Foto: Gunnar Eld

SM i långdistans

PorträttNu idag avgörs SM på långdistans, liksom förra, året i Motala. Tävlingen är en generalrepetition inför VM på långdistans som går i träningssatden  2015.

Emma Graaf, förra årets guldmedaljör, berättar här om sina tankar inför loppet samt ger tips om vad du kan tänka på om du vill testa långdistans.

Hur tänker du om långdistans?
För mig är en tävling en tävling, oavsett längd. Jag kan ha mer ångest för att springa 10 km löptävling än jag har för att köra en Ironman. Jag är ju tränad för att tävla på långdistans så för mig är det helt naturligt.

Självklart tycker jag det är överjävligt långt när jag tänker på distanserna var och en av diciplinerna separat, man tränar ju väldigt sällan på att cykla 18 mil och att springa ett marathon på träning, men på tävling bryter jag ner allt till små fragment som ska avklaras på en viss tid eller en viss ansträning eller med en viss känsla. Vips är inte distansen så betungande!

I helgen är det varvbanor på både simning, cykel och löp så det blir att dela in varje varv och fokusera på ett fragment i taget. Jag brukar alltid försöka tänka progressivt och går alltid mycket på känsla. Sista delen av loppet ska alltid vara all-out och i helgen blir ett test för att se hur snabbt jag kan springa inför Kalmar Ironman. Jag får kanske gå sista kilometern, men då vet jag var gränsen går!
 

Hur känns det?
Det känns bra inför Motala... eller njaaaa egentligen känns det rätt dåligt faktiskt. Har varit trött både i kropp och knopp och det har varit tungt och ensamt att träna sedan jag åkte upp till Östersund. Nu har jag dragit ned rejält på träningen, sovit mycket och ätit bra inför tävlingen men kroppen är fortfarande seg under passen.

Men å andra sidan är det så det brukar kännas. Den där riktiga tävlingsdjävulen brukar inte infinna sig förrän dagen innan race men när den väl kommer fram finns det ingen återvändo! När man står där på startlinjen är man alltid taggad att göra sitt bästa och innerst inne känner jag mig väldigt redo att tävla till helgen. Hoppas kunna repetera fjolårets upplägg men göra det ännu lite bättre i varje delgren.

Det kommer bli tufft men jag ska göra mitt bästa....och inte glömma att ha kul under tiden!

1 kommentarer till artikeln

1977 • Eskilstuna
#1
28 juli 2014 - 13:50
En månad sent bara ;-)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.