Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Övrigt 245 inlägg 19621 visningar

SPRING PÅ RÄTT SIDA!!!

1981 • Linköping
#1
16 juli 2008 - 20:28
Gilla 
En fråga först, är jag korkad som tycker at man ska gå/springa på vänster sida på gångbanor? För mig ter det sig logiskt då det är så man gör när man går/springer på en väg. Men i verkligheten tycks anarki råda...

Jag som springer med hund (givetvis kopplad vid min vänstra sida omjag springer på gångväg) vill väldigt gärna hålla till vänster. Då slipper alla men specifikt hundrädda gå förbi honom, utan går förbi mig istället. Men vissa håller benhårt på att de ska gå på höger sida (dvs på min vänster när vi möts). Idag mötte jag en tjej som körde intervaller på det populära gångstråket och hon vägrade kliva ett halvt steg åt sidan, utan ville springa på höger sida. Finns det någon rätt sida? Har jag som "vänstervriden" rent av fel?

Annars, ,SPRING PÅ RÄTT SIDA!!!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Samuel H
1979 • Järfälla
#2
16 juli 2008 - 20:34
1 Gilla 
Jag brukar ibland springa på fel sida för att mha vägens dosering kompensera olika benlängder.

Men det betyder ju inte att jag gör mig helt omedgörlig när jag möter någon. Kanske tyckte hon att du verkade motsvarande lika vrång? :)

En av mina gamla kursare från högskolan hade ett kul problem. Hon hade problem med höger och vänster. Eller...höger gick bra, men vänster blev ofta fel.
Rikard S
1984 • Bankeryd
#3
16 juli 2008 - 20:34
Gilla 
jag brukar tänka likadant, samma sida som man går/springer på en stor väg. har för mig att denna diskussion varit uppe tidigare dock. och har även för mig att det då visades nån länk till vägverket eller liknande som sa att det inte finns någon egentlig regel för vilken sida man ska gå på när det gäller gångvägar..

för min del brukar det inte vara något problem eftersom jag inte har med mig en hund när jag springer, men jag kan förstå att det blir jobbigare för dig..
csaba
1973 • Malmö
#4
16 juli 2008 - 20:43 Redigerad 16 juli 2008 - 20:51
1 Gilla 
jag vet inte Karin, men jag är precis tvärt om.
jag brukar bli FÖRBANNAD på folk som går/springer på VÄNSTER.

det är väl HÖGERTRAFIK I SVERIGE, kör du bil på vänster sida också ?
när jag möter folk så ska man mötas, så att man har vänster sida mot varandra och flytta sig så långt mot höger som möjligt INTE TILL VÄNSTER.

det är inte min mening att reta upp dig, men jag har varit riktigt förnannad och skällt ut folk som inte flyttar på sig och envisas med att möta mig på höger om mig. även när du kör om så kör du väl om i vänster fil.och när det är möte så möter man bilen på vänster sida.
du borde kanske hålla hunden i höger hand.

har jag hellt fel ?
har jag kanske missuppfattat dig?

HÖGER ÄR RÄTT SIDA, INTE VÄNSTER (vi är inte i England).

sen så klar beror det på situationen också.
Martin Agronius
1977 • Kiruna
#5
16 juli 2008 - 20:50
Gilla 
Här i Ume (där det finns massor av cyklar) finns det en underförstådd regel (som alla inte är införstådda med) att man går till vänster och cyklar till höger på gång/cyckelbanor som är kombinerade och där inget annat är skyltat. Precis som på stora vägen. Det är det bästa. Så jag håller med dig csaba...eller Karin...eller

Men ärlig talat så vet jag inte hur det blir på gångbanor som är skilda från övrig trafik (inkl cyklar), kan tänka mig att det blir högertrafik där, alltså att man går till höger.

Om det däremot är en GÅNGbana får man inte bara gå där då? =)
csaba
1973 • Malmö
#6
16 juli 2008 - 20:54 Redigerad 16 juli 2008 - 20:59
Gilla 
ja visst, då kan jag hålla med Karin !
har man cykkelbana om sig på höger. då kanske man vill dra åt vänster för hunden ska ner mot kanten/gräset och inte bli påkörd. (men då följer man egentligen inte regeln).

men som i mitt fall. där det är endast en motionsstig, är det ju högerregel !!!

men Martin, du går inte på cykeldelen utan du ska hålla till höger på gångstigen när gående möts, gångstig och cykelbana är separat med dragen linje oftast.
Martin Persson
1985 • Umeå
#7
16 juli 2008 - 21:01
Gilla 
Högertrafik gäller även fotgängare ochcyklister på cykel- & gångbanor. Så du gör fel.
1972 • Floda
#8
16 juli 2008 - 21:04
Gilla 
csaba - så länge du inte är ett fordon - och det är du väl inte? - bör du hålla dig på vänster sida. Då kan du uppmärksamma mötande fordon och behöver inte oroa dig för fordon som kommer bakifrån. En enkel och ganska hälsosam tillämpning av högerregeln som bör användas även på gång- och cykelbanor. När det gäller motionsspår så är det en helt annan sak...
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#9
16 juli 2008 - 21:10
Gilla 
Hrm, tänker själv på detta ibland.
mest av den anledningen att en kvinna två gånger på cykel skrikit åt mig "spring på rätt sida" vilket jag trodde och tror jag gör.

