Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!
MarathonMia

Vinterlöpning del 3(3) Greppbart på fötterna

Jaha – skogalen som jag är, kan jag glatt konstatera att mina högklackade boots inte greppar något vidare i snömodden. Däremot har jag ett par Icebugs och även testat mina terrängskor Innov-8 i modden. Hm – fast det förstås – de skorna är ju bara läckra till träningsoutfit. Här kommer lite tips och trix.

 

Icebugs

foto: www.gaochlopkliniken.se

Helt outstanding när det kommer till vinterväglag. Jag tvekar aldrig och behöver inte vara rädd att halka – de dubbade skorna har grepp överaltt – i modd, snö, is och … nej inte på hala stenar. Jag kan inte vara utan dem på vintern och har dem när jag springer och tränar Nordic Military Training. Icebugs finns i flera modeller och utförande – med eller utan dämpning, med tillbehör som gaiters (damasker) för att slippa få in snö. Mina är vattentäta och håller värmen bra när jag har skidstrumpor i dem. Dubbarna i skorn är gjorda av och riktigt slitststarka. Ett par Icebugs kostar mellan 1 400-2 000 kronor.

Terrängskor

Innov-8 X-talon. Alternativt greppvänliga.

De flesta terrängskor har mycket räfflade/piggiga sulor som fungerar bra att springa i skogen med. När det är snö har jag haft dem när jag springer kortare pass som ska gå i lite raskare takt. Ja – det innebär ju inte att det går så mycket snabbare, utan att jag väljer asfaltsgångvägar som är relativt plogade, eller har det tråkiga stadsslasket. Då funkar de bra. Jag har ett par Adidas Trailskor som jag även ska testa ute.

Broddar

 

Foto: privat

Innan jag hade mina fina Icebugs körde jag med broddar. De har samma funktion med spikarna under men mina gick sönder rätt ofta (buy cheap – buy twice) – jag tror att ett par broddar lämpade för just löpning är bättre än de lågprisvarianterna jag körde med. Jag tyckte att de klämde på tårna så att jag frös om framfoten. Broddar kostar allt från 29-275 kronor. Ja, visst finns det värstingmodeller som är dyrare – men de vågar jag inte leta upp.

Gör-det-själv med Best Grip!

Dobben. Bild: Addnature.com

Vill inte Tomten komma med ett par dyra Icebugs till jul kan du köra budgetvarieanten! Vill du springa med dina favoritskor går det alldeles utmärkt att fixa egna dubbar på dem. Du kan köpa Best Grip på Addnature. Dessa dobbar levereras med ett verktyg som du lätt skruvar i dobbarna i skorna med, lite som Martin Timell och Kan-själv-känsla. En Best-grip sats kostar 285 kronor.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.