Löpning Skador & Rehab 26 inlägg 38562 visningar

Ont över knäskål

Stefan
1979 • Kalmar
#1
17 februari 2012 - 20:02
Gilla 
Har sedan UI i lördags haft knäproblem, vilket jag tidigare inte haft.

Det började under näst sista intervallen då jag kände att det började göra ont mitt över knäet och knäskålen. Isade knäet innan sista intervallen men det gjorde ordentligt ont att springa men kunde ändå fullfölja. Det har inte varit något "trauma" på knäet utan det måste vara någon typ av överbelastning. Det gjorde rejält ont de första dagarna efter intervallerna men har släppt mer och mer vilket är positivt.

Har nu vilat snart en vecka, försökte springa igår men kom bara 900 m innan jag började känna av knäet så jag avbröt och gick hem. Kändes OK idag tills jag cyklade 2 km och hämtade nya dojjor från Startfittnes. Efter halva sträckan fick jag ont igen på samma ställe och med samma känsla.

Smärtan försvann dock snabbt igen och ett par timmar senare var jag ju bara tvungen att prova de nya skorna. Värmde upp ordentligt och gick sedan i rask takt en bit innan jag började löpa i sakta mak. Kom 500m innan samma känsla kom tillbaka.

Det gör inte ont när jag belastar knäet, kan hoppa på ett ben med rakt och böjt ben utan att det gör ont. Men försöker jag sparka mig i rumpan gör det ont. Känns som att det är knäet böjs ofta som orsakar smärtan och inte belastning/stötar. Smärtan är över och runt knäskålen. Då smärtan uppstod var smärtan främst vid insidan av knäskålen och knäet var rött men inte svullet.

Har försökt kolla lite på nätet och tycker inte att hopparknä stämmer riktigt trots att det är i samma område. Funderar istället på om det kan vara Patellofemoral Pain Syndrome http://www.sportsinjuryclinic.net/sport-injuries/knee-pain/patellofemoral-pain-syndrome

Är det någon som haft något liknande och vill berätta om sina erfarenheter? Tar gärna emot tips på stretch och rehab. Brukar köra "aktiv" vila vid skada men nu är det svårt då smärtan uppkommer så fort vid löpning och t.o.m. cykling. Vet inte riktigt hur jag ska göra för att snabbare komma på banan igen....
< < < 1 2 > > >
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#2
17 februari 2012 - 20:36
Gilla 
Har inte direkt några tips men har samma problem. Misstänker liksom du att det kan vara PFSS och har försökt med vila, roddmaskin, styrkeövningar och stretch. Det går upp och ner men blir inte riktigt av med det. Har därför telefontid med sjukgymnast specialiserad på knä i nästa vecka, återkommer om jag får nåt bra tips.
Stefan
1979 • Kalmar
#3
19 februari 2012 - 07:23
Gilla 
Ska bli intressant att höra vad sjukgymnasten säger.

Tycker det hela känns lite knepigt. Jag är spänd på insidan av låret och försöker stretcha och mjuka upp det med massage men får inte riktigt ordning på det.

Är det ingen annan som har haft något liknande?
Lina Johansson
1983 • Malmö
#4
19 februari 2012 - 09:59 Redigerad 19 februari 2012 - 09:59
Gilla 
Jag fick problem med mitt knä efter UI 2010.
Efter ett par månader gick jag äntligen till sjukgymnast. Diagnosen var oklar, men antagligen var det PFSS. Jag fick övningar för att öva upp höft och baksidan. Viktigast var att göra stretchövningarna jag fick.

För mig började knät göra ont en eller ett par km in i ett löppass efter UI. Sprang jag på så gick smärtan över under passet, men blev då desto värre efteråt. Efter pass kunde jag knappt gå nerför trappan för det kändes som om knät låste sig/inte kunde ta vikten.

Om jag sparkade mot rumpan så fick jag ont i knät på en gång oftast.

Det har tagit mig ett år att bli av med knäproblemen. Hade jag bara gått till sjukgymnasten på en gång så hade jag nog sluppit mycket av återfallen. Forum till ära, men det slår inte ngn som faktiskt klämmer och kollar av ens ben och knän.