Vägverket bryr sig inte om vänster/högertrafik på gångvägar och jag *tror* inte de bryr sig heller på kombinerade gång- och cykelvägar.

I Sverige har vi högertrafik och det gäller för *fordon* på *vägar* men självklart är det en princip vi rättar oss efter i de allra flesta fall då vi går och promenerar. De flesta möts alltid på höger sida vid gång.

För mig är det självklart att därför springa på höger sida på gångväg, stig eller annan plats där inga fordon finns. Men jag anpassar mig alltid till mötande. Äldre och barnvagnar låter jag alltid få gå där de går t.ex. Ibland ser jag löpare som jag anser springer på "fel sida" och jag byter då ofta till "fel" sida för att inte krocka (om jag känner att jag bör initiera anti-krock-problemet). Inget problem. Att strikt hävda sin höger-rätt och näst-intill krocka känns fånigt och ännu mer fel.

Vad jag däremot inte känner mig helt säker på är just gång/cykelvägar (som inte är delade med linje). En del cyklister verkar tycka att de ska köra längst till höger och jag som möter dem ska springa på min högersida. Men jag tror att man också kan tycka att jag som gångtrafikant alltid ska gå så att jag har fordon (cykel är ett fordon) på min högra sida, dvs jag ska gå på vänster sida. (Gå och springa är jämställt i detta fall.)

Dvs, jag tror så här. På gång/cykelbana, spring på vänster sida. På Gångbana, spring på höger sida.

Fast, det ska erkännas, det kan i bland bli himla tokigt då man behöver kryssa fram mellan höger och vänster sida på vissa ställen där cykelbanorna "kommer och går".

Erkänner även att jag därför inte alltid håller på detta utan springer ibland på vad jag tror är "fel" sida. Men jag brukar då vara än mer ödmjuk och tidigt flytta mig (eller söka ögonkontakt med mötande) vid möten.

/Fast man kan skita i allt det här. Hur ofta krockar vi pga detta, egentligen? :-)
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#10
16 juli 2008 - 21:16
Gilla 
Ha, en annan trivia-fråga är på vilken sida man ska springa om man springer många i grupp?
Är det inte så att gruppen bildar en s.k. kolonn vid ett visst antal och en sådan kolonn ska förflytta sig på *höger* sida.

Nån som vet?
magnus andersson
1978 • ort
#11
16 juli 2008 - 21:19
Gilla 
csaba: Eftersom det är högertrafik i sverige så går man på motsatt sida. Bla för att man skall upptäcka mötande fordon tidigare, synen e bättre än hörseln vanligtvis skulle jag gissa på att orsaken e. Men däremot så upplever jag det själv som mest naturligt att springa på höger sida i exempelvis ett löpspår. Försök till samarbete e nog de bästa i slutändan.
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#12
16 juli 2008 - 21:24
Gilla 
Så här säger Vägverket (som handhar trafikregler i Sverige):

Gående
Den som promenerar är gående. Men också andra trafikanter betraktas som gående, exempelvis de som åker spark, rullskidor och rullskridskor. Trafikreglerna gäller för alla trafikanter.

Det finns inga generella regler om vilken sida gående ska använda på en gångbana, en gångväg eller en gång- och cykelväg. Lokalt kan det finnas föreskrifter om detta och de är då utmärkta med vägmärken.

De viktigaste trafikreglerna för gående är:

Gående ska använda gångbanan eller vägrenen. Om det inte finns sådana används cykelbanan eller körbanan.
Gående som använder vägrenen eller körbanan ska om möjligt gå längst till vänster i färdriktningen.
De som åker rullskidor eller rullskridskor i högre hastighet än gångfart ska färdas på höger sida om det är lämpligare.
Gående ska korsa vägen på ett övergångsställe. Om det inte finns något, ska de se sig noga för och gå tvärs över körbanan, helst vid en vägkorsning, och utan att skapa fara eller olägenhet för trafiken.
Gående som ska gå ut på ett övergångsställe ska ta hänsyn till avståndet och hastigheten hos de fordon som närmar sig.
Vid obevakade övergångsställen har fordonsförare väjningsplikt mot gående som gått ut på övergångsstället eller just ska gå ut på det.


