Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Blandat 7 inlägg 4246 visningar

Problem med mat - Hur löser ni det?

Andreas Lodhammar
1984 • Stockholm
#1
8 februari 2015 - 14:26 (Redigerad 8 februari 2015 - 14:27)
Gilla 
Hej,

Varje gång jag gör pass eller tävlingar som är längre än 3h och ganska så intensiva så har jag problem att få i mig större mängder mat på ca 48h. Jag känner att kroppen skriker efter mat, men jag är inte alls sugen på någonting. Misstänker att jag inte är ensam om problemet och undrar hur ni andra lyckats lösa problemet. Givetvis får jag i mig mat, men många gånger mindre än vanliga dagar vilket givetvis blir ett problem i längden.

P.S. Misstänker att en bov i dramat är all energidryck/gels jag trycker i mig under passen, men även ansträngningen gör sitt.
1985 • Pussen
#2
13 februari 2015 - 20:03
Gilla 
Det är ganska vanligt att hungern är dämpad en bra stund efter en större ansträngning. Ett tips är att få i dig lättkonsumerad föda som inte kostar så mycket energi för kroppen att bearbeta.

T.ex mosad banan+honung som mellanmål för att få i mer energi under dagen efter. Sen är det inga supermängder med extra mat som behövs för att kompensera för energiförlusten under dryga 3h träning, speciellt inte om du är duktig och tillför energi under passet för att effektivisera så gott det går.

Själv blir det mycket mjölk dagarna efter passet, lite större portioner och kanske en semla eller något annat. Springer du för att prestera/bli bättre på att springa så ska man inte vara allt för orolig för att äta mindre mängder "onyttigheter" :)
Andreas Lodhammar
1984 • Stockholm
#3
14 februari 2015 - 15:39
Gilla 
Ja, det är bra tips. Dock så tappar jag en hel del vikt under de intensiva perioderna. Känns bra i början med en lättare kropp, men vips så är energin slut. Banan och honung måste jag testa! Tack!
1972 • Landvetter
#4
15 februari 2015 - 21:19
Gilla 
Tycker nog inte du skall trycka i dig en massa sportdryck och gel på träning generellt. Det kanske underlättar efter.
Andreas Lodhammar
1984 • Stockholm
#5
16 februari 2015 - 08:38
Gilla 
Mattias, vad rekommenderar du? T.ex. Varje lördag körde jag 3h intervallspinning och 10km löpning efteråt. Eftersom träningen är relativt högintensiv bränner jag mycket kolhydrater. Om jag inte trycker i mig kolhydrater under passen så är det en enorm skillnad på hur jag presterar. Men har du något tips hur jag slipper trycka i mig massa gels så blir jag glad! :)
1978 • Skurup
#6
20 februari 2015 - 16:20
1 Gilla 
Man skall träna lågt (och tävla högt) för att vänja musklerna vid att förbränna fett istället för kolhydrater är vad jag har läst mig till i alla fall: http://personligatranaren.mabra.com/trana-lagt-tavla-hogt/
1985 • Pussen
#7
21 februari 2015 - 15:38
1 Gilla 
Jonas - Du ska träna både lågt och högt och tävla högt. Du ska givetvis träna en hel del utan energi för att effektivisera fettanvändandet, ju bättre det är desto mer kan du spara på ditt glykogen under tävling.

Men om du bara kör låg träning kommer du bli bra på låg träning och när tävlingen väl kommer är du inte det minsta anpassad för att tävla högt. Man blir bra på det man tränar på, tränar du upp din kolhydratförbränning och dess upptag kan du få i dig 100gr i timmen och ännu mer utan att magen ens gnäller lite.

Detta gäller både energiintag och träningsintensitet. Båda delar behövs tränas hela tiden och kompletterar varandra.

Jag publicerar del två i en artikelserie om detta nästa helg. Del 1 finns redan ute men den behandlar bara teorin bakom train low, compete high. Praktiska applikationer kommer om en vecka.
http://umarasports.com/train-low-compete-high/

Mvh Tommy
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.