Om möss och människor

Det här har varit den stressigaste veckan på evigheter för mig på grund av det som hände i söndags kväll. En krasch av hårddisk vid närapå sämsta möjliga tillfälle och dessutom dök det upp personliga grejer som låg utanför det jag hade planerat. Stress. De där tillfällena när du får anta utmaningen eller bara lägga dig ner och skita i allt. Jag har antagit utmaningen och det har inneburit stress från tidig morgon till sena kvällar. Jobbigt men samtidigt roligt. Frågan är bara hur länge det är roligt och utmanande och när det övergår till jobbig stress? Häromdagen publicerades en studie på möss om hur positiv stress kan starta de mekanismer som startar en depression. Den finns att läsa om i Wall Street Journal och är för mig väldigt intressant läsning.

Det som för mössen var en rolig grej i början blev redan efter några dagar något de undvek. Det stimuli som gjorde att dom i början blev nyfikna och väckte belöningssystemet blev redan efter några dagar något som skapade motsatsen och det värsta var att det höll i sig. Det höll i sig i flera månader. Som löparnörd vet jag att återhämtningen är extremt viktig och jag brukar påstå att det som motionär är svårt att överträna sig. Däremot kan man undervila sig. När man försöker pressa in för mycket stress i livet – även om den är rolig – kan det slå tillbaka. Det är därför jag drar ner på träningen när livet i övrigt bjuder på lite väl mycket. Visst, den här studien är gjord på möss men jag tror att det är samma mekanismer som gör att  man kan gå in i överträningssymptom och tappa motivationen för något som alldeles nyss var så roligt. Trots att man inte är närheten av elitidrottarens träning.

Det blir för mycket av det goda helt enkelt och utan återhämtning så funkar det inte. Ligger man med konstant stresspåslag så kostar det hur kul det än är och därför tar jag det lugnare med träningen när det är mycket annat som tar energi. Jag slutar inte träna men jag tänker på de ord som en duktig psykolog en gång för länge sen berättade för mig: ”Träningen ska ge energi och inte ta energi.” I dag tänker jag ge mig ut i skogen och hämta lite energi. Det kommer att bli blött och jag kommer att bli trött, men på ett bra sätt.

DSCN0314

Ha det,

Mackan


Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.