Foto: Lululemon Athletica/wikimedia commons

Så gör du: Kettlebell Swing

Träning/TipsSwingen är en mycket komplett och, gjord rätt, samtidigt skonsam övning. Den har flera användningsområden som att bygga styrka och kondition men vi använder den främst som en skadeförebyggande övning i uppvärmningen. Gjord som i filmen har den stor överföring till andra övningar som knäböj, marklyft och frivändning med skivstång. Nervsystemet tränas att aktivera musklerna i rätt ordning. Viktiga muskler för balans som gluteus medius och hamstring aktiveras och det sker en naturlig utåtrotation i höftleden som stabiliserar knät och motverkar valgisering, som är en riskfaktor för korsbandsskador.

Utförande:

  1. Ryggraden hålls neutral genom hela rörelsen, från nacke till svanskota.
  2. Skulderbladen är ihop och neråt vilket genererar lätt böjda armar där underarmarna har kontakt med magen i den kraftgenererande fasen, viktigt för att få kraften att komma från benen och minska belastningen på ländryggen.
  3. Kraften generas genom att man sitter bak som i en knäböj och med balans på hela foten ställer sig upp explosivt som om man skulle försöka hoppa rakt upp (utan att lätta från marken), fokusera på att kraftfullt spänna rumpa och framsida lår.
  4. Kettlebellen ska inte lyftas av armarna utan höjden på svingen bestäms av kraften som genereras av benen.

Vanliga misstag som ökar skaderisken och oftast märks av att utövaren har kraftig träningsverk i ländryggen.

  • Svingar med raka armar
  • Ingen kontakt med armarna mot kroppen
  • Svingar för långt ner (under knäna)
  • Ryggen hålls inte neutral genom hela rörelsen 
     


Här ser vi Felicia "Felle" Karlsson svinga med 20 kilo, en vanlig del av uppvärmningen är att vi genomför en tabata-intervall med en lätt-medium tung kettlebell.

Tabata-intervall är 8 set med 20s arbete och 10s vila

1 kommentarer till artikeln

1972 • Göteborg
#1
23 mars 2015 - 14:05
Oh.
En korrekt swing ska tvärtemot vad som skrivs utföras med raka men avslappnade armar. Du ska ha stabil/låst position i skulderbladen och inga armbågar mot magen. Klotet ska föras så långt bak som möjligt och så nära skrevet som möjligt. Du ska ha lätt böjda knän, höften skjutas bak så långt som möjligt (utan att du tappar balans så klart). Du ska inte starta i en knäböjsposition. Klotet svingas sedan iväg med en explosiv HÖFTRÖRELSE (juck). Det är den kraften som för klotet uppåt. I toppläget ska du vara som när du gör plankan, dvs helt spänd i rumpa och bål, lätt uppdragna knän.

Kort klipp från YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=0_XjJjLc7NE
Längre bra och tydligt klipp (instruktioner till swing ca 3,20 min in i filmen): https://www.youtube.com/watch?v=l5qB0nILpko

Alltså: inte benen som jobbar det är din HÖFT!!

Rätt utfört är kettlebell grymt och en mkt bra kompletterande träning till t ex löpning. Rätt utförd swing är grunden för att även få ut maximalt i andra kettlebellövningar som t ex snatch och clean & press.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.