Att massera iliotibiala senan har hjälpt mkt också förmin del, men gör ont som satan. Stretchövningar mot löparknä har hjälpt också.
BIld på hur man rollar utsida lår; http://epicself.com/move/roll-it-out-it-band/
csaba
1973 • Malmö
#5
19 februari 2012 - 10:22
Gilla 
Jag känner igen mig, hadde bekymmer i 1½ år (nyopererad nu).

Om jag inte har fel så är PFSS en samlingsnamn (och det käns som ofta man ger den diagnosen när men ite riktigt vet vad felet är).

Testa stretching och även en Voltarenkur brukar hälpa.
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#6
19 februari 2012 - 20:00
Gilla 
Csaba, blev du opererad mot PFSS? Har ju inte varit hos experten än, men trodde inte det var något som måste opereras?? Lite rädd blir man ju...
csaba
1973 • Malmö
#7
19 februari 2012 - 20:31
Gilla 
PFSS vet jag inte, utan jag gjorde en Artroskopi (titthåsoperation) mest för artros (brosk) och kollade menisken & korsbandet.
1964 • Floda
#8
19 februari 2012 - 20:53
Gilla 
Hade något liknande för ett drygt år sedan. Vilade först en kortare tid (ett par veckor) innan jag provade att springa, men ingen förbättring, redan efter någon km återkom smärtan.
Vilade sedan en längre tid (någon månad) innan jag återigen försökte mig på ett löppass. Funkade lite längre, kanske 2km, men sedan återkom det.
Sökte mig då till en idrottsläkare och fick diagnosen PFSS, samt lite rehab-övningar och förhållningsregler.
Gjorde de sakerna som jag blev rekommenderad, men upplevde inte att det hjälpte alls!
Läste då om PFSS här på forumet att man skulle stretcha framsidan låret (quadriceps) före och efter varje pass och tre eller fyra pass senare var smärtan borta!
PFSS tycks ju vara ett samlingsnamn för en mängd åkommor så det kanske inte hjälper dig, men det kan vara värt att prova!
1983 • Taberg
#9
19 februari 2012 - 21:34
Gilla 
Jag har haft detta till och från i några år nu. Fick det när jag körde mycket backe och ökade träningsdosen för snabbt. Det hjälper att stretcha lårets framsida men det tar lång tid att bli av med det. Mitt råd är att vila och träna upp musklerna runt om knäskålen, glöm inte att stretcha! Man kan även cykla då det inte påfrestar knät lika mycket, men lyssna på kroppen! Det finns många bra sidor på internet på stretchövningar som är bra.
1983 • Västerås
#10
20 februari 2012 - 06:39
Gilla 
Jag fick problem efter UI nov 2011. Det började med smärta på utsidan av knät (löparknä) och jag har stretchat utsidan av låret väldigt hårt och nu kan jag springa nästan utan problem. Dock så är jag fruktansvärt spänd i patellasenan och knäskålen känns som fastlimmad så jag undrar om jag inte också har en släng av PFSS?
Stefan
1979 • Kalmar
#11
27 februari 2012 - 08:21 Redigerad 27 februari 2012 - 08:21
Gilla 
Har nu gått ca två veckor sedan UI och läget har inte blivit bättre. Jag känner väldigt sällan av knäet i det vardagliga. Gick till en sjukgymnast i tisdags förra veckan. Han kunde inte hitta någon "skada" på knäet utan trodde att det rörde sig om inflammation/överansträngning och möjligtvis någon inflammerad slemsäck. Fick några övningar för att stärka framsida lår och jag var/är stel och lite svag i ryggen och fick övningar för detta med.

Har gjort övningarna och stretchat framsidan, utsida, insida och baksida lår utan någon som helst förbättring. Smärtan uppkommer efter 600-900 m löpning oavsett uppvärming, stretch osv. Provade igår att först värma upp ordentligt och sedan springa, eller snarare lunka, i obanad terräng över stock och sten men det framkallade också smärtan. Smärtan uppkommer också omgående vid cykling. Det är som att om jag upprepande böjer knäet över ett visst gradantal så uppkommer smärtan.

