Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 9940 visningar

Ont i hålfoten, kommer och går

Max Rågmo
1995 • Uttran
#1
11 januari 2014 - 16:50
Gilla 
Jag vägrar att tro på hälsporre fast det är just under hälen och bakre hålfoten som börjar värka. Det gör endast ont när jag joggar och aldrig annars. Det märkliga är att jag kan springa flera kilometer i högt tempo utan att känna något alls men varje gång jag försöker dra ner på tempot för långpass så börjar det göra ont ganska direkt efter någon enstaka kilometer. Ökar jag på tempot eller börjar gå försvinner smärtan efter ca 30 sekunder.

Det gör inte allt för ont men det är verkligen inte bekvämt och tar bort hela glädjen med löpningen, samtidigt som jag oroar mig för att det ska bli värre.
Någon som vet något? Bör jag oroa mig för någon skada eller kan det vara spända muskler? (Har väldigt högt fotvalv men använder gjutna sulor).
1973 • Växjö
#2
11 januari 2014 - 18:01
Gilla 
Börja träna fötterna. Crabwalk, tåhävningar, med mera. Och gå barfota när du kan.
Max Rågmo
1995 • Uttran
#3
12 januari 2014 - 01:03
Gilla 
Tack för svaret!

Tror du jag kan fortsätta springa samtidigt som jag börjar träna fötterna utan att det skulle påverka någonting negativt då?
Rickard Dömstedt
1970 • Landvetter
#4
12 januari 2014 - 07:33
Gilla 
Antagligen senan (plantar fascia)som går från stortån och fäster på hälbenet, som krånglar på något sätt (inflammation, bristning). Misstänker att du landar mer på hälen när du springer långt och långsamt vilket kan göra att du belastar senan annorlunda än annars. Andreas tips är bra. Inlägg i skor är inget jag gillar egentligen. Men jag använde det i mina vardagsskor när jag kände mig trött i fötterna efter träningspass under min rehabperiod när jag hade en brusten plantar fascia. Gjorde gott för senan att få vila lite mer vilket innebar att jag kunde träna någorlunda iaf. Andreas tips är bra. Lycka till
Magnus
Stockholm
#5
12 januari 2014 - 11:53 Redigerad 12 januari 2014 - 11:52
2 Gilla 
Kan vara spända muskler i vaden som gör att senan under foten får ta mer stryk. Massage/stretch är aldrig fel för att förebygga/behandla sådana här problem.
1973 • Växjö
#6
12 januari 2014 - 14:53
Gilla 
Enligt mina erfarenheter så är det beroende på hur allvarligt ont man har. Jag fick akut ont en gång och då kunde jag inte varken springa eller träna fotmusklerna. Då fick jag ta ett break och gå till en naprapat som "låste upp" mina fötter som krampat ihop. Känner du inte att det gör för ont så kan du börja med lite "fotstyrkeövningar" och fortsätta springa på ett sätt som inte gör ont. Sen kan det inte uteslutas att du skulle byta skor. I mitt fall hade jag ett par New Balance som jag fick problem med. De slutade jag springa i. De var aningen för små och fick mig att böja in tårna lite när jag sprang.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#7
12 januari 2014 - 15:01
Gilla 
Som de låter kommer och går. Är de nog lätt fixat. Som en annan löpare säger ovan: Träna fötterna och jag peppar även för stretch av stela muskler/senor.

Ett tips, ta en brödkavel och rulla under fötterna. Det ger cirkulation och massage både innan och efter passen. Har du ingen brödkavel kan du kika in denna sida och beställa tex en trigger massage för 149kr. Den går även att ha på ömma vader m.m.
http://karfosport.com/Massage-stretch/Massage-Stretch-Triggerpunkt/Trigger-Massage-Roller

Max Rågmo
1995 • Uttran
#8
12 januari 2014 - 21:38
Gilla 
Vilken respons, Tusen tack för era svar! Ska ha dem i åtanke och hoppas att de hjälper!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.