Min basutrustning på diverse äventyr

ingressbildDet råder ett förväntansfullt och ordnat kaos här hemma. Packar, ordnar, sorterar och slänger. Löpvila. Uppladdning. På torsdag morgon bär det av till den hyrda stugan i Mölle för uppleva årets upplaga av Kullamannen 100. Starten går klockan nio på fredagmorgon i Båstad. Ett äventyr på 174 kilometer. En prövning som kräver tålamod och en portion ödmjukhet. Fredag den 1 november innebär också ett annat äventyr att packa för. Tillträde till ny lägenhet i Torshälla, som jag väntat tålmodigt på i snart fyra år. Tålamod är något jag är duktig på. Lång tålmodig träning. Så vad passar väl bäst bland flyttkartonger och uppladdning med gröna drinkar och lax, lax och lax? Snart två år sedan jag uppdaterade kompendiet Min basutsustning för löpäventyr och speedhiking. Sagt och gjort, den som är intresserad och går igång på utrustning för diverse äventyr, det vill säga färdas med lätt packning, finner härmed en uppdaterad version. Innehållet gör inte anspråk på att vara komplett eller fullödigt och inte heller ser jag mig själv som någon form av expert på att packa lätt. Jag är varken gramjägare eller prylnörd. För mig är upplevelsen det primära och eftersom jag älskar att färdas genom naturen från morgon till kväll när kroppen så önskar och vädrets makter tillåter är lätt packning en grundförutsättning. Lätt, funktionell och säker utrustning gör färden så mycket angenämare. Och jag skulle aldrig göra avkall på säkerheten. På mina äventyr som varar mellan 5-20 dagar ligger utgångsvikten på max 11 kg, av vilka 5-6,5 utgörs av utrustning och resterande av mat/energi. Med den största ryggsäcken (32 liter) får jag plats med mat och energi för 5-6 dagar, men beroende på resmål drygas maten ut under färden eller så inhandlas/hämtas en ny ranson för ytterligare 5-6 dagar. För mig är detta inget problem då planering av varje äventyr ligger mig nästan lika varmt om hjärtat som själva äventyret i sig. Och då syftar jag inte ett upplägg planerat i detalj. Väder, terräng och kropp bestämmer förlopp och framfart. De flesta av mina äventyr där packningen ligger på 7-11 kg utgörs av en mix av löpning/lufsande och speedhiking. Speedhiking eller snabbvandring låter dessvärre som man har bråttom att komma fram, kanske än mer när man kommer springande i fjällen och passerar vandrare med 20-25 kg på ryggen. Vi göra alla våra val. Jag gör mina och dömer inte andra. Hur jag njuter på min färd är min sak och jag gör det bäst med lätt packning och med fötterna i ett par sköna trailskor.

Så håll till godo! Kompendiet innehåller kommentarer och lite tankar bakom val utrustning, min matmeny som förfinats genom åren och exempel på packlista från en minnesvärd men kylig färd i svensknorska fjällen 2017.

Min basutsrustning för löpäventyr och speedhiking 2019 >>

omslag

6 kommentarer till inlägget

Monica Carlsson
1971 • Partille
#1
30 oktober 2019 - 05:58
Kul! En kopp te och en mysläsning planeras ikväll! :)
Christian Larsson
1975 • Kållered
#2
30 oktober 2019 - 11:57
Lycka till med Kullamannen!
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#3
31 oktober 2019 - 16:49
Oj va supermega nördigt. På ett porssitivt sätt. Imponerande att ha sådan koll på prylarna. De är alltså dig man ska tjata me när den obligatoriska packningen ska fixas.
1974 • Mölndal
#4
2 november 2019 - 12:14
Vilken löparrygga är det du har på bild?
Söker en ny och min Inov8 är i princip ihoptejpad :)
1963 • Eskilstuna
#5
3 november 2019 - 10:46
#1: Haha, Monica, myskväll med en packlista, kan det bli nördigare ;-) Jag hoppas kompendiet gav något, åtminstone funderingar.

#2: Tack Christian! Jag spände bågen och gick ut hårt men det höll inte hela vägen. Benen var rökta efter 90 km. Ibland är det spännande att kliva ur komfortzonen ordentligt och bara se vart det leder :-)

#4: Haha, ja du Åsa, och ändå känner jag mig onördigt normal :D Bara att höra av dig om du någon gång vill bolla utrustning inför något förestående (löp)äventyr, annars tror jag du har bra koll och erfarenhet från löpningen. Hälsa Senad!

#5: Mikael, om du syftar på ryggan i själva inlägget så är det Inov-8 Race elite 20, som tyvärr utgick i Inov-8-sortimentet för 4-5 år sedan. Deras sortiment gällande ryggar tilltalar mig inte längre, men jag klarar mig med de Inov-8-ryggor jag har kvar. Jag har alltid föredragit ryggor med diagonal(vertikal) öppning framför toppmatade. Har du kollat Salomons ryggor, såvida OMM:s ryggor inte faller dig i smaken? OMM har en 24 liters, men den fungerade inte på mig då den var för kort i ryggen och midjebältet gick över nedre revbenen, oskönt.
1974 • Mölndal
#6
3 november 2019 - 11:47
Min Inov8 är nog 8-9 år gammal och jag håller dig om diagonalöppning är den bästa.
Köpte en Salomon Trailblazer men den gillar jag inte alls.
Kanske ska prova en OMM?
Tacl för svar
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.