Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Skador & Rehab 2 inlägg 11635 visningar

Stel och stram känsla runt knän

#1
12 juli 2015 - 19:10
Gilla 
Jag började gå hos en sjukgymnast hösten 2014 för att jag kände av insidan av höger knä när jag gick (vid löpning 7-8 km kände jag dock inte av knät!). Jag har alltid gått mer utåt med högerfoten och pronerat mer på det benet. I februari i år skaffade jag ortopediska skoinlägg, smärtan på insida knä försvann då efter ca 1 vecka.
Vid ett tillfälle i februari (strax innan jag fick inläggen) körde jag på för hårt och långt och fick då ont i båda knän under löpturen. Det gick över efter någon dag och jag var aldrig svullen men jag vilade från löpningen några veckor. Råddes även att ta det lugnt med löpningen och springa korta vändor (2-3 km) några veckor när jag fått skoinläggen.
I slutet av mars när jag började springa 5-6 km kände jag av lite diffus "smärta" runt knäna. Gjorde uppehåll från löpningen igen några veckor, men var lika när jag provade igen och nu kände jag tydligare av utsidorna av båda knän istället, började även känna av det när jag promenerade. Har inte sprungit sen i början av maj.
Men jag är en aktiv person och trots att jag inte sprungit så har jag cyklat mycket (mer än 1,5 mil/dag flera dagar i veckan) som transport, ridit, gymmat och promenerat (inte allt på samma dagar).

Har alltså sedan i maj, haft som en stramande "svidande" känsla snarare än att det smärtar, på insidan och utsidan runt knät ibland när jag går och cyklar. Har varit väldigt stel och kort i muskler kring höfter/ljumskar och lår (fram, bak och utsida), börjar nu bli bättre. Det stramar även lite kring höfterna när jag går.
Har varit hos två sjukgymnaster och en naprapat sen i maj, två av dem trodde på kort ITB sena och även TFS, vilket ju kan förklara utsidan av knät.

Men den stramande känsla som ibland infinner sig på insidan av knät vet jag inte riktigt vad den beror på, har googlat frenetiskt utan att riktigt komma fram till vad det kan vara och hittar ingen som direkt verkar ha haft samma symptom :/.
Jag misstänker att det kan vara sartorius (skräddarmuskeln) för den ser ut att fästa vid knät där jag känner att det stramar. Men jag känner inte att jag kommer åt det stället kring knät vid någon stretchövning!

Enligt sjukgymnast är det inget fel på någon knäled och jag är inte inflammerad (var där tidigare i veckan).

Undrar väl mest om det är någon som har varit med om liknande?! För jag håller på att bli smått galen på att det inte blir bra och att jag inte riktigt får något svar från stressade sjukgymnaster som säger att jag ska stretcha...
1986 • Kungsbacka
#2
7 oktober 2020 - 21:48
Gilla 
Hej Amandah,

Har symptom som liknar dina. Löste det sig?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.