Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Blandat 18 inlägg 5372 visningar

Sugen!!

Malin
1989 • Partille
#1
19 april 2016 - 21:38
Gilla 
Hej alla Triathlon-fantaster!

Jag är grymt sugen på att prova på Triathlon, har erfarenhet av alla tre moment men aldrig i ett kör! Vad ska jag tänka på? Finns det några tävlingar som är lämpliga att starta med?

//Nybörjare!
1980 • Staffanstorp
#2
20 april 2016 - 06:27
1 Gilla 
Om du bara vill testa så köp inte på dig för mycket prylar utan låna grejor till din första tävling(våtdräkt t.ex.). Vad gäller cyklar finns det mycket begagnat.

En sprint 400m/20k/5k är en bra startdistans, jag kan ärligt säga att min första sprinttriathlon är en av de roligaste tävlingarna jag någonsin kört. På http://www.svensktriathlon.org finns en tävlingskalender, de flesta såväl små som stora loppen finns med där.

Träningsmässigt -simma i öppet vatten, kör en del växling från cykel till löp(just den övergången kan kännas stel) och låt varje moment ta plats i träningsdagboken regelbunden.
Malin Ekström
1989 • Västerlanda
#3
20 april 2016 - 09:58
Gilla 
Tack!

Ja det låter som en vettig distans att starta med. Jag har både våtdräkt och cykel sedan innan. men vad har man på sig?? Man byter väl inte gärna om emellan?
1980 • Växjö
#4
20 april 2016 - 13:08
1 Gilla 
Mölndal outdoor brukar ha prova på tävling/träning några gånger per säsong på sprintdistansen.
Har för mig det är sista måndagen i månaden maj-aug.
60kr om du vill ha tidtagning, annars gratis.
Kul arrangemang med allt från elit till nybörjare. ??
1980 • Staffanstorp
#5
20 april 2016 - 18:26 Redigerad 20 april 2016 - 18:29
Gilla 
Triathlonshorts och linne under våtdräkten, av med den sen är det bara upp på cykeln! Känns kanske kallt första biten av cyklingen men du torkar upp rejält snabbt, snarare så att du blir svettig innan du blivit torr igen.

..med våtdräkt och cykel i utrustningsgarderoben är du ju redan triatlet, du har bara inte kört någon tävling än =P
1973 • Göteborg
#6
21 april 2016 - 06:12
Gilla 
Bor du i Alingsås så kör Horla Triathlon i sommar! Supertrevlig tävling!
1974 • Åsa
#7
21 april 2016 - 14:17
Gilla 
Triathlon är en grymt skoj sport!

Precis som Kalle skriver; trishorts och linne under våtdräkten. Är det snorkallt kan man ha armvärmare att dra på på cykelmomentet - går fint att kavla ner igen om det blir för varmt.

Är man van simmare/cyklist/löpare kan en sprint kännas lite stressig - det blir mycket fokus på att byta gren effektivt. Men ja! Mölndal Outdoors träningstrior vid Råda brukar vara grymt kul och bra provapåmiljö.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#8
21 april 2016 - 15:24
Gilla 
Kul! Då du redan har grejer och är van vid alla moment är det bara att köra!
Men jag håller inte med om att man ska börja med korta distanser som sprint... Precis som #7 säger, det blir lätt stressigt i växlingar på de korta loppen.
Jag har kört de flesta distanser, sprint, olympisk, Halv Ironman, långdistans och Ironman. Lugnast i växlingarna var helt klart Ironman. :)
Men just den distansen kanske är lite extrem att börja med.
Första tri-tävlingen jag körde var Olympisk distans. Den är bra tycker jag. Men även en halv ironman är faktiskt inte heller fel att köra första gången. Det beror eg på hur van du är vi långpassträning och hur mycket du tränar.
Lägg in ett löppass efter varje cykelpass du är ute på. Det behöver inte vara så långt. Men ett par tre kilometer är bra, bara för att benen ska vänja sig vid att springa efter att ha cyklat. Det är en ganska speciell känsla. Men man vänjer sig. :) Ge inte upp efter någon kilometer bara, ibland tycker jag det tar upp till 2-3 km med "Kalle-Anka fötter" innan det känns ok igen. :)
Det är svårt att ge råd då jag inte vet hur mycket du tränar varje gren, eller vilken distans du är van vid på varje gren för sig.
Men var inte rädd för att köra ett längre lopp. Då slipper du stress och panik vid växlingar som gärna uppstår på de korta.

