Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 8532 visningar

Kryper till korset-gjutna inlägg.

Mathias Andersson
1975 • Katrineholm
#1
16 mars 2014 - 23:13
Gilla 
Fick inlägg hos ortoped mot smärta sesamben och misstanke om Morton neuroma. Detta var för ca 15 månader sedan, i samma veva som jag gick massageutbildning och snöade in på fotens biomekanik. Det kan väl inte vara naturligt att låsa fast foten i ett läge där den formas till att se ut som en rutschkana? Nej usch, bort med dom. Köpte Vibrams, Altras Zero-drop sko från USA, Correct Toes från England. Såklart att man pronerar mer om stortån pekar mot lilltån, pga att man burit smala tåboxar i större delen av livet. Man hör solkskenshistorier om människor som blir av med alla sina problem när de börjar med minimalistisk löpning, och jag önskar så att jag var en av dom. Men det är jag inte. Har haft pelott i ett halvår för avlasta främre trampdynan, tåspridare av silicon ( som man kan springa med), för att inte känna av det där obehagliga blixtrandet från Mr. Morton. Magnetröntgen visar dock stressfraktur i sesambenet, som säkert funnits där rätt länge. Foten är svag, och tåhävningar känns halvkul med dessa symtom. Kan springa men kan ej trycka ifrån pga stortåleden och sesambenet, så vaden känns åt det gubbiga hållet efter bara 4 km. Så nu funderar jag på att helt gå emot mina principer och logiskt tänkande, och kasta ner mina gjutna inlägg i mina zero drop skor. Så kanske man kan få till en läkning, för att sedan plocka ur dom? Finns det någon som använt inlägg enbart för läkning och sedan plockat bort dom? Känns ändå inte som man vill springa med dom.... I så fall. Eller?
Ska påpekas att jag inte tränat under denna tid, utan tagit upp löpningen för några veckor sen eftersom statusen är typ samma. Vila har alltså inte heller hjälpt.
1967 • www.sapiens.se
#2
17 mars 2014 - 07:55
Gilla 
Varför vill man inte springa med dom?

Inlägg var en av nycklarna till att jag öht kunde komma igång med löpning igen. Visst, jag kunde gjort styrkeövningar i lång tid innan jag satte igång med löpningen men det är springa jag gillar. Efter en lång tid med inlägg kunde jag gradvis fasa ut dom och när jag var klar med den utfasningen tålde kroppen att springa10 mil löpning i veckan året runt, utan gjutna inlägg. I de skor jag känner för att springa i.

Snöa inte in på att det måste vara minimalistiskt utan ta emot den hjälp du kan få för att lösa problemet om det är springa du vill.
Mellanben
2006 • VARBERG
#3
17 mars 2014 - 08:21
Gilla 
Pronerar väldigt mkt och sprang alltid i typ stabila skor. Numera kör jag alla slags skor och allt mellan 0-12 drop och alltid med mina gjutna sulor i. Fötter och vader har blivit mkt starkare och det fungerar kanon. Jag har inga som helst planer på att kasta mina inlägg de fungerar like bra i hattori som lunarglide. Mitt råd testa och kör det som fungerar det viktigaste är ju att kunna springa :-) Lycka till !
Marcus Reldin
1981 • Stockholm
#4
17 mars 2014 - 08:21
Gilla 
Det är med stor fasa jag läser ditt inlägg Mathias... Jag fick en stickande känsla vid stortån för två veckor sedan och har förstått att det kan vara det där sesambenet. Känns lite tröstlöst om vila inte hjälper, eller något annat.

Är det pelott och tåspridare som fungerat bäst?
Mathias Andersson
1975 • Katrineholm
#5
17 mars 2014 - 12:02
Gilla 
Tack för svar! Känns skönt att veta att det kan fungera som tillfällig "läkningslösning", och att det faktiskt går att fasa ut användandet. @Marcus N: Hur lång tid hade du inlägg innan du började utfasningen?

Pelott kan avlasta just stortåledens trampdyna där sesambenen sitter. Jag har problem med det mediala, insidan av foten. Dessutom vill man hålla leden hyfsat rak, vilket tåspridare och bred tåbox kan bidra med. Det är ingen lek att hitta en schysst anatomisk sko, där foten faktiskt får plats på sulan. Ta ut sulan och sätt foten på, så ser du. Går foten utanför så har du redan där börjat riskera Hallux Valgus-liknande symtom. Lägg sedan till ett drop på säg 12 mm för att skapa ytterligare tryck neråt på framfoten. Pelotten avlastar och sprider tårna vid belastning, men då måste ju gärna tårna få utrymme att sprida sig. Därför platt sko, bred tåbox. Jag kommer ändå att ha mina inlägg 2-3 veckor för att se vad som händer, då jag har inbyggd pelott i dessa. Samt använda min Altra-skor, eftersom tårna trycks ihop på i stort sett alla andra skor.. Rebook Nano 2.0 har skapligt utrymme, men drop på 4 mmm.
Jag har en operation av sesambenet som väntar, men jag kommer bara att ta till kniven som sista sista sista alternativ. Lycka till Marcus R, hoppas det inte är något allvarligt.
1967 • www.sapiens.se
#6
17 mars 2014 - 12:07
Gilla 
För mig var det allmän ovana vid att springa som omstartare och jag använde nog mina inlägg i ett par år med gradvis utfasning och gradvis mindre och mindre uppbyggda skor.

