Löpning Träning 17 inlägg 3750 visningar

Målet: Högst antal km/ 30min

1993 • Alingsås/Göteborg
#1
15 februari 2011 - 21:17
Gilla 
Alltid älskat att springa fort och då över en inte alltför lång tid. När jag var som bäst så låg jag på runt 7km på 30min och ligger nu på 6,1km/ 30min.

Jag slutade då jag ansåg min tyngdlyftningsträning vara mer givande, är för övrigt 18 år, 193 lång och väger 91kg. Vägde 82kg när jag "slutade" springa i Maj ungefär. Så nöjd med mina nuvarande prestationer. Lagt om mina 4 styrkepass i veckan till 2 och även lagt in 4 löparpass på 30min.

Försöker äta så mycket som jag gjorde innan löpningen då jag inte vill förlora för mycket muskelmassa. Allt man slitet för nu är helt onödigt i löparsynpunkt..

Någon som har några tips på hur jag ska göra för öka min löpning utan förlora för mycket muskelmassa? Är styrkepassen helt onödiga för löpningen?( Är då asså seriös tyngdlyftning med alla grundlyft etc, så ingen kärring maskin på gymmet träning.)

Är djupt tacksam för alla synpunkter, åsikter och tips!
// Markus
1993 • Alingsås/Göteborg
#2
15 februari 2011 - 21:49
Gilla 
Tycker du att ditt inlägg fyller någon funktion?
Valter Johansson
1962 • Umeå
#3
15 februari 2011 - 21:53
Gilla 
Du får väl inrikta dig på kortare distanser och utveckla din snabbhet istället för uthållighet.
1993 • Alingsås/Göteborg
#4
15 februari 2011 - 21:55
Gilla 
Men en bättre uthållighet krävs ju ändå för hålla upp en snabbare och snabbare snabbhet? Även om tiden på 30min förblir den samma.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#5
15 februari 2011 - 22:03
Gilla 
I grunden är styrketräning bra för löpning medan däremot mer omfattande konditionsträning kan vara negativ för styrketräningen. Det finns tre bra sätt att förena styrketräning och konditionsträning. Det första är att konditonsträna måttligt (men inte sluta helt) medan man styrketränar hårt. Det andra är att alternera perioder av hårdare styrketräning med perioder av mer löpning (som du gör nu). Då bygger man styrka och muskelmassa under "bulk"perioden och "deffar" sedan med lättare styrketräning och mer konditonsträning. Det tredje är att fokusera på kortare snabbare löpning snarare än långsamma långpass. Då aktiverar man mer de snabba muskelfibrerna som också gynnas av styrketräning. I slutändan är frågan vad du prioriterar mest; muskelmassa eller kondition. Man kan inte maximera båda samtidigt.
Mvh
Fredrik
1993 • Alingsås/Göteborg
#6
15 februari 2011 - 22:11
Gilla 
De långsamma långpassen intresserar mig inte alls, men om mitt mål är så högt antal km på 30min så lär ju min hastighet öka desto längre jag tränar kombinationen. Eller är olika typer av löpträning mer givande? Att man inte kan maximera båda samtidigt är inte mitt mål. Var inte nöjd med min kropps utseende på 82kg och ville ha mer muskelmassa, vilket jag har klarat av nu.

Det jag ville framföra är hur jag bäst gör så min nuvarande muskelmassa stannar kvar till stor del samtidigt som jag tränar min löpning?
Äta som jag brukar och samtidigt behålla all styrketräning men på 2 pass istället för 4a?
1993 • Alingsås/Göteborg
#7
15 februari 2011 - 22:25
Gilla 
Den här seriösa uthållighetsträning i maskiner är något som jag anser vara en dålig typ av styrketräning då de muskler omkring den primära muskel som används inte tränas, som används för att balansera den primära muskeln, du skapar ingen balans alls. Sedan om en stor del kvinnor/äldre människor tränar upp sin styrka på det sättet har inget min med tråd att göra. Får man inte skriva negativa åsikter?
1993 • Alingsås/Göteborg
#8
15 februari 2011 - 22:40
Gilla 
Anser att ditt första inlägg inte har någon mening alls utan bara onödiga negativa ord om vad jag tycker. Inte kallat dig något vid person och ser ingen anledning till det heller. Sedan vad du tycker är ju självklart inget jag tar åt mig om, du kan börja med att svara på faktan om maskinträning jag skrev än vad jag anser om dina inlägg.. Ser heller ingen fortsättning i den här diskussionen. Skriv till mig via pm eller nåt, här vill jag prata om min löpning, inte vår skilda åsikter om styrketräningens många former.
1993 • Alingsås/Göteborg
#9
15 februari 2011 - 22:40 Redigerad 15 februari 2011 - 22:41
Gilla 
Punkt slut.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
#10
15 februari 2011 - 23:33
Gilla 
Jag antar att din avatar-bild är innan du lade på dig muskelmassan...
1993 • Alingsås/Göteborg
#11
15 februari 2011 - 23:47
Gilla 
Ännu ett onödigt person påhopp, vad jag anser är nog med muskelmassa är väl upp till mig själv? Höj nivån snälla, fler folk som Fredrik tack.
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#12
16 februari 2011 - 00:22
Gilla 
Markus: Intressant frågeställning om styrkepassen är helt onödiga för löpning och hur du ska göra för att öka löpningen utan att förlora för mycket muskelmassa.

