Foto: Mikaela Nordin

Tri för nybörjare

Träning/KrönikaI en vecka har jag känt mig som Stig Helmer på triathlonläger. Hur får jag på mig badmössan, åt vilket håll sitter cykelhandskarna och sitter simglasögonen upp och ner? Men hur förvirrad jag än har varit har jag mötts av ett leende, peppande ord och en hjälpande hand.

Nybörjarna
En gammal elitsimmare, en swimrunnare som vill lära sig cykla och en cyklist som vill bli simmare. Och så jag. Jag har aldrig crawlat, jag har aldrig cyklat racer. Nu kanske ni tror att jag fick cykla fem kilometer bakom alla andra, kämpa ensam med simningen. Fel. Triathleter hjälper varandra.

Crawlet.
Jag drog på mig badmössa och simglasögon, tänkte ”Jag kan se hur knäpp ut som helst just nu. Inte en aning!” och hoppade i poolen. Sakta men säkert närmade jag mig mina första crawltag. Första problemet: jäklar vad simglasögon läcker in och immar igen. Hur använder man sådana här nu då? Andra problemet: hur andas jag, egentligen? Med hjälp av snälla triathleter och bra ledare gick jag ur vattnet helt euforisk. Och efter en vecka crawlade jag. Fantastiskt.

Cyklingen.
Jag klättrade upp på racern och trampade iväg. Pirrigt. Jag ropade ”Migaaaad!”. Resten av gänget skrattade och stöttade: ”Det här fixar du!”. I uppförsbackarna fick jag en lätt hand på ryggen och ett par hjälpande ord. I nedförsbackarna ropade någon ”lite snabbare klarar du!”. Plötsligt stannade jag upp och insåg att jag ju cyklade ganska snabbt, ner för en backe, längst en bilväg. En sådan kick har jag inte fått på länge.

Sammanhållningen.
Det finaste med triathlon är triathleterna. Hur förvirrad, trött eller rädd jag än har varit har jag mötts av ett leende, peppande ord och en hjälpande hand. Triathlon är en krävande sport. Min analys är att triathleter förstår att det gäller att hjälpas åt. Stötta.

Jag åker hem från förbundets triathonläger med ett varmt hjärta och en jäkla träningsvärk. Triathlon. Vilken rolig träning, och vilket gäng!

Hur var ditt första möte med triathlon?

1 kommentarer till artikeln

Katrin Andreasson
1970 • Saltsjö-Boo
#1
15 januari 2014 - 15:14
Kul att du var med och förgyllde veckan! Mitt första möte var ungefär som du beskriver ovan. Var nybörjare på Playitas 2011 och i somras gjorde jag min första Ironman. Finns ju ingen roligare sport! :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.