Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 8758 visningar

Hög puls trots mkt lugnt tempo + mkt slem i halsen

Jessica Olsson
1978 • Tomelilla
#1
11 juli 2008 - 12:33
Gilla 
Hej!
Jag har varit snorig av och till så länge jag kan minnas men nu har det blivit värre. Generellt yttrar det sig som att det kommer mycket vid ansträngning, t ex om man cyklar upp för en backe. Även vid längre promenader i hyfsat tempo kommer det mkt slem i både näsa och hals. Nu har jag bl a pga dessa problem inte löptränat ordentligt på mer än ett år. Så fort jag sätter igång blir jag förkyld, ofta ordentligt med feber och muskelvärk.
När jag springer gåt pulsen snabbt upp till 170-180 hur lugnt jag än tar det. Vilopulsen är bra (58-59). Även när jag tränade inför tjejmilen (som jag tog mig igenom springandes hela vägen) var det likadant med pulsen. Enligt läkare är träningen inte skadlig men det vore bättre att springa på lägre puls. Har provat att verkligen nätt och jämnt jogga och då kan jag ligga på 165-170.
Gjorde arbetstest i tisdags och det visade att min kondition är 34 % bättre än genomsnittet för min åldersgrupp. Har även gjort spirometri som var OK, kortison har ej hjälpt. Jag får inte ihop detta!!!

Någon som känner igen sig? Det värsta är nästan att alla man pratar med inom vården bara tycker att man överdriver eftersom problemen inte syns i vila.

Tacksam för alla svar!
Johan I
1987 • Örebro
#2
11 juli 2008 - 15:23
Gilla 
Pulsen är nog inget att oroa sig för. Feber verkar ju dock värre/konstigt?
Det här med slem i näsa, mun och hals är inget ovanligt alls vid fysisk aktivitet, speciellt löpning och cykling. Och vid visst väder (lite varm/kall/fuktig blandning) så blir det lättare snor i näsan som lätt tar sig ner i munnen/halsen eftersom att man ofta andas så kraftigt.

Så om du är förkyld eller ej är nog lite svårt att säga?, men det kan ju vara så att du har problem med immunförsvaret? Om du har rökt eller röker så är dina problem inget som överaskar i alla fall. Eller så kan det ju vara något kostproblem, att du är extra känslig på något sätt? Kanske vegan/vegetarian och inte får i dig tillräckligt med annat?

Själv äter jag nog inte speciellt bra, åtminstone inte om man skall jämföra med tallriksmodellen eller alla "Fetma"-program på TV... men jag är (i princip) aldrig sjuk...
(Och har aldrig blivt sämre av att springa när jag varit/blivit lite snorig eller liknande, eller när jag hade stukat foten =P )

Menmen, du får känna efter på egen hand, om det inte besvärar dig allt för mycket så är det nog inte så mycket att oroa sig över.

Så jag tycker att om det inte blir allt för allvarligt så kan du nog fortsätta att träna på en lugn nivå. Om det inte hjälper med diverse läkemedel så bör nog även dem undvikas men det får så klart du och ev. läkare avgöra? Kortison är väl känt för sina biverkningar...
Mikael Österblom
1970 • Upplands väsby
#3
12 juli 2008 - 12:05
Gilla 
Hej
Jag har samma problem men inte feber, kan det vara Astma? eller en elak infektion som inte vill lägga sig. Typ borelia ?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#4
12 juli 2008 - 13:09
Gilla 
Astma har du ju inte eftersom du gjort en spirometri som var bra och kortison inte hjälper. Borrelia? Kan ju faktiskt ge en del konstiga symtom, dock kanske inte snuva.
Troligast är väl att du faktiskt behöver köra en del lågpuls eftersom du verkar ha lite kvar att jobba på vad det gäller den aeroba biten. Läs i trådarna om lågpuls för mer tips! Många får ju faktiskt börja väääääldigt lugnt med gånginslag för att få upp lågpulsfarten till rimliga nivåer. Det är ju inte farligt att testa nån månad! Lycka till!
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#5
12 juli 2008 - 13:11
Gilla 
Förresten, du kan inte vara allergisk mot nåt i din omgivning med tanke på den långvariga snuvan? Katt, gräs, kvalster whatever?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.