Löpning Träning 11 inlägg 4338 visningar

Kör nästan alltid samma runda, vad är negativt med detta ?

1984 • Alingsås
#1
15 oktober 2014 - 19:13
Gilla 
Hör alltid folk säga att man ska alternera sig, föredrar att springa lite backigt, mjukt underlag kombination med asfalt . Den runda jag kör två gånger i veckan är 1 mil (fyra kilometer transportsträcka fram och tillbaks med asfalt och sedan lite mjukare underlag med en hel del jobbiga och flåsiga backar)

Brukar alternera varvets riktning , det är det enda... Vill gärna ha mjukt underlag och tycker att denna runda är så skön, folk ställer sig negativa och påstår att man inte utvecklas på detta sätt.

Har nu pb på 45:15 och sprungit 21 km på 1:48... Vilket är bra mycket bättre än bara för ett år sedan. ( har sprungit kontinuerligt i tre år nu...)

Är det en förhöjd skaderisk att alltid köra samma runda? Tidsmässigt är en 10kmare helt lagom då jag har svårt att komma ifrån vardag och jobb med barn osv.

Behöver lite vägledning... Sprang mycket asfalt innan men fick ont av detta.

De skorna jag använder är asics gel foundation utprovade med expertis (pronerar väldigt kraftigt och har ett obefintligt fotvalv)
1971 • Nykvarn
#2
15 oktober 2014 - 19:15
Gilla 
Skaderisken ligger väl i det mätbara, att det är så jämförtbart att hela tiden springa samma runda och därmed ofta försöka pressa dig och slå rekord.
1984 • Alingsås
#3
15 oktober 2014 - 19:22
Gilla 
Okej men rundan innehåller det mesta så att säga... Köra en terrängbana på 10km med väldigt branta uppför och nedförsbackar... Här gick jag dock problem med höftböjaren...

Vidare så går jag inte för full maskin varje gång utan kanske nöjer mig med milen på typ 48 min ibland ..

Sprang ett lopp i lördags på 10km o tog pb där, dock 100% asfalt där och kände av Benhinnorna dagen efter... Så hur ska jag alternera ?
1984 • Stockholm
#4
15 oktober 2014 - 20:41
Gilla 
Problemet är inte att köra samma runda i sig utan att det ofta leder till att man kör få snabba pass och få lugna, vilket potentiellt ger sämre utveckling efter ett tag. Kör du rundan på 45 ibland, 60 ibland och allt där emellan så har du ett rimligt spann på hårt kontra lugnt. Lägg in vilopauser varje kilometer ibland för att komma upp ytterligare lite i intensitet. Det är egentligen inget dåligt att träna som du gör så länge du inte kör så ofta, men kommer du upp i en viss mängd är skaderisken väldigt stor om du kör så hårt så ofta. Som Staffan sa så är det tävlingen mot ens egna tider på den där rundan som kan göra det svårt att variera träningen. Variation på farter/pulsnivåer är bra för att träna olika funktioner i kroppen.
1984 • Stockholm
#5
15 oktober 2014 - 20:46
Gilla 
...men så länge du kör bara 2ggr i veckan och inte får känningar skulle jag tro att du lika gärna kan ösa på varje gång. Det finns inget självändamål i att köra lugnt - det gör man för att orka köra extra hårt ett annat pass. Dock tror jag du skulle få ännu bättre utveckling om du la in lite fartökningar ibland (antingen med hjälp av vila eller fartsänkningar innan ökningen).
1972 • Umeå
#6
15 oktober 2014 - 21:25
1 Gilla 
nackdelen är väl att det blir tråkigt att alltid köra samma runda som jag ser det...
1984 • Alingsås
#7
16 oktober 2014 - 08:54
Gilla 
Mats: ja det kan tyckas men svårt att hitta bra ställen häromkring...

Johan: lite känningar har jag kvar i en höftböjare men tror dock att det var pga utslitna skor som hade varit med lite för länge , köpte nya för en månad sedan och lider knappt något av det...

Allt är väl egentligen vad man vill ha ut av löpningen ? Utvecklingen är inte att ringakta givetvis men värderar känslan efter högt samt välmåendet...

Får försöka hitta någon ny runda på lördag helt enkelt :p...

Så slutsatsen är att man jagar tiden för att man alltid kör samma runda och därmed ökar skaderisken helt enkelt...
1971 • Nykvarn
#8
16 oktober 2014 - 10:19
Gilla 
Omväxling förnöjer såklart både vad gäller omgivning och farter. Har du svårt att hitta vettiga alternativa rundor och vill hålla dig till din vanliga rundor går det ju att variera mycket också. Ett alternativ är backträning, kör några repetitioner i bra fart uppför några av backarna, jogga lätt ner och upprepa.

Ett annat alternativ är att springa rundan lugnt i varje backe så springer du fort uppför innan du fortsätter springa lugnt, blir en slags fartlek/intervall.

Kör intervaller på rundan, är terrängen växlande är det bättre att köra intervaller på tid än på sträcka då man (eller i alla fall jag) brukar vilja jämföra tider på intervaller. Kör t ex 4-6x3 min i spåret med 2 min lätt jogg eller 1 min gåvila mellan.

Börja riktigt lugnt och öka farten genom rundan så att du avslutar riktigt snabbt.

Spring längre ibland, två varv i lugn fart? Byt håll och spring rundan åt andra hållet.

Några tips...
1965 • Täby
#9
16 oktober 2014 - 14:48
Gilla 
Jag körde flera år alltid samma runda. Järnet. 3 ggr per vecka. Sen la jag till ett lägre pass på helgen, men fortsatte likadant på vardagarna. Funkade bra, och jag saknade inte någon omväxling - det kändes bara stökigt och ostrukturerat.

När jag sen ville börja springa oftare så introducerades jag för att man inte behöver springa järnet varje gång man springer. Och i samma veva släppte jag på att alltid köra samma vända (bla så började jag transportlöpa). Jag ångrar absolut inte denna övergång - en helt annan glädje i löpningen idag.

Jag tycker nog att man ska se utvecklingen (eller brist av) som en separat del. Du kan nog säkert både intervalla och köra backpass på din vanliga vända - men kanske inte helt optimalt. Så, som vanligt, analysera *varför* du vill ändra det du gör idag. Och agera sen därifrån. :-)
1984 • Alingsås
#10
16 oktober 2014 - 15:52
Gilla 
Stefan : bra tips :) får testa , det som jag har svårt för är att mata i en backe upp och ner, ungefär som att stå på ett löparband på gymet , man står kvar på samma ställe hela tiden , jag älskar löpning pga förflyttningen och vad man hinner se under tiden

Tibor : kanske förändra för att bli lite starkare , är väl rädd för att skada mig också , då lär jag klättra på väggarna där hemma, helt rastlös
1965 • Täby
#11
16 oktober 2014 - 19:40
Gilla 
Absolut, Mikael. Jättebra motivering. Som sagt, hitta det som triggar dig, känns roligt/motiverande/sunt eller vad du nu går igång på. :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.