Löpning Träning 20 inlägg 8372 visningar

Högre puls som gravid

Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#1
30 september 2011 - 10:16
Gilla 
Känner till att man får högre puls som gravid, men undrar om det är någon som vet när den börjar öka. Är i v 18 nu och igår noterade 180/196 (snitt/max) jag är en högpulsare i vanliga fall också. vet inte om denna höjning beror på en ev kommande förkylningen eller magen.

Tar det lugnt, ligger i ca 5:40-tempo och springer aldrig längre än 1.5 mil, stannar så fort jag känner minsta lilla. denna förhöjda puls kan väl inte vara någon fara.

Någon som har mer erfarenhet från löpträning som gravid, än jag har.
Kinsei
1974 • Malmö
#2
30 september 2011 - 10:25
Gilla 
I v 18 har du ju definitivt fått en ökad blodmängd, så att pulsen ökar verkar inte konstigt alls. Jag är i v 26 och märker det mest på vilopulsen (gott och väl +10 slag/min). Själv har jag nämligen svårt att springa så fort nu att jag får superhög puls, tar jag i för hårt brukar magen protestera.

Pulsrekommendationerna är ju väldigt generella och jag tror mer på att gå på upplevd ansträngning. Känns det bra är det förmodligen OK.
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#3
30 september 2011 - 10:49
Gilla 
En korkad, manlig fråga: Finns det inte risk att pulsbandet räknar in barnets hjärtslag i mammans? Jag fattar ju att fostret inte ligger och trycker bakom revbenen, men kan inte något kraftigt slag i något skede fortplanta sig upp till pulsbandet och därmed förstöra mätningen?
Kinsei
1974 • Malmö
#4
30 september 2011 - 11:10
Gilla 
Micke: det tror jag inte. För att kolla barnets puls/hjärtljud använder barnmorskorna en särskild doppler (vet ej exakt hur den funkar men tror att det är ungefär som ultraljud) eller kollar med CTG, dvs elektroder som sätts på magen. Det går nog att höra med ett vanligt stetoskop eller en sån där gammaldags tratt mot slutet av graviditeten också. Men knappast att ett vanligt pulsband skulle fånga det. Särskilt inte som livmodern i v 18 är strax under navelhöjd, alltså rätt långt från pulsbandet.
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#5
30 september 2011 - 12:22
Gilla 
Kinsei: Nej, i vecka 18 är väl dessutom barnet stort som en ordinär hamburgare. Jag tänkte mer på vecka 38. Inte många mödrar som springer i det läget, men rent hypotetiskt alltså.
Kinsei
1974 • Malmö
#6
30 september 2011 - 12:56
Gilla 
Jag sprang ända tills v 40 (om än rätt långsamt) förra gången och hoppas på att göra det igen! Minns dock inga konstiga utslag på pulsmätaren - lovar att rapportera i så fall :-)
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#7
30 september 2011 - 13:15
Gilla 
Respekt! Jag tycker att det är tungt att springa med en ryggsäck på två kilo.
1952 • Varberg
#8
30 september 2011 - 13:17
Gilla 
@Micke: Kul fråga. Pulsbandet avleder de sk QRS-komplexen i EKG som står för depolariseringen av kamrarnas muskulatur. Styrkan i signalen från ett fullgånget foster är dels svagare och avståndet större vilket gör att det inte kan störa ett pulsband. Även de svagare signalerna från moderns förmak och även repolariseringen (återställningen) har högre amplitud vid avledningspunkterna för att inte tala om andra eventuella el-signaler. Känsligheten i en avledning som ska mäta hjärtfrekvensen måste ställa på en lagom nivå så att bara QRS räknas.
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#9
30 september 2011 - 13:57
Gilla 
Ok, då struntar jag i pulsen och kör på så länge det känns bra. Ligger på prat-tempo så det borde ju vara helt ok.
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#10
30 september 2011 - 14:26
Gilla 
Tage: Ja, min frågeställning var måhända lite utanför trådens ämne, men helt uppriktig. Kul att få lite elektrovetenskapliga fakta även om de till viss del går över mitt huvud.
1952 • Varberg
#11
30 september 2011 - 16:48
Gilla 
@Micke: Nej det var en klart bra fråga. Mätfel är en vanlig orsak till felaktiga slutsatser. Sedan gör graviditeten som sådan att hjärtat ökar sin minutvolym rejält så det är klart att medelfrekvensen också höjs,
Keep on running :-)
1967 • Uppsala
#12
1 oktober 2011 - 17:10
Gilla 
Jag vill inte trampa någon på tårna eller verka dryg jag vill bara säga till trådskaparen; om jag var du skulle jag ställa mina frågor till min barnmorska. Här finns ingen med medicinsk utbildning och om det finns det är det knappast någon som vill ge råd över nätet. När jag har väntat mina tre barn har jag levt efter den enkla devisen att om jag ens funderar på att det skulle kunna vara farligt för barnet i magen så har jag undvikit det. Jag känner mig mycket tveksam till svar av typen "känns det bra är det förmodligen bra..." barnet kan mycket väl fara illa utan att det känns i mamman (därmed INTE sagt att ditt gör det). I min sista graviditet hade ett mycket stressat jobb med pendling varje dag.och två små barn. Detta pressade upp mitt blodtryck utan att jag själv märkte något. Vid halvtidskontrollen blev jag genast sjukskriven resten av graviditeten och inlagd på sjukhus för kontrolla av bebben. Allt gick bra och min situation kan inte alls liknas vid din men min poäng är att det inte alls kändes i mig att bebben inte mådde bra. Men som sagt jag tycker inte att någon gör fel som springer gravid eller så utan jag ville bara säga att jag i ditt läge skulle konsultera medicinsk expertis (eller varför inte både och) snarare än ett gäng inbitna löpare ; )
Micke Larsson
1971 • Sollentuna
#13
1 oktober 2011 - 18:00
Gilla 
Camilla: Jag har sett yrkesmässiga råd från såväl läkare som sjuksköterskor och sjukgymnaster på Jogg.se så att påstå att "Här finns ingen med medicinsk utbildning" tycker jag var att ta i, men självklart kan inte ett nätforum jämföras med ett läkarbesök.
1967 • Uppsala
#14
1 oktober 2011 - 19:33
Gilla 
Micke; nej det kanske var klumpigt uttryckt men jag sa också "om det finns det (medicinskt utbildad alltså) är det knappast någon som vill ge råd över nätet" och det är väl min huvudpoäng; tror inte att ngn professionellt utbildad skulle vilja ge råd över nätet urtan att ha medicinsk bakgrund eller ha hela bilden klar för sig! Skulle inte ens vilja det själv trots att jag inte är utbildad i något så viktigt som människors hälsa utan bara i ekonomi!
1952 • Varberg
#15
2 oktober 2011 - 16:37
Gilla 
@Camilla: Man ska alltid söka sjukvård om man misstänker allvarlig sjukdom som t ex hjärtsjukdom eller att det skulle vara något fel kopplat till graviditeten/fostret. Jag kan inte se att den frågeställningen funnits i denna tråd som mer handlar om grundläggande fysiologi och mätteknik. Jag ser dessutom ett stort värde i att gravida löparfrälsta kan vädra sina erfarenheter på ett bra sätt vilket de knappast kan få från MVC så jag tycker det vore intressant att se mer av den erfarenheten från medlemmarna här.
1967 • Uppsala
#16
2 oktober 2011 - 18:14
Gilla 
Tage; nej jag kritiserar ingen men kan bara konstatera att frågeställningen visst kan ha bäring på fostrets /mammans hälsa eftersom man så tidigt i graviditeten inte följer barnets CTG eller liknande utan kanske i bästa fall kontrollerar kvinnans blodtryck, järnvärde. och magens omfång etc. Därför skulle jag vända mig till barnmosrkan med denna frågeställning. Alla graviditeter är ju olika även för samma kvinna så att ge råd utifrån egen erfarenhet men utan kunskap om medicinsk status hos den som frågar skulle inte jag bedöma som tillräckligt bra underlag för att våga fatta beslut om mitt ofödda barn.
Kinsei
1974 • Malmö
#17
2 oktober 2011 - 19:47
Gilla 
Hade jag haft en barnmorska som kunde något om träning skulle jag gärna ha diskuterat med henne. Har dock aldrig träffat någon sådan (även om de så klart finns). Dessutom har man inte särskilt mycket kontakt de första månaderna. Därför är jag väldigt glad att det idag finns andra sätt att söka information.
Ingalill Lindholm
1979 • Älvkarleby
#18
2 oktober 2011 - 20:03
Gilla 
Tack för alla svar. Vill kommentera några av svaren.

