Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Simning 5 inlägg 4332 visningar

Obehag i vatten?

1984 • Nacka
#1
26 juli 2016 - 13:57
Gilla 
Jag har sedan ungefär ett år tillbaka väldigt svårt att simma - vilket innan aldrig varit ett problem. Springer mycket utan problem, men när jag simmar känns det ibland som om jag förlorar känseln i armarna och blir yr, inte något som känns alltför behagligt när man är i vatten. Detta händer både i bassäng och ute och gör att jag numera drar mig för att simma vilket är väldigt tråkigt.
Känner någon igen sig? Simmar bara bröstsim (kan inte crawla) - kan det bero på att jag får någon nerv eller så i kläm? Eller är det psykologiskt? (Börjar nästan tro det...)
Som det är nu håller jag mig nära bryggan och badar bara om det är andra människor nära.
Gällivare
#2
26 juli 2016 - 16:56
Gilla 
Hej!
Jag är utbildad läkare (men framförallt triathlet ;) )
Lite beroende på hur dina besvär ter sig så kan det bero på "benign lägesyrsel" eller "kristallsjuka" som det också heter. Du kan googla detta och se om det stämmer in. (rotatorisk yrsel vid vissa huvudpositioner) Skulle också kunna vara ett diskbråck i nacken, men det är ovanligt i din ålder. Du kan ju googla på detta med och se om det verkar stämma in. För bägge finns behandling :)
Hoppas det löser sig!
Walker67
1947 • Växjö
#3
28 juli 2016 - 14:22
Gilla 
För några år sedan var jag inne på att testa triathlon, men det var bara det att jag är en snigelsimmare och har en obehaglig upplevelse i bagaget för sådär 15 år sedan. Jag deltog i 1/4-dels Klassiker i en följd och då ingick 750 m simning som första gren. Efter ca 500 m kände jag att jag höll på att sjunka och kallade på assistentbåten, men de tog mig inte på allvar utan satt kvar 50 m ifrån utan åtgärd. Jag fick då panik och försökte simma "som en galning" mot land, vilket gjorde att jag nästan sjönk på riktigt. Till slut nådde jag botten och rejält chockad nådde jag land och fullföljde de andra grenarna. Efter det har jag inte velat simma samt att jag får ont i mitt dåliga knä vid bröstsim. Av en simtränare fick jag rådet att crawla i stället, då bentagen i bröstsim "bryter" i knäleden.

Iaf gjorde jag ett test inför ett minitriathlon, men efter 100 m fick jag en kallsup och paniken kom tillbaka. Jag insåg då att triathlon är ingen gren för mig.
Ang yrsel. 1978 startade jag i Vansbrosimningen för att försöka klara de 3 km i öppet vatten. Hade tränat en hel del simning både ute och inne, som längst 1000 m. Det var bara 15-16 gr i vattnet och ingen använde våtdräkt på den tiden. Det gick väl OK en 7-800 m, men när jag började närma mig Västerdalälven blev jag yr och det blev suddigt för ögonen. Jag hade då haft en båt som följt mig sista 100 m och frågat hur jag mådde. Jag sa att det är som en dimma för ögonen och då bad de mig avbryta och komma upp i båten. I simning hjälper det inte som i de andra grenarna med vilja, när kroppen säger ifrån måste man avbryta.

Jag skulle gärna se att simmomentet förlades längs med stranden så att de som är rädda för simningen kunde simma närmast stranden och vid kris kunna nå botten, det skulle kunna ta bort rädslan för simningen hos en del.
1984 • Nacka
#4
28 juli 2016 - 18:26
Gilla 
Tack för svaren!
Provade att simma idag, men höll mig ett-två simtag från brygga/strand/bottna och då gick det alldeles utmärkt...
Ska försöka testa mig fram och se om det är vissa saker/rörelser som utlöser det, då kanske det klarnar huruvida det är kristallsjuka eller psyket som spökar.
Walker67
1947 • Växjö
#5
1 augusti 2016 - 00:06
Gilla 
Men visst skulle det vara en trygghet, om simmomentet gick längs stranden, så att de närmaste bottnade, ifall det skulle bli problem.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.