Löpning Skador & Rehab 25 inlägg 39190 visningar

Operation Hallux Rigidus

Fredrik Hildebrandsson
1974 • ROMELANDA
#1
12 oktober 2010 - 17:07
Gilla 
Har precis (igår) blivit opererad för Hallux Rigidus. Enligt kirurgen gick operationen bra och han hade aldrig sett en så svullen fotled på någon i min ålder tydligen...

Är det någon som har någon erfarenhet av detta? Tips på bra rehabilitering?

Att jag inte kan springa några marathon igen på ett tag inser jag, men när tror ni att man kan komma igång med lite småjogging?

Alla tips mottages tacksamt!
< < < 1 2 > > >
Darren Stephenson
1970 • Hägersten
#2
29 oktober 2010 - 23:10
Gilla 
Hej Fredrik,

Jag ska opereras nu i november för Hallus Rigidus. Jag frågade kirurgen hur långt det skulle ta innan jag återigen kan springa och han sade att jag kunde räkna med att återigen kunna springa inom två månader.

Detta besvär har jag haft ett tag nu och det har orsakat flera andra problem (benhinneinflammation bla) eftersom mitt löpsteg avvecklas. Så två månaders löparförbud kan jag köpa om operation örkar rörelsen i fotleden och därför förbättre löpsteget och dessutom minska smärtan.

Jag har gett upp några förhoppningar av att springa några tävlingar i det första halvåret men förhoppningsvis kommer jag att kunna springa Berlin Mara i september!

Håll mig gärna informerad på hur det går med din rehab!

/Darren


1965 • Staffanstorp
#3
30 oktober 2010 - 09:39
Gilla 
Jag har opererat båda mina fötter för Hallux Valgus (med ett års mellanrum). Är medveten om att det inte är samma operation men kan tänka mig att återhämtningstiden är densamma. För mig var det så att efter 2 månader haltade jag inte längre utan gick normalt. Nu sprang jag inte på den tiden men däremot så bowlar jag på tävlingsnivå och efter 2 månader så funkade det att bowla men det kändes fortfarande i avstampsfoten.

Det är säkert individuellt hur man återhämtar sig men för jogging hade jag nog räknat med att vänta i alla fall 3 månader efter operationen.

Fredrik Hildebrandsson
1974 • ROMELANDA
#4
30 oktober 2010 - 21:24
Gilla 
Jag trodde i ärlighetens namn att jag skulle ha värre smärta än vad jag har idag (nu nästan tre veckor efter operationen). Om jag sköter mig (dvs inte går för mycket på foten och håller den i högläge) så känns det helt okej. Foten är fortfarande ganska svullen, men som jag har förstått det så kan det ta innan den ser normal ut igen.

Än så länge har jag hållit abstinensen borta genom att köra en timmas spinning varje dag - så ett par månader ska jag nog kunna hålla mig innan jag testar att ta några löpsteg.

Darren: Lycka till med din operation. Hör gärna av dig när du har gjort den.
Rossi: Tack för att du delade med dig om dina erfarenheter.


/Fredrik
1965 • Staffanstorp
#5
30 oktober 2010 - 21:46
Gilla 
Fredrik: Då är det nog så att operation av Hallux Rigidus inte är lika omfattande som Hallux Valgus för jag hade definitvit inte kunnat utföra spinning efter 3 veckor. Då hade jag fortfarande gipsskena och haltade omkring sjukskriven så gott det gick.

Vid mina operationer sågade de ju helt sonika av en bit av benet/skelettet vid stortåleden och det tar väl lite tid när de är inne och kapar i skelettet. Fy fabian vad det luktade när de sågade i skelettet!

Lycka till framöver, både Fredrik och Darren!
Darren Stephenson
1970 • Hägersten
#6
17 november 2010 - 16:39
Gilla 
Fredrk,

Hur går det med rehabilitering? Jag har opererats idag och det gör ont!
1975 • Sollefteå
#7
17 november 2010 - 21:09
Gilla 
Hello!

Förklara för en okunnig vad Hallux Rigidus är...!
1976 • Göteborg
#8
17 november 2010 - 21:43
Gilla 
Stel stortå-led.