Har läst lite på nätet att överpronation och kollaps av fotvalv kan orsaka PFSS. Jag har höga fotvalv och pronerade när jag jag köpte mina första löparskor sept 2010. Men sedan våren 2011 har jag blandat med neutrala skor och har bara använt pronationsskorna på långpass. Gick igår in till Intersport och fick springa på löpbandet och bli filmad. Försäljaren sa att jag inte sprang som vanligt folk för jag landade inte på hälen utan mitt på foten :-). Vad man kunde se var dock att vänster fot inte hade någon tendens till pronation och på höger fot pronerade jag lite.

Det är i vänster knä jag har ont så det fick mig att fundera på att jag kanske är sned i bäckenet eller något då jag bara pronerar på ena foten? Man kanske skulle försöka komma till en kiropraktor eller naprapat för att kolla?

Börjar bli ganska uppgiven nu när inte fått springa på två veckor. Seedningsloppet till Göteborgsvarvet är om en månad och jag hade som mål SUB40, det känns inte längre realistiskt. Jag kan ju inte ens alternativträna känns det som. Jag kör core och allmän styrka hemma men vad kan jag göra för att behålla flåset då jag inte ens kan cykla? Någon som har tips?
1952 • Mörrum
#12
27 februari 2012 - 08:52
Gilla 
Tycker det låter som att knäskålssenan är involverad. Då kan stötvågsbehandling lösa ditt problem. Denna metod är mycket verksam mot seninflammationer, förkalkningar och ärrvävnad. Konsultera ortopedmedicinsk klinik!
Jag hade under en längre tid problem (smärta) med hälsenefästet dock utan att jag behövde avbryta träningen. Efter fyra stötvågsbehandlingar började smärtan släppa och efterhand var den helt borta.
Per K
1974 • Västerås
#13
27 februari 2012 - 09:24
1 Gilla 
Trist Stefan, förstår verkligen frustrationen. Har själv haft tämligen långvarig inflammerad slemsäck i knät en gång, och tyckte din beskrivning stämde ganska bra med hur jag upplevde det. Så din sjukgymnast kanske är något på spåren...
Stefan
1979 • Kalmar
#14
27 februari 2012 - 09:32
Gilla 
@Per K
Vad gjorde att du blev bättre, total vila, stretch, styrka?
Per K
1974 • Västerås
#15
27 februari 2012 - 10:22
Gilla 
@Stefan, tyvärr kan jag inte rekommendera mitt "botemedel".
Jag förtydligar varför:
Jag hade i två månader (juni, juli) problem med slemsäcken (diagnos av en idrottsläkare). Fungerade att löpa första två-tre kilometrarna, sedan kom smärtan. Efter lite vila gick det återigen skapligt att löpa två-tre kilometer. Smärtan var inte så hemsk att det inte gick, det kändes bara inte bra att forcera vidare med ont. Frustrerande förstås, framförallt eftersom jag var anmäld till Järnmannen (i just Kalmar) i månadsskiftet juli/aug. Efter att ha rådfrågat idrottsläkaren om det fanns risk för kroniska problem, och fått nekande svar, bestämde jag mig för att delta med filosofin "Jag startar, sen får vi se om det håller". Hade självfallet ont under loppet, men efter ett tag fanns smärtan "överallt" så knäsmärtan var inte utmärkande.
Det var inga vackra skavsår under knäskyddet efter målgång, men det lustiga är att jag aldrig känt av problemet sedan dess - och det ställde allt jag lärt mig och trott mig veta om skador och dess rehabilitering på ända...
1971 • Hägersten
#16
27 februari 2012 - 11:59
Gilla 
Tja Stefan!