Det första jag frågade på insrkivningen var om jag kunde fortsätta att springa. Svaret var att just löpning är en jättebra träningsform när man är gravdid, och det var bara att fortsätta så länge det känns bra.

Varför jag startade tråden och ställde min fråga var just ang pulsen. Jag är medveten om att blodvolymen ökar och också pulsen. Jag undrade om någon med erfarenhet från löpning som gravid, visste när denna ökning började märkas, iform av ökad puls.

Som någon skrev, de första fem månaderna har man ju ingen kontakt med BM mer än inskrivning, så man har inte så mycket mer att gå på än hur kroppen reagerar.

Är precis hemkommem från en jätteskön runda på 1.1 mil i mörker och regn, jäklar vad skönt för både kropp och själ, som ny!!!!! önskar bara att byxorna ville sitta som förr............
Kinsei
1974 • Malmö
#19
2 oktober 2011 - 20:14
Gilla 
Sen finns det ju ingen motsättning mellan att fråga en barnmorska eller läkare om råd och att höra efter om andra har några erfarenheter! Så gör man ju i alla andra sammanhang, vare sig man diskuterar vid fikabordet eller på ett internetforum.

@ Ingalill: Låter härligt! För mig har det just börjat ta emot, magen spänner ibland och jag blir plötsligt kissnödig. Inte så att jag inte kan springa alls, men långpassen blir nog inte så många fler nu.
1976 • Linghem
#20
2 oktober 2011 - 21:48
Gilla 
Hej

Har ni sett Andréas blogg; http://lopningolivet.blogspot.com/
Hon tränade i princip under hela sin graviditet och är en väldigt duktig löpare, så där kan ni säkert få en del tips och lite att jämföra mot.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.