Foto: vatterntriatlon.se

Långdistans-VM i triathlon i Motala

TävlingLördag den 27 juni avgörs långdistans-VM på triathlon i Motala och med ett mästerskap på hemmaplan deltar Sverige såklart med en rekordstor trupp. I elitklassen ställer Sverige upp med 11 aktiva och av de som tävlar i åldersklasser, så kallade age groups, utgör svenskarna nästan hälften.

Elittruppen består av fem tjejer och sex killar:
Eva Nyström
Lena Holmgren
Emma Graaf
Camilla Lindholm
Annie Thorén
George Bjälkemo
Fredrik Carlén
Karl-Johan Danielsson
Pontus Lindberg
Patrik Nilsson
David Näsvik

Johan Hellström, förbundskapten, har höga förväntningar på de svenska deltagarna.

- Det råder ett gott klimat i truppen och de känner banan väl. De har också fått god tid till att förbereda sig inför detta mästerskap ihop med sina tränare eftersom jag medvetet tidigarelade själva uttagningsprocessen till just detta mästerskap. Men som alla vet som jobbar med elitidrott på landslagsnivå och dess automatiska medförda prestationskrav, så är det mycket som ska stämma på dagen och marginalerna är små. Men alla verkar avslappnade och positiva.

Tävlingen inleds med två varvs simning på en 4 -kilometersbana i Motalabukten. Därefter cyklar deltagarna 12 mil på en kuperad bana och avslutar med 30 km löpning. Båda dessa moment är fördelade på tre varv.

- Banan i sig är inte utmanande om man ser till banprofil, däremot kan en flack bana som Motala bli utmanande just i kombinationen av väder, vind och att det kan krävas högre fartregister från de aktiva. Och slår man ihop låga vattentemperaturer, kant- eller motvind samt höga farter kan utmaningen ligga i det. Jag skulle gissa att sista delen på cykel och första delen av löpningen kan vara strategiskt avgörande delar i tävlingen, säger Johan.

Om konkurrensen säger Johan att den generellt är överraskande stor, framförallt på herrsidan där det både finns tidigare världsmästare och europamästare på startlinjen.

- Men jag ser fram emot att se den prestationsnivå vi svenskar, oavsett ålder, kan visa upp på en internationell arena.

Utöver elittävlingen tävlar ca 850 triathleter från hela världen i sina age groups. 360 av dem kommer från Sverige.Det arrangeras också en paratriathlon-tävling. På söndagen kan allmänheten delta i en sprinttävling och för de yngre arrangeras en barn- och ungdomstävling.

3 kommentarer till artikeln

Henric Hård
1981 • Mjölby
#1
25 juni 2015 - 10:37
Ska bli jätte kul att få se världseliten på nära håll
Men jag tror inte dom simmar två varv på en 4km bana utan det är nog två varv på 2km... nog för att dom är vältränade men 8km i 15gradigt vatten blir nog tufft ;)

Mvh

Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#2
25 juni 2015 - 10:54
Så häftigt. Och det häftigaste av allt är att lilla jag ska få vara med i samma tävling! Visserligen inte i Elit-startledet men i Age Group (kvinnor 40-44 år). :)

Och Henric, några 8 km hoppas jag verkligen inte det blir. :) Läste om en lokaltidning som skrivit om loppet och där stod det 4 mil simning. :) Lätt att göra fel med andra ord.

Tror ju iof inte att det blir 4 km ens... Det blir nog snarare 1500 m eller kanske 3000 m... Det ger sig en timme före start, beroende på temperatur i vattnet.
Mellanben
2006 • VARBERG
#3
25 juni 2015 - 17:00
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.