Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!

Hur svårt kan det vara att andas?

Sedan Växjö maraton har jag funderat på om jag har utvecklat ansträngningsastma. Så för två veckor sedan var jag på ett läkarbesök. Jag fick göra pricktest för och det visade sig att jag var allergisk mot getingstick (vilket kändes självklart efter reaktionen jag fick förra hösten) men även mot gräs.

Fick även göra en spirometri. Doktorn sa att jag inte skulle få hybris som nästan alla män fick med gott resultat. Han pratade nåt om 100% … och det lät ju bra men jag förstod aldrig riktigt vad han menade. Någon där ute som kan såna här grejer och kan förklara? J

Jag hade ingen inflammation i luftvägarna och lungorna lät bra. Men nu reagerade doktorn och han bad mig andas igen. Varför andas du med bröstkorgen? Har jag inte tänkt på … andas med magen istället uppmanade han mig. Lättare sagt än gjort men efter några försök lyckades jag.

Doktorn tyckte inte det var konstigt att jag haft den känslan jag haft när jag löptränat på sistone. Men ändå lite förvånad över att jag kunnat prestera så pass bra som jag gjort. Jag var ett intressant fall som han ville följa upp.  
Doktorn ville skicka mig till en andningsterapeut och få massage av bröstkorgen. Troligtvis är jag väldigt spänd och dessutom andas jag väldigt ytligt. Kan ha att göra med lunginflammation jag hade i vintras samt stress.

Låter märkligt att jag måste lära mig andas. Jag ska börja med andningsövningar och jag får vara mer medveten om det när jag springer. Hur svårt kan det vara?

Andningstekniken kan vara en delförklaring till varför det gått lite sämre i år?

7 kommentarer till inlägget

Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#1
14 oktober 2014 - 12:20
Det är vanligare än man tror att man "stressandas" och bara nyttjar en del av sin kapacitet. Andningen skall ske med magstöd och det är bra med god rörlighet i bröstryggen. Vi hade framförallt flickor i simklubben som hade problem med detta, korta, stressade andetag som genererade näst in till astmasymtom.
1974 • Mölndal
#2
16 oktober 2014 - 09:32
Har även hittat några stretchövningar för bröstryggen.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
16 oktober 2014 - 10:14
Såg att du titulerar dig "motionär" här på jogg.se, kanske mer passande titel är "elitmotionär" med tanke på de ganska goda resultat du presterat.
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#4
17 oktober 2014 - 22:05
Vafan är elitmotionär för ord? Var går den gränsen?
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#5
18 oktober 2014 - 13:49
Det är nog egentligen från början ett ord som gamla elitlöpare använder när de avslutat sin fulla satsning och tävlar på en något lägre nivå.
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
#6
18 oktober 2014 - 14:02
Vissa har svårt att släppa taget :)
1974 • Mölndal
#7
18 oktober 2014 - 14:06
Jag började springa regelbundet hösten 2009. Ganska långt ifrån en gammal elitlöpare :-)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.