Bildas massor med brosk i själva leden och tja.. det gör ont och tån kan växa fel.

Jag har haft problem med detta själv i 20 år och ibland kan man ha så ont att man inte kan sova eller stödja på foten. När jag fick inlägg så har mina tår blivigt bättre (faktiskt inte ont en sekund sen jag började springa).

Blir det riktigt illa så kan man operera sig.


Mer info :
http://en.wikipedia.org/wiki/Hallux_rigidus
Fredrik Hildebrandsson
1974 • ROMELANDA
#9
20 november 2010 - 13:53
Gilla 
Darren: Det är nu snart sex veckor sedan jag opererades och det har blivit betydligt bättre. De två första veckorna var värst (ibland kändes det ingenting och ibland var det bland det värsta jag har varit med om).
Nu känns det lite i stortåleden ibland, särskilt om jag sitter still länge, men överlag så känns det bra. Jag kan ofta gå lite längre promenader utan att jag känner någonting :-). Det är dock lite svullet fortfarande, men det blir som sagt bättre och bättre.

Hur som helst; jag har kört spinning (med sko modell större ;-) i princip sedan ett par dagar efter operationen och det har fungerat mycket bra. Har tänkt att ta några steg på löparbandet snart, bara för att se hur det känns.

Lycka till med din rehab!

Darren Stephenson
1970 • Hägersten
#10
8 december 2010 - 14:02
Gilla 
Hej Fredrik,

Har gått tre veckor för mig nu och jag har kunnat i princip köra träning de senaste två veckorna i form av Rodd Intervaller och anpassade styrketräning.

Första två eller tre dagar gick det inte göra någonting. Efter tre dagar kunde jag köra min bil och promenera korta distanser.

Stygnen togs bort för en vecka sedan och jag kan gå nästan som vanligt. Måste dock vila foten på kvällerna och gå inte helt smärtfritt.

Svårt att säga vid det här skedet om jag fått mer rörelse i fotleden eftersom den är fortfarande svullen.

Men förväntade inte mig att jag skulle ha kommit så här långt efter tre veckor så det känns helt okej.

Mitt mål är att kunna ta några försiktiga löpsteg efter sex veckor!