Styrketräning är inte onödig för löpning, tvärtom. För några dagar sedan var det en artikel med Mustafa Mohammed, en av Sveriges allra bästa löpare, som har styrketräning som en del i sin träning. Inte tung styrketräning med skivstänger, men för att stärka mage, korsrygg, vader och baksida lår.

Sen om du bara tränar två styrkepass i veckan innebär det väl att muskelmassan minskar? Eller kan du behålla muskelmassan på två pass i veckan?

Rådet för att springa längre på 30 minuter från mig blir i alla fall att träna riktigt snabbt. 20x200 iintervaller högsta hastighet är en variant. 12x400 på så hög puls att det är precis under mjölksyragränsen ett annat. 1500 meter snabbt sex gånger är ett annat alternativ.

Vill du kunna springa snabbt så träna snabbt. Det är samma princip som gäller för att bli stark måste du träna tungt.

Att springa snabbt är den överlägset bästa träningen. Den som kan springa snabbt kan lätt lära sig behärska all slags löpning. Snabbhet är styrkan kontrollerad av skickligheten. En bra form av snabbhetsträning är att springa i lätt lutande nerförsbacka (ungefär en procents lutning, alltså en meters lutning på hundra meter)

Snabb träning alltså. Var inte rädd för att ta ut dig totalt, det är så du blir bättre, snabbare och starkare som löpare. Ett tips; träna magen, korsryggen, baksida lår och vader så blir ditt löpsteg automatiskt bättre. Försök också träna löpteknik. Det allra mest fundamentala teksniskt sett för att springa snabbt är att försöka landa långt fram på foten (alltså undvika hälträffar, ett abnormt sätt att springa på)

Lycka till!
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#13
16 februari 2011 - 00:23
Gilla 
Just det, artikeln med Mustafa Mohammed var här på jogg.se
Kanske finns kvar att läsa, nån som vet var? Tyckte den var riktigt bra.
1993 • Alingsås/Göteborg
#14
16 februari 2011 - 00:56
Gilla 
Tror de två passen kommer duga med rätt mängd mat, för behålla muskelmassan, inte utveckla. Ska prova alla de intervallerna du angav, tackar och bockar!
M Extreme
1971 • Vallentuna
#15
16 februari 2011 - 08:10
Gilla 
du kan definitivt behålla muskelmassan på två pass, speciellt som du kör fria vikter. Fokusera på de riktiga övningarna som jobbar över flera leder Djupa knäböj, marklyft någon pressövning. Du kan t.o.m gå ned på ett pass utan att förlora muskler men då är det träning med spyhinken i beredskap och inga "kärringmaskiner" för att citera dig. Det som är ett större problem med det är att efter ett sådant pass är det i princip omöjligt att köra något annat än lätt jogg dagen efter och t.o.m två dagar efter är löpningen påverkad.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#16
16 februari 2011 - 08:14
Gilla 
Jag håller med John om att korta och långa intervaller förmodligen kommer ge dig väldigt mycket i form av snabbhet. Förmodligen kan din styrketräning också göra att du tål en högre andel kvalitet, men jag skulle ändå ha i bakhuvudet att risken för skador ökar med ökad kvalitetsmängd. Sen är det ju så att om man springer kontinuerligt i 30 minuter, så är detta en i stort sett helt aerob aktivitet. Detta inebär alltså att din vikt kommer att vara en stor bidragande faktor till hur fort du kommer att kunna springa.
1993 • Alingsås/Göteborg
#17
16 februari 2011 - 12:13
Gilla 
Sedan så är det ju olika muskelgrupper som påverkar olika mycket, tex axlar/bröst påverkar ju inget medans muskelgrupper som korsrygg,vader,hamstrings och magen påverkar mer.

"Detta innebär alltså att din vikt kommer att vara en stor bidragande faktor till hur fort du kommer att kunna springa."

Just det jag var rädd för, alla andra muskler jag tränat upp i ett års tid är helt onödigt inom min löpning, men som de säger, du slösar aldrig bort ett år!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.