Löpning Träning 11 inlägg 4425 visningar

Tack för inspirationen, samt lite frågor!

1984 • Kristianstad
#1
27 januari 2011 - 13:44
Gilla 
Hej alla glada!

Jag har anonymt surfar runt på detta forumet en tid, men nu var det dags att presentera sig känner jag!

Namn och ålder syns ju till vänster, så jag börjar med att säga att jag inte tidigare varit intresserad av träning/motion särskilt mycket...dock har jag dom senaste 2 åren cyklat en del, främst till och från mitt förra jobb, vilket var 7 km totalt, det kombinerat med att jag cyklade så mycket det bara gick/var möjligt gjorde att jag 2009 cyklade ca 130 mil.

Var arb. lös i några månader i början av 2010, tog dock dagliga promenader på ca en timme, sen fick jag ett sommarjobb samtidigt som jag fick ett "riktigt" jobb så jag kombinerade dom båda, tyvärr innebar detta mindre cykling men ca en 40 mil kan det ha blivit under förra året...

Så kom vändningen när jag hittade denna sidan i början av hösten, och jag blev intresserad av att börja motionera. Sagt och gjort, köpte på mig ett par Asics Gel 1150 som är helt underbara!

Tänkte att jag börjar lite lätt på 3 km 3 gånger i veckan med målet att ta sig runt. Vad jag hatade det i början, man kom kanske några hundra meter sen var det kört :) men envishet lönar sig och snart kom jag nästan 2 km i lugnt tempo innan orken tog slut.

3 km blev snabbt för kort så jag ökade till 5 km, fortfarande 3 gånger i veckan och alltid med en vilodag emellan varje tillfälle. 5 km gick också bra så nu har jag ökat till 7 km och det känns kanonbra!

Framförallt så kör jag på metoden att hålla sån fart så att man kan hålla ett samtal, 7 km tar mig ca 45-50 minuter, men det intressanta för mig är uthålligheten, jag tar mig utan större problem 4,5-5 km innan jag behöver återhämta mig, men framförallt så är det SÅ roligt!

Kör lastbil på natten söndag-torsdag för tillfället och det märks att träningen ger resultat! man orkar mycket mer och är gladare!

Det blev en väldigt lång presentation ser jag, läs om ni orkar :)
Nu till mina frågor!

1. Jag har funderat på att motionssimma 1-2 gånger / vecka, främst då på dom dagar man inte springer naturligtvis. Simning verkar ju vara väldigt bra för hela kroppen, samtidigt som man inte anstränger benen på samma sätt och riskerar att skada sig?

2. Nu när det är lite kallare utomhus så får man ju givetvis klä på sig, jag har inga egentliga plagg för ändamålet utan använder vad som finns och det känns onödigt klumpigt, vad använder ni för ändamålsändliga kläder?

3. Har kanske inte letat tillräckligt noga på denna sidan, men finns det någon förteckning eller liknande över motionslopp som går i närheten av Kristianstad (om det finns några)? Hade varit kul att delta känner jag.

Tack för mig!
1971 • Trollhättan
#2
27 januari 2011 - 14:00
Gilla 
Hej du glade! Hög igenkänningsfaktor på din träningsstart. :-)
Utan att vara expert på egentligen någonting så,
1. Simning är kanon. Bra uthållighetsträning med minimal skaderisk. Simmar själv gärna efter att ha sprungit, för att mjuka upp kroppen, men triathlon är också kul.
2. Träningsoverall i funktionsmaterial med underställ under. Viktigast att få bort fukten, för det är inte kul med blöta kläder i kylan.
3. Kolla under rubriken "Kalender" till vänster på sidan, så kommar alla inlagda tävlingar upp månad för månad. Välj ditt län för att se vilka som går i närheten, och lycka till!
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#3
28 januari 2011 - 23:22
Gilla 
Hej Johan,
Grattis till hittad motivation att starta nya vanor. Du kommer att tacka dig själv när du blir äldre. Bra kondition ger otroligt många positiva effekter.
Simning är kalasbra träning som kompletterar löpningen jättebra. Kör på det om du har möjlighet.
Som nämnt över funkar bra underställ, gärna i naturmaterial då dessa har en tendens till att lukta mindre än syntetmaterial efter ett tags användande, trots tvättning efter varje pass. Över detta har jag oftast en jacka eller väst, när det blir varmare i vädret. Nertill har jag antingen underställ med överdragsbyxor eller bara överdragsbyxor, beroende på temperatur.
Jag använder även tights, något som ger en snabbare känsla och ökar identiteten som "löpare."
Om jag får ge ett råd för din utveckling som löpare, kan det vara att börja variera dina pass. Om du fortsätter jobba dig upp till 10km på 2 av dina pass, kan du gärna öka farten och springa lite kortare på det tredje.
Lopp-kalasbra ide! I senaste numret av Runners World finns en översikt över många av loppen i Sverige under året. Där finns även annan intressant läsning som kan ge motivation.
Att vara aktiv här inne är även en motivationshöjare, fortsätt gärna med det.
Den bästa träningen är den som blir av, så all träning är bra, så länge du trivs med det :-)
Lycka till!
1956 • Lund
#4
29 januari 2011 - 12:16
Gilla 
Johan

Du har t.ex Startskottet under Kristianstadsdagarna.
http://www.startskottet.nu/default.asp

Lycka till.
1972 • Halmstad
#5
29 januari 2011 - 15:04
Gilla 
Hejsan, kul att läsa lite om dig o dina erfarenheter. Heller ingen direkt expert på något område men börjat lite som dig, förutom att jag toksprang i början o skadade mig ganska omgående. Men till dina frågor:

