Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Simning 9 inlägg 11251 visningar

Kramp under fötterna

1974 • Halmstad
#1
13 februari 2015 - 17:05
Gilla 
När jag simmar i bassäng (sällan i OW) får jag ofta kramp under fötterna mot slutet på passen. Ibland, men inte ofta, kryper det upp i vaderna också.
Vad beror det på? Och vad kan jag göra åt det?
1954 • Arboga
#2
14 februari 2015 - 08:04 Redigerad 14 februari 2015 - 08:04
Gilla 
Vad jag vet finns det ingen säker metod som hjälper. Inte heller forskningen har någon lösning. Andra säger att man ska äta någon typ av mineraltabletter eller dricka mera. Inte heller det är vetenskapligt bevisat. Men placebo-effekten kan vara stark!

Vad jag förstår beror kramp på utmattning i musklerna. Jag själv lider av samma problem, men det uppstår först efter en stund, 1/2-1 timme av simning. Om jag simmar mycket lugnt, kan kramperna utebli helt.

Om du går till traningslara.se och söker på Kramp, får du många artiklar om detta. Och till skillnad från många andra webbsajter, är informationen baserad på forskning, och inte så mycket på personligt tyckande.
1977 • Eskilstuna
#3
14 februari 2015 - 08:25
Gilla 
Skillnaden mellan OW och bassäng är vändningarna och specifikt frånskjuten.

När man simmar frisim så är ju foten sträckt, dvs vaden är konstant i icke avslappnat tillstånd. Lägg sen till lite kraftiga frånskjut, där man sträcker foten med full kraft dessutom så har du förklaringen till var krampen kommer ifrån.

Tåhäv, vadpress och andra latjo övningar lär vara rätt väg att gå.
Andreas Lodhammar
1984 • Stockholm
#4
2 mars 2015 - 21:17
Gilla 
Som Markku säger så finns det endast lite vetenskapliga stöd för att elektrolyter och vätska hjälper mot kramp. Jag hade samma problem som du lider av när jag springer över 20km och sen hoppar ner i bassängen. Jag misstänker att det är för att jag sträcker ut mina muskler, samtidigt som jag spänner mig när jag gör det. Jag har tendenser till plattfot och vet att mina muskler i fötterna får jobba hårt. Det jag har satsat på är att strecka ut vader, men framför allt musklerna under fötterna. En golfboll och sedan får den rulla under fötterna med tryck på. Jag vet att det fungerar mycket bra för mig, placebo eller ej.

Lycka till!
1981 • Fbg
#5
3 mars 2015 - 09:07
Gilla 
Ja, rulla boll under foten har fungerat även för mig. Jag har iofs testat fler metoder som stretch av vader, magnesiumtillskott och rejäl uppvärmning av benen men något av detta har fungerat.
Mellanben
2006 • VARBERG
#6
3 mars 2015 - 09:20
Gilla 
Har också svaga fötter och får lätt kramp både vid simning och längre löpning. Lyckades dock öva upp mig att simma längre och längre utan att få kramp då jag tränade för Vansbro så det är nog bara kämpa på :-). Har även blivit bättre sen jag gick över till mindre stödjande skor så fötterna blir starkare
#7
17 maj 2015 - 11:16
1 Gilla 
Hej Alexander och övriga! Jag har hört förklaringen dagligt användande av dåligt uppbyggda arbetsskor.
Själv började jag med ett kryddmått salt och socker per halvliter dricksvatten i samband med träning.
Och fortsatte sedan med att tillföra ytterligare högkvalitativa elektrolyter i vattnet.
Nu äter jag dessutom kombinationen Magnesium+Cacium (det senare för bättre upptag av Magnesium) kvällen (bättre upptag nattetid) innan träning. Magnesium har vi (i västerlandet?) ett generellt underskott av!
I detta finns endast litet vetenskapliga stöd och min erfarenhet av gradvis försvinnande av kramp under träning OCH i sömnen natten efter. För mej uppträder kramp ytterst sällan nu mer trots avancerade träningspass i swimrun.
Arvo Harjula
1955 • Kil
#8
17 april 2016 - 12:02
Gilla 
Samma här , jag får kramp under fötterna efter ett längre simpass eller ett längre löppass , speciellt besvärligt när man ska sova sen . Med mer träning kanske försvinner kramperna .
Mikael Törnroos
1953 • Vasa / Finland
#9
18 maj 2016 - 07:57
Gilla 
Jag gick en tekniksimkurs för fullvuxna för några år sedan. Instruktören, som också är simtränare med viss framgång I Vasa Simsällskap, lärde oss hitta en punkt i hålfoten där man kan trycka med t.ex tummen och på så sätt få krampen att släppa. Det är svårt att exakt beskirva var den finns, men mitt I hålfoten, nån centimeter in från insidan. Och nackdelen är att det är ganska svår att få till det I vattnet - man bör nästan gå upp på land.
Sedan är det en annan sak att jag numera ganska sällan får hålfotskramp, kanske beronde på att jag tränar mera.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.