Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!

När den velige ska köpa skor

När den velige ska köpa skor, då tar det tid. Den velige vill så gärna hitta det perfekta paret. Då krävs det tid för smygande och läsande, för att kartlägga vad ni andra har valt. Och den velige ber gärna om råd, av vilka den velige blir än mer velig.

När den velige ska köpa skor, då tar det tid. Det vet den velige. Bäst att vara ute i god tid i år. Allra bäst att titta i förrådet här hemma, kanske finns paret redan här? Men nej, eftersom den velige är velig har det inte blivit så många köpta på sistone. De som finns här hemma är trasiga och slitna och känns inte festliga. Alla utom ett par. Paret som har en lätt och snabb känsla. Men distansrekordet för dessa är 10 km. Den velige behöver marathonskor. Den velige velar.

När den velige ska köpa skor, då tar det tid. För den velige måste prova. Många gånger. Och gärna på olika ställen, för att inte låta sig påverkas av försäljarna. Tack och lov har den velige hittat en försäljare hon litar blint på och som hon gärna lägger upp sina fötter för. Men försäljaren är så klok och inkännande, märker av tvivlet, och tycker således att köpet bör vänta.

När den velige ska köpa skor, och antagligen kommit fram till vilka skor det ska bli till slut (vid förra inköpet blev det efter långt förarbete exakt samma som de just utslitna), då passar den velige på att vela om vart dessa borde inhandlas. När den velige fått så mycket fin hjälp av så många... Men så finns ju skorna till en mindre penning på olika hemsidor. Den velige är snål, vilket har en viss del i veligheten, men vill ändå vara snäll. Göra rätt. Och gärna få med sig ett par skor hem på en gång när beslutet är fattat. Den velige är nämligen paradoxalt nog oerhört otålig.

Den velige behöver skor! Akut! Låt arbetet börja.

21 kommentarer till inlägget

1971 • Nykvarn
#1
13 februari 2013 - 14:30
Smala fötter? Breda fötter? Vad springer du i idag? Vilket eller vilka märken gillar du? Pronation eller neutral?

Du är en lätt löpare (använde din profilbild här...) och lär knappast behöva några "pjäxor" ens på marathonsträckan, trött i benen blir man oavsett och lite lättare skor tycker jag gör löpningen lättare.

Jag kommer gärna med några tips som såklart då färgas av vad jag själv gillar:

Lätta/neutrala: Saucony Kinvara (dock bara 4mm drop vilket tar lite extra vaderna innan man vänjer sig). Adizero Boston eller Adizero Adios men Adiosen kräver nog lite tillvänjning inför användade på maraton. Brooks Pure flow/Pure Connect är populära men är osäker på hur tunna dessa är.

Lätta, lätt pronation: Asics DS Racer/DS Trainer (nya modellen 18 verkar riktigt fin!), Sacony Mirage, Brooks ST Racer, Adizero Tempo (har dock aldrig provat den, sägs vara lite hård och stum).

Det var några tips i alla fall...1973 • Knivsta
#2
13 februari 2013 - 15:40
Tack Staffan! : )
Breda fötter, högt fotvalv. Senaste budet är att jag har ett hyfsat neutralt steg men med tendens till att supinera. Att jag supinerar grundar sig dock bara på analys från när jag går och står (jag fick inte springa... Suck). Jag vill göra en ny löpstegsanalys för att få detta bekräftat.
De skorna jag springer mest i är Asics 1170. Hade dem på förra maran, och brukar ha dem på långpass. Jag skulle vilja byta "ner" mig till något lite lättare. De lätta skorna jag har hemma, de enda i hyfsat skick, är ett par Mizuno Elixir. Dem gillar jag, men de är aningen tajta och är de enda som någonsin gett mig en blånagel.
Jag har ett par Saucony Guide 4, inte så förtjust, vet inte varför. I terräng har jag använt mina Icebugs och Asics gel-trail lahar (de sista sköna, så länge det inte är blött. Suger åt sig).
Jag är öppen för alla märken. Adios har jag aldrig ens provat, jag förstår inte varför. Kanske för en tråd jag läste där så många verkade missnöjda och besvikna på att de har förändrats till de sämre. De står iaf på listan över skor som ska provas. Frågan är om man hinner vänja sig med dem inför sthlmsmaran.
Tack för tipsen. De kommer att vara med mig när jag börjar testandet.
1981 • Linköping
#3
13 februari 2013 - 15:47
1973 • Knivsta
#4
13 februari 2013 - 15:51
Åh, jag kommer att läsa allt Karin! (Så himla kul ditt test häromdagen verkade, men hu vilken tröskelfart du nu måste hålla...).
Annelie
1971 • Skövde
#5
13 februari 2013 - 16:12
Hrm... Jag har skaffat närmare 20 par skor. Problemet blir istället att jag velar inför varje löppass när jag måste bestämma vilka skor jag ska springa i...
1973 • Knivsta
#6
13 februari 2013 - 16:16
Hemska tanke, jag skulle aldrig komma ut över huvud taget ; )
1981 • Linköping
#7
13 februari 2013 - 16:22
Annelie :-)
1971 • Nykvarn
#8
13 februari 2013 - 17:29
Jag har inte utvecklat en mani likt Annelie :) men kanske är jag på god väg, här är vad jag springer i:
http://wwwfyraochtrettio-staffan.blogspot.se/2012/11/skoparken.html

Min absoluta favorit är Asics Tarther, den gröna på bilden (numera blå i herrmodell). Otroligt allround och väldigt lik Adios 2, funkar på allt från 5km till marathon, lite svår att få tag på men finns på Löplabbet Race i Stockholm.