Lider med dig. Låter som om det är slemsäcken som bråkar tycker jag. Har haft det problemet ca en månad nu efter att ha kört 4-5 pass i veckan en tid (tydligen lite för mycket för mig). Körde rehab ett par veckor blandat med cykel o crosstrainer men utan att det blev bättre. Har nu vilat knät helt under ett par veckor och även behandlat med antiinflammatorisk gel. Nu börjar det äntligen kännas bättre.
Tänker att jag väntar ytterligare en vecka med löpning efter att jag inte har några problem alls för att va på den säkra sidan. Sen får det räcka med 3 löppass plus ett alternativt konditionspas i veckan.
Om du får konstaterat att det är en inflammation (rekommenderar röntgen) så kan du givetvis oxå behandla med antiinflammatoriska tabletter.
Vet att det är sjukt irriterande o stressande inför kommande lopp-säsongen med totalvila för knät under ett par veckor verkar ha fungerat för mig i alla fall. Får sänka ambitionerna o vara glad över att kunna springa loppen alls.
Önskar dig lycka till!

/ P
Stefan
1979 • Kalmar
#17
27 februari 2012 - 13:55
Gilla 
@Peder
Tack för svar, gillar inte antiinflamatoriska medel men påbörjade trots det en kur igår. Får se om det hjälper.

Det jag är mest frustrerad över är att inte kunna alternativträna på ett vettigt sätt för att behålla lite flås! Innan har det alltid gått att cykla, men nu fungerar inte det heller.

Vad ska man hitta på för att behålla flåset? Träning som medför en böjningsvinkeln på knäet större än vid gång fungerar inte. Har inget gym/träningskort och tränar helst hemma men funderar på att köpa ett träningskort bara för att testa om crosstrainer skulle fungera. Annars har jag ingen aning om vad man kan hitta på?
Kajsa B
1987 • Göteborg
#18
27 februari 2012 - 16:34
Gilla 
vid crosstrainer böjer man inte benen så mycket nej. det är dock en hel del belastning även där.

tips: många gym har så man kan prova på en gång gratis.
Malin Sigefjord
1978 • Ljungsbro
#19
1 april 2012 - 17:45
Gilla 
Hej igen, nu har jag äntligen varit hos sjukgymnasten för liknande problem och tänkte jag skulle dela med mig av utlåtandet jag fick (som jag lovade i början av tråden):

- Lättare slemsäcksinflammation som behandlades med ultraljud (ska ev göras en gång till beroende på hur det ser ut på återbesöket) samt nån slags tape (kinesiotape?) som också skulle öka cirkulationen och skulle sitta upp till en vecka. Därefter antiinflammatoriskt om jag känner att det behövs

- Felställning i foten (verkade ju lite ovan som att du liksom jag har olika pronation i fötterna) vilket påverkar knät (i mitt fall inåtvridning). Åtgärdas med träning, övningar som känns fånigt "små". Mitt problem är att inre fotknölen liksom faller in så jag ska stå på ett ben och liksom "lyfta" den 0,5 cm typ. Samtidigt tänka mig en linje från pektån, till mitten av knäskålen upp till höften, och detta ska vara en rak linje, dvs knät ska ej falla inåt eller utåt. Balansplatta med detta i åtanke. Samt knäböj (smärtfria, dvs riktigt små i början) där man ska tänka på att man inte ska se utsidan av foten (då har ju knät fallit in).

Svårt att förklara övningarna, men tänkte i allafall dela med mig. Sjukgymnasten sa också att det är helt OK att det gör ont när man tränar, så länge det inte blir värre efteråt. Dvs man får springa, det är ok om det gör ont i början, men inte ok om det gör ont när man kliver ur sängen på morgonen efter...

Hoppas du får/fått bukt med problemen!
Anders Andersson
1972 • Avesta
#20
1 april 2012 - 18:34 Redigerad 1 april 2012 - 18:37
Gilla 
@Stefan
Vattentramp ska ju vara bra alternativ träning väldigt skonsamt för alla idrottskador i princip. Har själv åkt dit igår när jag sprang Startmilen fick helt plötsligt väldigt ont i knät före start som om det låste sig o smärtade våldsamt vid varje steg. Har självklart ont idag eftersom stretching av framsida lår hjälpte mig till start ändå. Dumt det får vi se för idag har det varit problem med att gå i trapp. Jag tänker vila o gå till sjukgymnast direkt o få en diagnos o sedan kör vattentramp om det skulle behövas o det kan vara riktigt jobbigt o man kör intensivt. Brukar köra med väst.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.