springa lite, förra veckan fick jag avbryta på grund av känningar och igår kunde jag springa 5 km utan att känns någonting alls. Idag ömmar det dock en del på stället jag haft ont på, det gör inte ont eller så men det ömmar om man trycker på senorna. Ska jag se det som en signal att jag inte kan springa än eller är det lugnt om det ömmar lite dagen efter så länge man ser till att det har lagt sig innan man ger sig ut igen?
Oldboy
1952 • Danderyd
#15
8 september 2016 - 11:19
Gilla 
Tror du ska ta det som ett tecken på att det var lite för mycket. Efter skador är det ofta bra att börja riktigt kort och lugnt, typ 2 km.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#16
11 september 2016 - 08:30
Gilla 
Kopierar in ett tidigare inlägg:
Vid kraftig pronation kan man både få ont i de senor som löper under fotknölarna och de nerver som går där http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/foot-heel-pain/tarsal-tunnel-syndrome - det är ju ganska trång – så minsta svullnad ställer till problem.
Ett sätt att komma tillrätta med detta är att "mjuka" upp fötterna INNAN man stiger upp iur sängen på morgonen genom roterar både medsols och motsols - detta görs också både före och efter man tränat. Viktigast är dock att skaffa ett par bra skor (pronation) och kanske behövs även ett par avgjutna inlägg. - stärka fotens muskulatur genom balansövningar (typ stå på ett ben). I det akuta skedet kan man också tänka på att springa med fötterna riktade rakt fram (ej Charlie Chaplin), undvika att springa i backar - då detta gör att man gärna springer "utåt" med fötterna och "fäller" fötterna inåt. Spring gärna på jämt underlag, så att fötterna inte "vrickar" i sidled.
Hade själv problem med ankelsmärtor för ca 30 år sedan - berodde på att jag sprang som Charlie Chaplin - samt mycket terräng (backar) - fällde fötterna inåt (kraftig pronering). Botemedel för mig var att springa plant (asfalt) och försöka få fötterna att peka framåt. Skaffade även inlägg.

Kör nu sedan tre år med Pose-teknik - vilket gör att all pronering är som bortblåst (liksom inlägg och "stabila skor"). "
1987 • Malmo
#17
20 mars 2020 - 17:18
Gilla 
Hej Danielosio har nästan samma problem som du beskriver vilka övningar fick du från sjukgimnast tacksam för svar
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.