Bygg ett eget hemmagym med låg budget

Är du trött på att behöva packa ihop dina grejer, färdas en bit och sedan svettas tillsammans med främlingar i en trist lokal? Har du tröttnat på dyra gymmedlemskap och att aldrig få tillräckligt med tid för att utnyttja dem till fullo? I så fall behöver du bygga dig ett eget gym hemma!

Innan du sätter igång

Hemmagym fungerar inte för alla, dock. Vissa behöver helt enkelt motivationen de får av att träna i grupp och behöver pepp från folk som kan det där med träning. Om du känner igen dig i det så spelar det ingen roll hur smidigt det låter med ett hemmagym, det är antagligen inget för dig. Sanningen är helt enkelt att vissa tränar bäst på egen hand medan vissa hatar att träna ensamma.

Fundera också på hur ditt liv ser ut där hemma. Har du småbarn som kan störa? För att kunna träna ordentligt behöver du se till att kunna vara ostörd. Har du tillräcklig motivation att träna i stället för att dammsuga eller ta disken? Det kommer alltid finnas något annat du behöver göra hemma.

Om du fortfarande tror att ett hemmagym är rätt för dig så är det bara att läsa vidare!

Budget

Att bygga ett hemmagym behöver inte vara särskilt dyrt. Folk slösar ofta mycket pengar på onödiga konditionsmaskiner och speciella produkter som inte är särskilt användbara och som i slutändan bara samlar damm.

För 10 000 kr kan du skapa dig ett bra hemmagym med allt du behöver. Det kan visserligen låta som mycket pengar, beroende på din ekonomi, men tänk på att det är mindre än två års gymmedlemskap kostar, sedan sparar du faktiskt pengar på det. Om du vill få ner priset kan du hitta begagnade träningsmaskiner på blocket.se och liknande sajter. Börja med de mest grundläggande sakerna och sedan kan du hålla utkik efter andra saker som du kan köpa när du hittar dem billigt.

Fixa rätt stämning

Du vet själv vilka färger och annat som gör att du känner dig motiverad att träna hårt. Behöver du en TV att kolla på när du springer på löpbandet eller vill du ha folks före- och efterbilder på väggarna för att få en påminnelse varje gång?

Se också till att ha god LED belysning för inomhusbruk, då det är väldigt avgörande för din energinivå. Här är det viktigt att du väljer belysningen från en erkänd tillverkare som exempelvis Philips eller Osram. Det brukar vara längre och ge mer värde för pengarna.

Redskap

Vilka redskap och maskiner du behöver beror så klart på dina mål, men hantlar och kettlebells är så klart en bra start. Sedan är det bra att tänka över om du behöver investera i en cykel eller löpband eller om du helt enkelt kan ge dig ut i skogen och få lite frisk luft och gratis träning i stället. En spegel är också en bra sak att satsa på så att du kan se att du gör övningar rätt (och kanske ta en och en annan bild). Skaffa också en bra yogamatta så att du har ett bra underlag att stretcha på. En pilatesboll är också ett användbart och billigt redskap.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.