Höghöjdsläger i La Plagne i franska alperna i somras. Uppbyggnadsläger inför framförallt Polen Runt och Vuelta Espana. Tobias Ludvigsson andra från vänster. Warren Barguil som senare blev åtta i Vuelta strax framför Tobbe.

Mattias Reck stannar hos Giant-Shimano

PorträttI mitten av oktober blev det helt klart. Mattias Reck fortsätter som tränare hos Giant-Shimano på heltid.
– Nu har jag fått ett kvitto på att jag är tillräckligt bra, säger han.

Till en början handlade det om ett år. Nu är det bestämt. Mattias Reck fortsätter i Giant-Shimano även de kommande två åren.
– Mitt jobb är som renodlad tränare. Ibland är jag på plats under tävling men jag är främst ansvarig för träning och träningsläger. Jag stannar kvar i Göteborg och lagmedlemarna bor utspridda över hela Europa. Vi har sex stora läger, resten av tiden har vi kontakt över skype, via mejl eller telefon.
Vad är det svåraste med jobbet?
– Laget plockar in mycket experter och specialister. Det är spetskompetens överallt. Så det krävs mycket kommunikation mellan alla inblandade. Det har varit den största utmaningen för mig. Det är en stor organisation så det gäller att ge rätt person rätt information.
Hur är det att jobba med stjärnorna?
– Det känns helt normalt för mig. Det är svårt att bli helt tagen av folk man jobbar med hela tiden. Första tanken var "gud vad de är unga!", faktiskt. Det är precis som att träna till exempel team cykelcity. Skillnaden är att det här laget är mer uppbackade och snabbare.
Hur skulle du beskriva laget?
– Avslappnat, roligt, jättebra stämning, inga grupperingar. Ingen som sitter på höga hästar. Verkligen ett bra gäng att jobba med!

Marcel Kittel och John Degenkolb vid foten av berget som går upp till vårt Höghöjdsläger i Sierra Nevada. Det är 35 grader varmt och till cyklisternas förtjusning får dom bokstavligen ”trycka i sig” isglass innan det är dags för hårda backintervaller. Marcel Kittel vann förresten 4 etapper i Touren, och Degenkolb som tyvärr kraschade svårt redan på femte etappen, blev senare tvåa på två etapper.

Vad vill du förbättra inför kommande år?
– Att få lite bättre koll på det organisatoriska, bidra mer till planeringen. Jag har till exempel ansvar för träningsläger och på lägren är det så mycket runt omkring. Lastbilar, bussar, mat. Jag vill ha koll på den stora apparaten, vara mer som en chef och ha bättre grepp om allt.
Vad ser du fram emot mest?
– Det har gått bra i år. Det har varit en bra säsong. Laget har gått från 16:de till 8:de plats i världsrankingen. Och det är jättekul. Men det är en tuff värld. Jag är realist så jag inser att det kommer komma perioder med mindre flyt. Då kommer min första riktiga utmaning.
Vad jobbar du med just nu?
– 28 cyklister som tävlar 70-100 dagar per år. Det är ett pussel att få ihop allt. Så nu handlar det mycket om att göra en plan för laget och för varje cyklist.
Och cyklisterna?
– November till januari handlar om att bygga upp grunduthållighet och maxstyrka. Så det blir mycket tung styrketräning och distansträning. Tionde december är det dags för första träningsresan. Då ska vi umgås, gå utbildningar, passa in de nya cyklarna och ha utvecklingssamtal inför nästa säsong.

Träningsläger Spanien december 2013. Jag passar Tom Veelers som kör tunga explosiva knäböj. Foto: Giant-Shimano

Tre tips till alla höst- och vintercyklister!
1. Det är långt till nästa säsong
2. Variera mycket under vintern
3. Kör omvänt upplägg mot proffsen. Det vill säga kör lite kortare och hårdare under vintern, och kör sen mer grenspecifikt när våren kommer!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.