Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!

Ett ovärderligt tips för lyckad vinterlöpning

Om ni tror att jag inte springer så tror ni fel. Jag springer visst. Som idag. Idag blev det 12 kilometer löpning runt Djurgården i snömodd och snörusk utan mössa och vantar. Ja, så blev det, och nu kanske man kan tycka att det var lite dumt att springa utan mössa och vantar i snörusk, men det har sin naturliga förklaring. Dock tänker jag inte gå in på den nu.

Nu när ni sitter och funderar på varför jag inte går in på den så vill jag lyfta upp ett ämne inom vinterlöpningen jag tycker det talas väldigt lite om, och det är att belastningen på fötterna och vaderna blir helt annorlunda vid vinterlöpning/snölöpning. Detta då det ojämna underlaget tillsammans med löpning på snö hela tiden ger små konstiga vridningar i fötterna, vristerna och vaderna. Små konstiga vridningar som med tiden ger problem med vader och hälsenor, samt skador som Plantar fasciit och Hälsporre.

Jag vill nu uppmärksamma er på att ni MÅSTE vänja kroppen vid att springa på snö och snömodd. Ni MÅSTE korta ner passen under en period och bygga upp musklerna så att de klarar av den mer ansträngande vinterlöpningen/snölöpningen. Annars kommer bara ovan nämnda skador som kan ta upp till ett år att läka.

Jag är helt säker. Även fast jag varken har sett eller läst några vetenskapliga studier i ämnet så är jag helt säker på min sak. Jag är helt säker på att problem med vader, hälsenor, Plantar fasciit och Hälsporre ökar under vinterhalvåret och det är bara en tidsfråga innan ni kommer börja läsa om dessa skador på bloggar och diskussionsforum.

Och du! Det spelar ingen roll om du springer i Icebug eller inte. Vänjer du inte kroppen vid att springa på snö och snömodd så kommer du få problem i alla fall.

9 kommentarer till inlägget

Coyntha Sedvall
1969 • Åtvidaberg
#1
9 november 2016 - 09:10
Jag håller med. Det är tekniken som avgör allt. Man måste lära sig att springa överhuvudtaget. Skorna är inte det viktigaste! Jag menar det är inte Icebugs som gör jobbet!
Bra inlägg!
Lennart
1971 • Vallentuna
#2
9 november 2016 - 11:18
Coyntha - Tack! Ja, teknik och rätt utvecklade muskler är viktigt.

Dubbade skor är dock bra mot is (i snömodd hjälper de föga) så att man slipper halka men mot de skador jag nämner så är det bästa att träna rätt och försiktigt :-).
1974 • Mölndal
#3
9 november 2016 - 14:22
Fick problem med benhinnorna en av de första vintrarna jag pysslade med vinterlöpning. Gjorde riktigt ont till och från under en tid. Fortsatte och springa och till slut var dom besvären borta.
Nu är det riktigt trevligt att springa på vintern

Lennart
1971 • Vallentuna
#4
9 november 2016 - 16:38
Mikael - Benhinnorna glömde jag nämna. Bra där!

Annat som påverkas är ledbanden runt vristerna. Då brukar det göra ont runt fotknölarna.
1965 • Kungsholmen
#5
9 november 2016 - 17:52
Ni är bara för veka :-) Jag kör samma distanser, vaderna är lite trötta ett tag sen vänjer jag mig.
Lennart
1971 • Vallentuna
#6
9 november 2016 - 18:27
Peter - Ja, men det är när man kommenterar så där som det skiter sig vet du :-).
1965 • Kungsholmen
#7
9 november 2016 - 20:44
Jag vet. Retas bara ??
Lennart
1971 • Vallentuna
#8
10 november 2016 - 08:40
Perer - Såklart :-). Men du vet att det brukar bli karma på sånt där va? Vi får hoppas att det inte blir så.
1965 • Kungsholmen
#9
10 november 2016 - 13:08
Äh skrock! ;-) Jag är osårbar! Se där, nu utmanar jag ödet igen!
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.