Den 16 december 2020 lanserade vi en ny design och ett helt nytt upplägg på våra sajter.
Det innebär att alla funktioner från Skid, Tri, Cykl och Svettig nu ryms här på Jogg. Läs mer här!

Vinterlöpning

KrönikaTänk er ca 10 minusgrader, det kommer små rökpuffar när ni andas och snötyngda granar kantar vägen ni har framför er. Det är tyst och fridfullt, en måne kikar fram mellan grantopparna och det knarrar muntert i snön när ni lugnt svävar fram under ett distanspass. Då äger man världen!

För att det ska kännas så krävs det att man känner sig trygg varje gång man sätter ner fötterna. Att man i varje steg kan lita på att man har det perfekta greppet vad som än döljer sig under snötäcket. För mig stavas den tryggheten Best Grip!

Best Grip är skodubb som du enkelt skruvar i dina favoritskor med medföljande verktyg och sedan är det bara att ge sig ut på äventyr. När du sedan inte anser dig behöva dem längre så är det lika lätt att skruva ur dem och använda skorna utan. Dubbarna spar du sedan tills behovet dyker upp igen.

Jag hittade Best Grip för 2 år sedan efter att ha testat ett antal andra alternativ som inte fungerat lika väl. Ni vet pensionärs-broddarna som endera sladdrar omkring eller gav mig klämskador/skav på tårna. Med andra ord helt obefintlig löpkänsla.

Inför varje säsong brukar jag investera i en ny sats och de brukar räcka hela säsongen. Eftersom mina favorit-miltuggarskor har ganska rejäla sulor (Asics gel Kayano) så brukar jag köra den dubbsats som kallas 3000. Den innehåller två dubbstorlekar; 12 st att ha fram samt 8 st lite längre som med fördel sätts på hälen. De brukar jag referera till som min livförsäkring då jag mestadels springer på framfoten och bara sätter ner hälen vid en ”nödsituation” så håller sig dessa dubbar fräscha hela säsongen.

En praktisk fördel med att dubba skor som du redan sprungit några mil i är att du lätt kan se var de är slitna, och på så sätt kan du skräddarsy dubbningen så att just dina fötter får det allra bästa greppet när du ska trycka ifrån. Något du inte kan få i en sko som redan är färdigdubbad från tillverkaren. Här snackar vi ultimat känsla. Blev det inte bra så kan man ju faktiskt möblera om, allt efter behag.

Dessutom spar du en och annan krona på att inte behöva köpa nya skor inför vintersäsongen. Min upplevelse är att man inte behöver ha samma spänst i dämpningen när man springer på snö och is som när man springer på asfalt sommartid. Känns bra också ur miljösynpunkt att inte behöva kassera en sko som kan hänga med ett litet tag till.
På vårkanten så har jag provat att skruva hur dubben och springa i skorna utan. Det har fungerat fint, dubben har så att säga inte förstört sulan på något sätt. Men det bästa alternativet för mig är att behålla dubben i och använda skorna på leriga skogsstigar där jag också vill vara säker på att ha det allra bästa greppet.

Så ta och unna dig själv en riktigt fin försenad julklapp som gör att du har en ursäkt mindre till att ställa löparskorna på hyllan i vinter!

2 kommentarer till artikeln

Niklas Johansson
1987 • Köpenhamn
#1
26 december 2014 - 12:49
Vilket härligt inlägg och kan bara hålla med om den känslan när man är ute och springer halkfritt på nysnö.

Köpte faktiskt precis också BestGrip via http://skodubb.se/. De har dessutom 20% rabatt i mellandagarna, synd att jag inte väntade. Men men, jag kunde springa lite innan jul ändå.
1984 • Ljusdal
#2
29 december 2014 - 15:37
Man kan även köpa BestGrip via: http://www.best-grip.se/skor-halkskydd/3Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.