/Darren
Kerstin Kilborn
1956 • Lysekil
#11
29 augusti 2012 - 15:39
Gilla 
Hej på er !
Det har ju gått några år sedan ni skrev här nu ...hur har det blivit sedan ? Jag ska opereras den 20/9 för hallux rigidus. Det blir en steloperation och jag ska vara gipsad 7-8 veckor. Vet att jag kan träna upp igen sedan och mitt solklara mål är ett nytt Gbg-varv 2013.
Hur har det gått för er ?
mvh Kerstin
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#12
29 augusti 2012 - 15:55
Gilla 
Har också en stortåled som smärtar. Inte vetat vad det kunde vara men på denna tråden verkar det som att jag fått svar!! Har fått tid hos fotspecialist om en månad efter hopplösa försök på vårdcentralen o hoppas nu på att slussas rätt. Hade ganska stora besvär under juli, men det har lagt sig lite. Dock ff smärtar det till o från i ena tåleden och den känns lite stel. Förhoppningsvis är inlägg lösningen för mig! Också intresserad av att veta hur det gått, vet ju själv inte hur det kommer sluta för egen del:(.
Mattias Boman
1971 • Hägersten
#13
29 augusti 2012 - 19:18
Gilla 
Hej alla stela stortår. Jag har opererat min i Uppsala. Youngswick's osteotomi tror jag ingreppet kallas. Det ortopeden gjorde var att såga av tån, ta bort en bit och sedan skruva fast den i en annan vinkel, för att öka rörligheten. Jag hade massa gammalt trasigt brosk därinne också efter att ha haft en "knäppande" tå i 15 år. Stelheten blev bättre, men jag har fortfarande ont om jag känner efter. Det bästa är att ha bra skor, för mig passar stabila skor med stel sula, för att inte belasta leden vid frånskjut. Inga klackar! Idag kan jag springa obehindrat, 10 år efter operationen. Ingreppet var inte behagligt. Det gjorde jävulskt ont på flera sätt. 6 veckors sjukskrivning, vilket jag struntade i och hoppade iväg till jobbet med smärtstillande. Lycka till hos läkaren! Karin (Mattias fru)
Kerstin Kilborn
1956 • Lysekil
#14
12 oktober 2012 - 15:07
Gilla 
Nu har det gått 3 veckor sedan min Hallux Rigidusoperation. Igår tog de bort stygnen men gipsskenan trycktes till baka för bästa stödet. Jag ska vara extremt försiktig i 8 veckor för att inte skruvarna ska gå av. I början av november ska jag på återbesök och röntga för att se hur det har växt ihop. Jag kommer inte att ta några som helst risker att börja gå eller springaför tidigt. Målet är dock att springa Gbg.varvet nästa år igen.
Ända sedan 1:a veckan har jag tränat allt jag kan på mattan typ plankan på knäna , armhävning (knästående) , situps och lite annat smått å gott.
Mvh Kerstin
Mårten
1981 • SKELLEFTEÅ
#15
1 maj 2013 - 22:47
Gilla 
Hur har det gått för er som haft/har Hallux Rigidus, opererat och börjat löpträna igen?
Hur fungerar det, säg ett halvår-år, efter?
Victor
1985 • stockholm
#16
18 mars 2014 - 09:31
Gilla 
Lite sent men för generell info så vill jag tipsa om bra sätt att lindra problemen med rigida stortår och även efter operation skynda på läkningsprocessen. Jag förordar skor med mycket avrullning som hjälper till att skjuta ifrån kanske lite mer än vad vanliga skor gör. Visst ibland lite tyngre skor men funktionen innebär ibland lite kraftiga sulor. Det brukar hjälpa. Även att försöka lyfta upp framfötterna kan vara en bra ide. Detta gör man enklast med fotbäddar - läs gärna mer för intresserade på www.ostockholm.se/hallux-rigidus.php Även efter en operation är det viktigt med bra skor. Då inte bara joggingskor utan även privat, en stabil sko som ger support till stortån brukar se till att undvika för mycket belastning på den.
1978 • Långshyttan
#17
19 januari 2016 - 13:12
Gilla 
Opererade min högerfot den 17/11-15, youngswick's osteotomi hette ingreppet tydligen. Hallux rigidus/valgus led jag av. 2/1-16 sprang jag första vändan efter op (5km), hade gått en del i skogen före, och i söndags vart de 15km! Men jag fick lida lite dagen efter långpasset med att foten svullnade ganska rejält och att det blev ömt. Men överlag har det gått jättebra och har knappt haft ont alls, käkade smärtstillande 3 dagar efter op bara. Sjukskriven från mitt ena jobb som deltidsbrandman i 2 mån ca men bara 4 dagar från ordinarie jobb (kontor). Största problemet efter op var att få på sig skorna tyckte jag, man är ju väldigt svullen och man kan ju knappt inte böja tån i början. Siktar på en tävling i Borlänge i april!!
Annika
1979 • Gävle
#18
19 januari 2016 - 19:19
Gilla 
åh det låter ju väldigt lovande, Anders! Jag opererade hallux valgus förra veckan och även om det inte är riktigt samma sak verkar operationerna ganska så lika. Ser fram emot att kunna börja springa igen till våren!
Använder du extra stötdämpande skor nu i början?
1978 • Långshyttan
#19
20 januari 2016 - 06:49
1 Gilla 
Nej jag använder min vanliga skor och har gjort de hela tiden sen jag började springa igen. Enda problemet som sagt var att få på sig skon.. ;-) Jag vart väldigt positivt överraskad att allt gått så bra och smärtfritt!
Kerstin Kilborn
1956 • Lysekil
#20
6 februari 2016 - 11:41
1 Gilla 
gjorde min 2:a tå hallux rigidus 30/9 2015 och det blev oxå bra men man ska vara riktigt försiktig innan man börjar träna igen. Fick börja 30/12 men då hade jag just halkat och stukat främre tåleden så det sket sig. Nu är jag iaf igång igen och igår var första gången jag kunde ha på mina ordinarie löparskor med de riktiga sulorna i som är gjorda för mina fötter. Svullet ...ja det är det säkert till och från ett tag till. Gött att veta att båda fötterna nu är avklarade.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.