Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 7242 visningar

Överbelastad sena i foten

1975 • Varberg
#1
29 oktober 2015 - 13:26
Gilla 
Går en kurs i löpteknik och i tisdags körde vi backteknik. Ett par gånger i nedförsbacken märkte jag att vristerna fick sig ett par rejäla stötar så att det gjorde tillfälligt ont. Kände lite dagen efter,(igår), i ena foten men inte så att jag tyckte att det var så farligt. Fint väder, perfekt för en lugn långtur! Gav mig av på min 1,5 milsrunda och det gick rätt bra ett tag. Lite öm på insidan av vänster vrist (vid fotknölen) bara.Det kändes nästan inget uppför men nedför började det efter ett tag göra ont på ett sätt som inte kändes bra. Slutade med att jag gick i nästan alla nedförsbackar. Efter lite googlande kom jag fram till att jag nog överansträngt en sena (tibialis posterior) och jag har börjat smörja in det ömma området med voltarengel. Idag känns det ömt när jag går men inte mer än så. Funderar på om jag behöver vila foten helt eller kan jag försöka mig på skonsammare träning än löpning ett tag framöver, såsom promenader, en stund på crosstrainern, spinning? Finns det t o m övningar som är bra att göra nu direkt för att stärka foten, typ tåhävningar?
1952 • Varberg
#2
29 oktober 2015 - 15:57
Gilla 
Tibialis posterior belastas inte normalt i utförslöpning, men utför kan lätt bli okontrollerat vilket du verkar beskriva med "rejäla stötar" så det är klart att det kan ha blivit en skada i den regionen där det går ett par senor till. Skadan är färsk så om den inte är så allvarlig att du känner att du behöver söka för undersökning tycker jag du ska ta det lugnt en vecka med träning. Om det är en skada på tibialis posterior så skulle tåhävningar i nuläget kunna förvärra det hela. Klarar du vanliga aktiviteter under dagen bör du skippa Voltaren mm. och klarar du inte det bör du få det undersökt.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#3
30 oktober 2015 - 06:20
Gilla 
Var iskall och vila några dagar. Backträning är bra träning, de ger och de tar. Tror inte heller att de är utförslöpan som gjort att du fått ont på området. Var underlaget, ojämnt eller plant? Det räcker med en liten vridning så kan de uppkomma lite ömhet.

Så var lite lugn några dagar, låt kroppen läka utan påfrestning. Låt foten läka innan du kör rena rehabövningar.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#4
30 oktober 2015 - 13:33
Gilla 
Jag hade problem med tibialis posterior i Augusti. Löpvila i lite mer än 1v. Kunde träna både crosstrainer och motionscykel under tiden.

I mitt fall så uppstod problemet av alldeles för hårt knutna skor som irriterade senan. Har fått ett gäng med rehabövningar från sjukgymnasten som syftar på att stärka vadens insida samt gluteus minimus för att undvika framtida problem.
1975 • Varberg
#5
30 oktober 2015 - 15:13
1 Gilla 
Kan ha fel om vilken sena (eller vad det är) som smärtar men att det var i utförsbackarna (nedför på asfalt i ett parkeringshus) som det uppstod är jag helt övertygad om. Har aldrig haft ont på detta ställe innan och jag kände hur illa det tog när jag sprang nedför. Nu känns det i alla fall bättre, svullnaden har gått ner och det är inte lika ömt när jag trycker på området. Avstår från löpningen några dagar till, sen testar jag och ser hur det går. Idag kanske det får bli en stund på crosstrianern = )
1975 • Varberg
#6
1 januari 2016 - 10:49
Gilla 
Har nu lärt mig att seninflammationer kan vara segdragna. Gick efter några veckor till en sjukgymnast som kunde konstatera en muskel/sen-inflammation samt att min höft var i obalans. Har nu kört rehab-övningar dagligen sedan dess (och annan alternativ träning) och sen ett par veckor har jag fått börja springa så smått. Fick börja på 1 km på mjuk underlag och sedan ökat på 1 km för varje gång med vila medan varje km. Så igår sprang jag uppe i skogen på mjuka stigar i totalt 5 km och det kändes inget i foten under tiden. Trodde inte det skulle ta sådan tid att få en inflammation att ge sig och jag kommer vara mer uppmärksam på när kroppen säger ifrån.

Höften då...den håller jag på att träna upp för att få bättre balans och styrka i den. Hade slitit mina skor väldigt ojämnt (p g a att jag kompenserat mitt löpsteg då styrkan i höger och vänster sida skiljt sig åt) så skorna var bara att kassera och köpa ett par andra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.