När jag sprang min första mara var det i klumpskor med inlägg och numera springer jag i superlätta tävlingsskor även på maran utan problem.
Mathias Andersson
1975 • Katrineholm
#7
17 mars 2014 - 12:38
Gilla 
Fantastiskt, jag blir imponerad Marcus! Blir väldigt avis på det där "utan problem", känns som en dröm just nu : /
Gissar att det "bara" är att läka ihop, och sedan nöta in mil efter mil i benen.
Och fötterna ; )
1967 • www.sapiens.se
#8
17 mars 2014 - 12:40
1 Gilla 
Gör den rehab du kan, sköt om kroppen och ta hjälp av det som funkar. Då blir det oftast bra i slutändan. Lycka till Mathias!
Daniel A
1975 • Uppsala
#9
11 april 2014 - 16:50
Gilla 
Här är en till som kastat in handduken och nu kör med gjutna inlägg. Har länge varit emot sådana men då jag pga problem i ankeln inte kunnat springa ordentligt på ett år prövar jag nu att både gå och springa med inlägg. Tanken från början var just att använda inlägg tills jag blir av med problemen, men nu kan jag ju faktiskt springa mer igen, så det känns inte som att jag längre bryr mig så mycket om ifall jag använder inlägg eller inte.

Jag har också vänt mig mot att låsa fast foten på ett onatuligt sätt, så att foten inte får jobba som den ska, men försöker tänka att foten kanske på sätt och vis jobbar mer naturligt med inlägg om man annars ändå inte orkar hålla upp foten på ett bra sätt och då istället får taskig belastning i foten??

När jag har gjort inlägg har jag ändå bett dem göra dem sviktande (alltså med hålrum under hålfoten) för att foten ska aktiveras mer. De sviktande sulor jag sett annars är dessa:
http://www.stepforwardsweden.com/konceptet.html http://www.mediband.se/files/contentFiles//DL_Flyer_Svensk_0611.pdf

men det är inga jag prövat så jag kan inte uttala mig om huruvida de är bra eller inte.

Jag har förövrigt också sneglat på Altra-skor och funderar på att köra dessa med inlägg i. Vad kör du för modell Mathias, och hur är de i storlekarna? Och har du kört med inlägg i din Altra nu?
Mathias Andersson
1975 • Katrineholm
#10
12 april 2014 - 16:02
Gilla 
Hej Daniel,

Jag har använt mina inlägg ca 3-4veckor, och jag tycker faktiskt det går bättre att springa. Eller rättare sagt, jag KAN springa överhuvudtaget. Jag använder dom i Altra The One, som jag beställde från Running Warehouse, USA, ca 1300 spänn med frakt och tull. Jag utgick från min 29 cm fot och köpte en 10.5, men fick byta till en 11. Lite vanskligt det där med Staterna och byte, tror jag pyntade 280 spänn för returen samt fick skicka in mailkonversationer med Running Warehouse till tullverket för att slippa betala moms för båda paren. Running Warehouse var mycket tillmötesgående och betalade halva frakten för par nummer två. Det man bör tänka på är att de är breda i tåboxen, och den gjutna sulan blir oftast något smalare än Altraskon, ( eftersom den förmodligen är klippt efter en annan sko), men det funkar bra ändå tycker jag. Den bästa är nog såklart att anpassa främre delen på sulan efter skon. Bra med zero drop så man slipper kakapåkaka-uppbyggnad förutom din sula förstås. Jag använder dessa för att kunna springa, läka och bygga styrka, men kommer framöver att springa pass utan sulorna för att utmana fötterna lite. Kör VFF som allmän sommarsko, så låser man inte in foten i samma stöpform hela tiden. Lycka till!
Mathias Andersson
1975 • Katrineholm
#11
12 april 2014 - 16:05
Gilla 
Sorry, fossingarna var visst 28 cm....; )
1976 • Sollentuna
#12
12 april 2014 - 16:10
Gilla 
Jag har också nyligen beställt inlägg med pelott via Jan på Runners Store. Har haft 3 stressfrakturer och "barfotaskor" verkar verkligen inte vara lösningen för mig... Jag behöver träna upp styrkan i mina fötter mer för att kunna springa några längre sträckor i minimalistiska skor.
Daniel A
1975 • Uppsala
#13
12 april 2014 - 18:46
Gilla 
Bra poäng med skärningen av inlägget, och att variera sig mellan olika skor tror jag förstås är bra. Mina är skurna efter ett par skor i wide-storlek, och det är de rymligaste skor jag haft (i tåboxen), men man får väl skaffa ett par inlägg till om det behövs. Springer för övrigt mest i ett par Hoka nu och de är snälla mot fötterna.
1981 • Stockholm
#14
8 september 2014 - 19:33
Gilla 
En afrikansk löpare berättade om en vanlig rehab träning hans folk föredrar. Reser hem till det varma och börjar promenera barfota på stigar, lyssnar på kroppen och sedan successivt ökar intensitet. Kunde väl fungera även som en förnuftig väg att ta då man skall börja vägen mot minimalistiska skor.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.