1, Simning, då jag hade ont i ben i cirka ett halvår pga av att jag sprungit för mycket så letade jag alternativ. Hittade simningen men såååå tråkigt. är ingen simmare direkt. Så anmälde mig till en crawl-kurs så jag aldrig riktigt fått kläm på det innan. Gjorde simningen mycket roligare. Jag känner aldrig att jag tar ut mig på samma sätt som på löpningen när jag simmar. Men ser det lite som en vilodag från löpning när jag simmar.
2. Jag fick byxor och jacka i julklapp som skulle vara för skidåkning, var ngt mellanting mellan tights och vanliga overall. Har sprungit med det ner till -15 utan problem. Märket var Craft och köpt på intersport ca 1000-1500. kan rekommenderas.
3.som ovan har skrivit, kolla i kalendern här på jogg.se. jag brukade vara inne på www.marathon.se som hade en bra kalender men kan inte hitta den nu, någon som vet om de har tagit väck den?

Lycka till med din löpning
Anders
1984 • Kristianstad
#6
4 februari 2011 - 17:58
Gilla 
Här var det febril aktivitet! jag har haft fullt upp, givetvis utan att åsidosätta löpningen!

förra veckan så sprang jag hela min 7 km runda utan att stanna upp för återhämtning! inget racertempo, tog 45 minuter men det kvittar. Idag ökade jag med 1 km och det märktes knappt någon skillnad, man börjar kanske komma in i det här ?

tänkte öka i 1 km intervaller med några pass på varje ny sträcka så att säga, sen får man se var gränsen ligger för tillfället, jag skulle vilja hitta gränsen för att ligga där och sen efterhand förbättra mina tider.

Största skillnaden tycker jag är att även om man springer långt jämfört med när jag började så när jag kommer hem igen så är andningen fortfarande jämn och inte alls i närheten av så ansträngd som den var i början, då var det på väg mot hyperventilering :)

Förvisso har det blivit lite varmare nu, men ska kolla på Craft, bra kläder är aldrig fel!

1984 • Kristianstad
#7
6 februari 2011 - 11:17
Gilla 
Idag provade jag att öka med en km till, till 9 km...det tog precis en timme, 8 km tog mig 50 minuter så min gräns ligger nog för tillfället häromkring.

Jag sprang även idag utan några uppehåll, och naturligtvis kändes armar och ben tyngre när jag väl kom hem igen och stannade, men 10 km är ingen omöjlighet...ska satsa på det framöver och sen inrikta mig på att förbättra min km-tid lite, den börjar skena iväg lite :)

Hade tänkt vara med på Startskottet senare i år, tack Mikael Karlsson för länken, mest för att det verkar vara roligt, men hade ju varit roligt att sätta en hyfsad tid också, så det blir till att ligga i tills dess :)
Eija
1968 • Sollentuna
#8
6 februari 2011 - 12:56
Gilla 
Vad kul för dig! Jag känner igen det där med den tröga starten jämfört med hur det är nu, och trodde man att man skulle tycka att det skulle vara kul att springa? Det är skitkul, allrahelst nu till våren när motionsspåren tinat upp, jag bara längtar!
Sen är det en toppengrej för dej som kör lastbil att hålla igång med tanke på all stillasittande bilkörning.
Jag började för snart två år sen, fick mig en tankeställare (vägde 80 kg då) och började se mig omkring, vi har hjärtsjukdomar, astma, diabetes i familjen och jag fick panik, jag var ju påväg dit jag med ganska snart om jag inte gjorde nåt åt det! Sagt och gjort, jag började träna och har bra kondition idag, mår mycket bättre, är piggare, gladare och framför allt har jag dumpat 13 kg och dem vill jag inte se mer!! Lycka till, att ha ett lopp framför sig är en riktigt bra morot!
per andersson
1963 • Älvängen
#9
6 februari 2011 - 13:09
Gilla 
Jag känner igen mig själv i Din beskrivning!

Mycket bra att Du tar det i lugnt tempo. Att man vill för mycket för snabbt är en vanlig åkomma som bara leder till skador, fråga mig!

Du får så många bra svar på Dina frågor så jag lägger mig inte i det. Dock får jag tankar kring Din träning: Tänk på att variera träningen. Det är nog väldigt bra att även simma men försök så sakteliga också gå över till att variera Din löpträning. Spring olika distanser, olika hårt tempo, olika rundor, olika underlag. En kul variant som Du kan börja med är att låta veckans första pass bli en fartlek. Efter någon kilometers lugn uppjogg stannar Du och kör lite uppvärmningsövningar. Sedan har du hittat på 20 minuters löpning. Börja kanske 2 minuter i lite snabbare tempo än normalt, sedan ner till 2 minuter lugnt, sedan kanske tre minuter lite snabbare igen, två minuter lugnt osv tills Du fått ihop till 20 minuter fartlek. Stanna sedan och vila. Därefter försiktig nerjogg på vägen hem. Du kommer märka att Du så sakteliga börjar kunna springa snabbare med mindre ansträngning. Ta dock inte i för hårt - bara lite snabbare än normalt i början och bara en gång i veckan.
1956 • Lund
#10
6 februari 2011 - 13:27
Gilla 
Johan.

Du har ett halvår på dig till Startskottet (finns ju både 5 och 10 km). Det är gott om tid för att komma i form och du kan skynda långsamt med varierad träning.

Efter det har du lång löparkarriär framför dig om du vill....... ;)
1984 • Kristianstad
#11
7 februari 2011 - 14:43
Gilla 
Hej Mikael!

Jadå för tusan, jag ska definitivt skynda långsamt, det har jag gjort hittills och det har ju gett väldigt bra resultat på hyfsat kort tid...jag hade ju inte tänkt lägga löparskorna på hyllan sen heller, utan naturligtvis fortsätta! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.