Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
RunTobyRun!

Utforskar södra sidan av Falsterbonäset

 Nära Skånes sydvästligaste hörn, sälreservatet Måkläppen.

 

Sandstrand, golfbana, kohage och campingplats – där har du några kryddor längs dagens löpning på Skåneleden runt Falsterbonäset – liksom utsikten och den fina naturupplevelsen!

Skåneleden har en slinga (SL5/20) som går runt Falsterbonäset och som, till viss del, utgör första biten på gerillaloppet Sydkusten Marathon och som jag sprungit eller gått tre gånger.

Dagens expedition följde istället leden söderut, på Falsterbokanalens västra sida, sedan längs Ljunghusens fina sandstrand till golfbanan där jag tappade bort markeringarna och kom fel. Efter en stund sprang jag på en löpare i Ironman-tröja, som visade mig rätt längs ena kanten på golfbanan, som lustigt nog ligger mitt i ett naturreservat. Hur det nu kan gå ihop…

Oavsett är det förstås bussigt av golfklubben att låta vandrare, löpare och till och med cyklister passera inne på banan och sedan fortsätta ut längs en stor ljunghed.

Nästa hinder bestod av en stor kohage. De första kossorna såg klart kossiga ut men så småningom stod jag öga mot öga med lurviga djur med imponerande horn. Hade de verkligen juver? Jo, det hade de – tack och lov – men det var inte lätt att se på håll…

Efter kohagen går Skåneleden rakt igenom Falsterbo camping innan man kommer ut på stranden igen – ytterligare några kilometer skön löpning på fast, fin sand innan det tar slut vid Måkläppen. Sälreservatet är avstängt stora delar av året men kan besökas vintertid, men det är en rätt lång vandring och det gäller att bylta på sig ordentligt. Någon sälgaranti finns det förstås inte heller utan de gör ju som de vill.

Kom upp bakvägen till Falsterbo fyr, där vi startade Sydkusten Marathon förra helgen, och sedan vidare till Skanör där jag får ta vid en annan gång för att beta av den norra slingan.

Summa summarum skön löpning och en fin naturupplevelse med betydligt vackrare löpväg och utsikt än på den gamla banvallen som Sydkusten Marathon följer i cirka 4 km. Pröva du också!

RunTobyRun!
www.runtobyrun.se (under ”bilder” hittar du mer från mina pass på Skånelederna)

Ljunghusen

Lite lurigt att avgöra på håll om de här lurviga kossorna verkligen var snälla kossor - eller tjurar...

Blått: första delen på Sydkusten Marathon, cirka 10.5 km till kanalen.
Rött: dagens etapp, min 17:e totalt på Skåneleden, 17.8 km till Skanör.
Orange: den del av Skåneleden SL5/20 som jag har kvar att utforska.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.