Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
Trail & Inspiration

Utvecklas inte löpningen i den takt du vill?

När jag började springa för två år sedan hade jag (omedvetet) mentaliteten ”allt eller inget”.
Jag tror att det är ett oerhört vanligt misstag, vad gäller nybörjare. Man vill så mycket och man vill det jäkligt snabbt, därför kör man på i 120… Vissa tröttnar för att de blir GALET slutkörda efter varje pass. Andra skadar sig som ett resultat av den snabbt ökande belastningen.

Jag la aldrig av (tack och lov, kan jag känna idag) men jag förstår nu ju varför jag aldrig njöt eller märkte några särskilt stora resultat. Jag sprang för fort, jämfört med vad min kropp klarade av. Tempot var så högt att kroppen aldrig riktigt hann återhämta sig på ett bra sätt. Varje distans- eller (på den tiden räknat) långpass gick i alldeles för högt tempo!  Idag kan jag verkligen njuta av ett 15 km pass i 7.30-7.50-tempo. Jag känner ingen press vad gäller tiden. Då ville jag att alla pass, oavsett sträcka (?!) skulle ha ett bättre minut-tempo än det förra passet jag sprang. 

ERROR! FEL! DO OVER, DO RIGHT!
.

snabb

Jag läste en mycket intressant och läsvärd artikel i Runners World, vad gäller just att hitta sin ”rätta” träningsbelastning. Som det står i artikel;

 

Det innebär följaktligen inte att man i alla lägen måste – eller ens bör – träna på sin maximala nivå. Bara för att man klarar en viss träningsbelastning är det inte säkert att den leder till den bästa utvecklingen och de bästa resultaten. Vi måste helt enkelt lära oss att skilja på maximal och optimal träning.

Varningstecken på att man tränar för hårt:

  • Du klarar ofta att hålla högre tempo under vissa träningspass än på tävling.
  • Du får skadebesvär efter en period då det känts som om formen var ordentligt på gång.
  • Efter en längre träningsperiod där allt fungerat bra känns plötsligt alla träningspass riktigt jobbiga.
  • Du ser inte längre fram mot träningspassen utan vill i princip bara bocka av dem.
  • Du fastnar tidigt i tävlingssäsongen på en prestationsplatå och tycks inte kunna utveckla din tempoförmåga ytterligare.


Alla dessa punkter är (har ju varit) både check och dubbelcheck när det gäller mig. Det är de sista månaderna som löpningen har börjat kännas bra för min del. Jag tror även att det handlar om en mental utveckling, där jag vågar tro på att jag klarar att springa intervaller i 3,50-tempo. Men sedan har jag även insett att när det är längre pass så det är det inga tidskrav. När jag kör intervaller och/eller tempopass det är DÅ jag verkligen tar i!

Är ni bra på att tänka tid istället för tempo när ni kör era långa/lugna pass?


6 kommentarer till inlägget

Alice Sundström
1968 • Gislaved
#1
7 mars 2013 - 16:37
Bra och intressant läsning, jag gör en del nybörjarfel fortfarande, tyvärr. Men jag jobbar på dem, det sitter i huvudet, inte i benen!
1979 • VESSIGEBRO
#2
7 mars 2013 - 18:35
Håller med Alice!! Du är en grymt duktig bloggerska. Hittar alltid guldkornen och formulerar dig bra ...
Lennart
1971 • Vallentuna
#3
7 mars 2013 - 20:42
jag är inte bra på att tänka enbart tid när jag kör mina långpass. jag tänker både tid och tempo. "Jag ska hinna 25 kilometer på 2.5 timmar....."

Dumt, jag vet :-).
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#4
7 mars 2013 - 21:30
Alice:
Visst är det så! Som sagt, jag tror att vissa mentala spärrar har börjat släppa på mig, men det är ändå en lång väg kvar.

Alexandra:
Tusen tack! Kul att höra. :-)

Lennart:
Haha! Så länge du är medveten om det så... :-)
1973 • Göteborg
#5
8 mars 2013 - 11:06
Åh vad jag känner igen mig! Vill ju slå "rekord" varje gång med bättre km-tempo än gången innan. Vill så gärna bli en stabil löpare under det magiska 6 min/km-tempot. Jag ser det som en stor motgång när snitttempot landar på närmare 7 min/km och anser att passet har varit fullständigt förgäves!

Jag vet att det sitter mellan öronen och jag måste jobba hårt för att bara springa, oavsett tempo, låta kroppen känna att det känns skönt.
Jag behövde verkligen läsa detta, tack för ditt inlägg!
Malin Johansson
1980 • Alingsås
#6
8 mars 2013 - 13:36
Lycka till med träningen Anita.
Och kul att höra att du gillade inlägget. :-)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.