Nöjd med 4 mm

 

Jag provade mina nya skor igår, ett par Saucony Mirage. Tidigare har jag i princip endast använt Nike-skor. Det är av den enkla anledningen att jag inte funderat så mycket på skor utan köpt det enda märke jag har någon relation till. Historiskt sett så har jag bara ägt ett par löparskor åt gången och när det paret blivit gammal (ej utslitet) så har jag köpt ett nytt par. Egentligen kan man nog säga att min ”löparkarriär” började efter sommaren i år, 2013. Innan dess har jag i princip uteslutande tränat cykel, både landsväg och MTB. Under hösten har jag köpt flera par skor och detta är alltså det senaste paret.

Varför Saucony Mirage? Tja, det verkade vara ett populärt märke bland engagerade löpare. Med engagerade löpare menar jag löpare som inte ser att springa som ett nödvändigt ont som man tvingar sig till att göra en eller två gånger per vecka. Utan löpare som vill utvecklas och som är intresserad av minsta detalj som rör deras träning. Dessutom verkar Saucony förspråka en ”naturlig” stegisättning och har ett skoprogram med alla nivåer av häl till tå –drop.

Just Saucony Mirage har en häl till tå –drop på 4mm. Dessutom finns det tillräckligt med dämpning för att jag skall kunna springa längre distanser på grus och asfalt.

Hur gick det då igår? Jo, till att börja med kunde jag konstatera att storleksmässigt är det EU44 jag skall ha, dvs den storlek jag köpt. Denna storleken passade mig perfekt till skillnad från Nikes storlekar där jag ligger precis mitt emellan EU43 och EU44. En bra start. Väl ute på asfalten så märkte jag inte direkt av att det endast var 4mm drop. Funderar på vad det beror på men jag hoppas att det är för att jag har ett någorlunda ok stegisättning på framdelen av foten redan. Har jobbat aktivt på det under hela hösten. Korta steg med kadens runt 90. Precis som med cykel så sägs den optimala kadensen ligga runt 90 rpm.

Dämpningen är fast och inte det minsta svampig, snarare är det så att man inte märker av den alls. Jag sprang 22km och det funkade utmärkt. Även idag känns det mycket bra, inga skavsår eller andra känningar från premiärturen. Det låga droppet kände jag av vid uppförs och nedförs –löpning. Där var det lite ovant att inte hälen tog emot i vissa lägen men absolut ingen negativ känsla.

Överlag har jag inget negativt alls att säga om skon. Den gjorde sitt jobb utan att märkas. Inom kort kommer jag även att köpa en sko med 0mm häl till tå –drop. Antagligen ett par Saucony.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.