Det stämmer att Adios blivit lite mindre race-lik och något mera ombonad i andra versionen men det är fortfarande en mycket raceaktig sko och dyrkan av ettan har nästan nått överdrivna proportioner. Dock är Adios väldigt smal i lästen så den kanske inte funkar om du har breda fötter.
1971 • Göteborg
#9
13 februari 2013 - 17:37
Det låter som om du och jag har liknande fötter, dvs breda/höga fotvalv/tendens till supination - således tror jag att du vet vilken sko jag skulle rekommendera om du vill köra en lättare variant:

Adidas Adios

Ja, ettan är bättre men för dig som inte vet och kanske inte vill ha en riktigt så tunn sko så tror jag att tvåan skulle passa. Sulan slits inte heller lika fort på tvåan då den är rejälare än ettan (dock försvann en del av löpkänslan men det är en annan sak).

Sen är ett annat tips att testa en Nike Free 3.0 - den nya modellen är inte lika mjuk som den tidigare (allt var bättre förr på denna modellen oxå tyvärr) - det är en mycket mjuk sko som gör att man jobbar på sitt steg, dock ingen marasko som du kan förstå.

Således blir mina tips: Adidas Adios & Nike Free 3.0

OBS! Jag har herrmodellen i Adidas då dammodellen är för smal för mig - litet tips ;-)

Liknande fötter gillar samma skor? Maybe :-)
1973 • Knivsta
#10
13 februari 2013 - 19:09
Tarther hamnar på prova-listan! Nike free står redan där Eva, vad lustigt! En löparkompis här hemma gillar dem jättemycket. Kanske inget till den 1:a juni, men man springer ju (förhoppningsvis) många andra dagar också.
Det fåniga är att jag redan i somras fick tipset att Adios nog kunde vara perfekta för mig, men jag var liksom inte intresserad. De måste ju testas iaf!!
1974 • Knivsta
#11
13 februari 2013 - 19:56
I Adizero-serien finnp ocks? Feather, som ?r superl?tt (ca 180 g i min storlek), trots att den ?r v?ld?mpad. Jag fick ont i benhinnorna i Kinvaran men inte i Adidas Adizero-serien Feather.
1973 • Knivsta
#12
13 februari 2013 - 21:38
Hmmm, den måste jag kolla efter A. Tack för tipset : )
1981 • Linköping
#13
13 februari 2013 - 21:44
Fall inte i Kinvara-fällan! Tråkig sko!
1973 • Knivsta
#14
13 februari 2013 - 21:48
Jag läste vad du skrev om dem : ))
1971 • Nykvarn
#15
13 februari 2013 - 22:21
Jag håller bara delvis med Karin ;)

Du ser vad bra det är att blogga, du får massor av tips ;)
1973 • Knivsta
#16
14 februari 2013 - 07:03
: )
Marcus Aveholt
1974 • Silverdal
#17
15 februari 2013 - 23:27
Jag har inte hängt med i alla kommentarer här, men den där veligheten avtar ju mindre man betalar för skorna. Självklart säljarens knep att skapa en relation så du ska känna skuld om du köper från annat håll. Han må brinna för sitt jobb, men inte står han där obetald för att göra dig en tjänst utan ersättning. Varför ska du ha dåligt samvete om du är affärsmässig och söker bästa kvalitet till lägsta pris.

Billiga skor kan man köpa hem impulsivt och passar de inte kan man köpa några stycken till och testa sig fram. Köper man dyra skor i butik så får man förstås vara mer noga då 1400-2000 kr står på spel om det bblir fel.

Det här med skor tycker jag har fått oproportionerligt stort utrymme. I nästan alla skor kan man springa i. Ligger i industrins intresse av att det kommer att bli så himla fel om man inte tar hjälp av konsulterna.
Marcus Aveholt
1974 • Silverdal
#18
15 februari 2013 - 23:42
Nu var jag kontroversiell och öppen. Jag står nog helt ensam om denna åsikt. Jag ska inte förstöra detta blogginlägg med att hålla på o argumentera.
1971 • Höganäs
#19
17 februari 2013 - 12:10
Den velige verkar ha en otrolig självinsikt, en härlig ironisk sida och en stor portion humor i sitt bloggande också ;)

P.S jag är din raka motsats... möjkligen med undantag för vansinnigt googlande om skor... Men två senaste paren är köpta på Startfitness... Denna gången Asics Gel Nimbus 14
1973 • Knivsta
#20
18 februari 2013 - 21:02
Äh Marcus, det var väl inte så kontroversiellt? De flesta här på jogg beställer nog sina skor på wiggle och de andra sidorna ; ) Men om sådana som jag även fortsättningsvis vill ha ställen att smyga in på och testa sig fram så måste kanske någon handla där också för att de inte ska lägga ner...?
Tack Richard, den velige kanske har en tendens att överdriva ibland också ; )
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#21
4 mars 2013 - 23:08
Tack för ett bra och roligt inlägg, nu fick en annan velig också massor av goda tips :)
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.