Uppdaterad 2007-01-08

http://www.vv.se/templates/page3____19333.aspx
Sven Andersson
1966 • Kista
#13
16 juli 2008 - 21:30
Gilla 
Det finns inte stöd i svensk trafiklagstiftning att gå/springa på vänster sida någon annanstans än på körbana (dvs bilväg) där det saknas trottoar/gångbana/gångcykelbana. Detta är det undantaget från högertrafikprincipen.

Sen finns det en massa tyckande... Till och med från myndigheter och organisationer. Men det är -enbart- tyckande utan stöd i lagstiftning.

Personligen anser jag det fullständigt självklart att gå och springa på höger sida på trottoarer, gångbanor och gångcykelbanor (utom i undantagsfallet nämnt ovan), eftersom vi har generell högertrafik i Sverige. Finns ingen anledning att krångla till det.

(Det finns tydligen också vissa kommuner som har reglerat vissa ställen med lokala trafikförordningar, som självklart skall rättas efter förstås, vad de nu består i.)
1974 • Knivsta
#14
16 juli 2008 - 21:51 Redigerad 16 juli 2008 - 21:52
Gilla 
Ja, precis, det där med att hålla vänster gäller bara på vägar. Eftersom de flesta faktiskt håller höger på cykel- och gångvägar (för att vi har högertrafik) så anser jag att man bör hålla höger, eftersom det då fungerar smidigast. Idag när jag var ute och sprang på en stig kom det ett par pensionärer gående med stavar och de höll först höger (för de tänkte väl inte på vad de gjorde då) och jag höll också höger, men när de fick syn på mig bytte de sida och gick långt till (för dem) vänster. Mycket irriterande och otrevligt. Antar att de anser att man ska gå till vänster och tycker att det är viktigare att hålla på sina principer hellre än att vara trevlig.

Angående Umeå, som någon nämner. Jag har också hört från en som bor i Umeå att man där håller vänster när man går. Så då är det väl lämpligt att hålla vänster när man är i Umeå då.
Samuel H
1979 • Järfälla
#15
16 juli 2008 - 21:58
Gilla 
Kom på att en annan kursare hårt höll på regeln att de som är minst i antal ska väja för de som är fler. "Färst går åt sidan" tror jag hon sa. Om man är lika många gissar jag att det blir chicken race.
1969 • Sala
#16
16 juli 2008 - 22:00
Gilla 
csaba, tråkigt att du ställer dig och skäller på folk som faktiskt inte för fel. Det finns nästan ingen värre än folk som skäller ut andra i tron att ha rätt, men så visar det sig att de hade helt fel, att det faktiskt finns en regler som säger att det är högertrafik för fordon, men vänstertrafik för andra. Sluta skälla ut folk. Det är som han i humorserien "Hjälp", som blir så förbannad på en som tagit hans tvättid att han binder fast honom och stoppar honom i trokskåpet och sedan visar det sig att det var han själv som hade förväxlat dagarna.
Sven Andersson
1966 • Kista
#17
16 juli 2008 - 22:04
Gilla 
Mårten, kan du visa den där "faktiska regeln" du hänvisar till?
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#18
16 juli 2008 - 22:08
Gilla 
I Stockholm har vi inte ens förkörsrätt för bilar som kommer från höger i en korsning. "Störst väg vinner" (dvs det som uppfattas mer som en genomfart utan att vara huvudled vinner alltid. Kör man exvis på Vanadisvägen, "inte f*n släpper man fram nån som kommer från en korsande gata".). Sedan har vi i viss mån också "störst bil vinner", men det är inte lika tydligt.
:-)
/Vad det nu har med löpning att göra?
1969 • Sala
#19
16 juli 2008 - 22:11
Gilla 
Ja, som flera sagt så gäller den ju inte på cykel- och gångvägar. Men på landsvägar ska man ju gå till vänster.

"Gående som använder vägrenen eller körbanan skall om möjligt gå längst till vänster i färdriktningen. Den som åker rullskidor, rullskridskor eller liknande och som färdas med högre hastighet än gångfart skall dock färdas längst till höger om det är lämpligare." (Trafikförordningen, 7 kap, 1§)

Men min poäng är att man ska akta sig för att skälla ut folk om man inte är säker på att man har rätt. Idag såg jag en man med okopllad hund i spåret, och min första impuls var att jag borde skälla, men eftersom jag inte visste om han gjorde fel eller ej så lät jag bli. Dessutom ska man inte skälla ut folk över huvud taget.
csaba
1973 • Malmö
#20
16 juli 2008 - 22:12
Gilla 
Ja, Mårten !!!
om du visar bevis på att det finns en vänster regel så ger jag mig.
tills dess så är jag överbevisad att att är samma regel som för övrig fordonstrafik.
(just på Stockholms marathon´s hemsida så läste jag att långsamma löpare håller till höger. men springer ju om på vänster).
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.