Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Löpning Träning 4 inlägg 3866 visningar

Ny på forumet och har lite frågor!

Jens
1991 • Örebro
#1
8 maj 2013 - 15:55
Gilla 
Hejsan!
Är som rubriken ny här på jogg.se och har lite frågor jag hoppas någon vill svara på.

Har sen några veckor tillbaka satt igång att träna löpning efter två års uppehåll. Jag springer 3 gånger i veckan om jag kan, ca 4 km i både terräng och asfalt, lite uppförsbacke osv.

I snitt springer jag ca 4 km per gång, alltså 1,2 mil i veckan. Jag använder mig av en app som heter RunKeeper, enligt den bränner jag ca 300 kalorier per pass (900/vecka), springer ca 5:30 min/km. Varje runda tar mellan 20-22 min beroende på vind osv hehe.

Jag är inget proffs när det kommer till träning, mitt mål med detta är att för det första få tillbaka konditionen som jag hade förr och bli bättre tränad med andra ord. Jag har egentligen inte som mål att gå ner i vikt eller så.

Det jag undrar är vad ni tror jag kan uppnå med denna sorts träning? Förhoppningsvis ska jag efter den tid det tar börja ta längre sträckor framöver och så klart springa snabbare. Men just nu är jag BRA trött efter dessa pass. Vore kul om man skulle kunna springa något lopp framöver med hyfsat resultat.

Vad kan jag uppnå med dessa resultat jag har nu? Bygger jag muskler/går ner i vikt? Eller går jag +-0? Måste jag förbättra något för att få resultat?

Jag har som sagt som mål att förbättra konditionen och blir mer "fit" eftersom dessa två år har satt sig lite rund magen. Jag äter inget snacks/godis/skräpmat, dricker ingen läsk i veckorna, äter normala portioner mat (frukost, lunch, kvällsmat). På helgerna tar jag mig oftast några pilsner och äter lite skräp, men inte i överflöd.

Tack på förhand! /Jens
Staffan Flodquist
1963 • Stockholm
#2
8 maj 2013 - 16:22
Gilla 
All löpning är ju bättre än ingen så någon nytta gör det ju... Tyvärr låter det dock som om du gör samma misstag som de flesta motionärer. Du springer i ett tempo som sliter mycket på kroppen och tillför dåligt med träningseffekter.

Försök redan nu att variera din löpning med intervallpass och lugnare distans- och lite längre långpass. Svårt att tipsa närmare utan att veta vad du har mål och på vilken distans du vill bli bättre.

Framförallt bör du ta det lugnt med att komma i gång, fyra kilometer i 5.30-fart tre gånger i veckan är mycket även om du har sprungit förut. Du måste låta senor och ligament vänja sig vid att springa då de anpassar sig mycket långsammare än musklerna och konditionen gör. Hellre skynda långsamt än att behöva bryta för att du har skadat dig.

Vad gäller viktnedgång så behöver du förbruka mer kalorier än du får i dig, svårare än så är det inte. Skulle tro att ditt ungefärliga dagsbehov ligger på runt 2500 kalorier så 300 kalorier per löppass gör ju sitt till, helt klart.

Lycka till!
1976 • Göteborg
#3
8 maj 2013 - 16:36
Gilla 
Instämmer med föregående talare.

Ta det lugnt i början. Bättre o springa långsammare och längre o där med inte slita så mycket på kroppen. Det ger ändå bra effekt och stärker upp benen m.m.

Farten kommer efterhand.
Jens
1991 • Örebro
#4
8 maj 2013 - 19:24
Gilla 
Tack så mycket för svaren och tipsen, kan erkänna att jag efter några pass hade känningar i lår och knä, så jag stod över några dagar och vilade

Får ta det lite lugnt framöver då, så jag inte sliter ut mig!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.