Men som övriga också nämnt, se om det finns någon klubb i din närhet där du kan gå med. Det är guld värt att kunna träna med andra, träna sim-starter i klunga tex, som lätt kan ge panikkänslor, även för vana simmare. Få tips och råd osv. Det finns otaliga tips som är kanon och dom är svåra att lära sig/komma på själv. Bättre att ta hjälp av andra. Man behöver inte vara elit bara för att träna med en klubb. :)
1988 • Stenungsund
#9
21 april 2016 - 20:17 Redigerad 21 april 2016 - 20:18
Gilla 
Dessa trishorts, är det padding i dom? Tänker på att antingen är det:

Ingen padding = ont vid cykling
Med padding = kasst vid löpning

Eller?
1981 • Nybro
#10
21 april 2016 - 20:56
Gilla 
Det är padding i trishortsen. Dock mindre än vanliga cyxelshorts. Absolut inga problem att springa i, märks knappt av. För min del är det inga problem att cykla i trishortsen. Handlar väl om kvalité i shortsen och vana.
1988 • Stenungsund
#11
21 april 2016 - 21:15
Gilla 
Okej, när ni tränar, använder ni då dom shortsen eller kör ni på vanliga cykelbyxor?
Antar att det kanske spelar roll vilket pass ni kör, kör ni löpning direkt efter så gissar jag på att ni kör med trishortsen
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#12
22 april 2016 - 13:00
Gilla 
Jag cyklar alltid i trishorts, främst för att vänja mig. Det funkar alldeles utmärkt (nu cyklar jag iofs sällan över 8-9 mil på träning).
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#13
22 april 2016 - 13:24
Gilla 
Cyklar ofta i tri-tightsen också för att vänja sig vid det. Men om jag ska ut på längre cykel-rundor och inte ska springa efteråt åker vanliga cykelbyxor på av bekvämlighet.
Men jag har inga problem att cykla långt i tri-tights heller iof. 18 mil på Ironman fungerade utmärkt. Det är viktigare med en bra sadel som funkar än att man har vadderade byxor...
1964 • Nybro
#14
22 april 2016 - 23:59
2 Gilla 
Jag skulle vilja avråda dig från att prova triathlon.... ;-)

Du blir fast och upptäcker att det är skitkul och inte kan få nog.
Det är helt klart beroendeframkallande!

Malin Ekström
1989 • Västerlanda
#15
28 april 2016 - 11:42
Gilla 
Tack för alla tips!! Jag bor i Alingsås så ska definitivt kolla in den tävligen! Det känns som att mitt största orosmoment är växlingarna, vart man ska gå, vad man ska byta om, ett helt nytt moment för mig! Men herregud, det är ju bara att ut och prova!!! :D Ska sätta mig och boka in mitt första triathlon!!

Har hört ordet "triathlondräkt" är det samma som "trishights" eller är det en hel dräkt? För och nackdelar i så fall? :D

Ang hur jag tränar idag så ligger jag i för vätternrundan och gbg-varvet. Tränar ca 6 dagar i veckan och kör då varierat, kondition, styrka, långa och korta pass!
Malin Ekström
1989 • Västerlanda
#16
28 april 2016 - 11:55
Gilla 
Och en kanske dum fråga till, ett "vanligt" träningslinne under våtdräkten?
Bobby Ljung
1970 • Sävedalen
#17
28 april 2016 - 13:21
Gilla 
Satsa på triathlonlinne och tri-byxor under våtdräkten. Då blir det inget "byta om" utan bara av med våtdräkten, på med cykelskorna och hjälmen och sedan iväg.
Växlingar brukar inte vara något problem. Titta ut vägen innan start, vart kommer jag upp ur vattnet, var står cykeln, hur tar jag mig ut. Samma vid andra växlingen, var kommer jag in med cykeln, var springer jag ut. Det brukar vara ganska självklart och tydligt markerat.
Träna gärna lite på växlingarna innan, inte minst från cykel till löpning (många tycker att det känns lite konstigt de första km man springer efter man cyklat).
1973 • Göteborg
#18
29 april 2016 - 15:41
Gilla 
Det är en smaksak om man vill köra tvådelat eller hel trisuit. Jag föredrar trisuit men tvådelat är mer användbart när man inte kör triathlon.

Om du tänker köra Horla så är det en härlig mix av riktigt duktiga triathleter och glada motionärer. Man blir anvisad plats i växlingsområdet där man har sin cykel och alla grejer. Bra att organisera sina saker i en plastbox eller stor bag så man slipper leta efter grejerna i växlingen. Det brukar vara tydligt anvisat var man ska passera ut och in. Innan loppet startar brukar det dessutom vara ett obligatorist pre-racemöte där man gå igenom vad som gäller, man varnar för ev hinder som kan finnas på vägen etc.

Varberg har även ett trevligt race (sprint) söndagen efter midsommar. Delta, eller åk bara dit och var åskådare och känn in atmosfären!
=)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.