FTP-Test, Friidrottsdebut men inget löptest...

Igår var det stora dagen, debut i friidrott. Kände mig rätt sliten på både torsdagen och fredagen så det blev varken cykel eller löptest då utan jag fick hålla det till helgen. På lördagen kände jag mig dock pigg igen och bestämde att köra friidrotten med pigga ben och sen ftp-test på kvällen.

Trillade in på Athleticum i Malmö ca 90 minuter innan 60 meter skulle starta. Kände mig ganska liten där inne bland alla seniorer och juniorer som ägnat sina liv åt detta. Fick lite obehagskänsla men studerade hur processen runt starten gick till. Sen när jag väl värmde upp kändes det bra och jag snackade med några medtävlare. Väl inför start kändes det lugnt och kontrollerat, det är en stor fördel att ha tävlat mycket oavsett disciplin tidigare.

Först blev det en tjuvstart, inte från min sida, jag stod mer eller mindre kvar i blocken när de andra stack iväg. Vid den riktiga starten var jag nog sist iväg, ville inte riskera något, men sen gick det bättre. Eftersom jag inte hade något pers registrerat från tidigare så fick jag starta med de lite långsammare (äldre) löparna, så jag hade ingen direkt i närheten andra halvan av loppet. I mål på 8.49 och klart nöjd med det. Var faktiskt riktigt roligt trots att det var så kort sträcka. Känns som det finns en del att plocka på också, så under 8.00 får väl bli nästa delmål :-)

Bra fokus...

Sen gällde det att hålla i  gång kroppen till nästa tävling som var längdhopp. Tog promenad och värmde upp ganska länge. Ambitionen att hoppa över 5 meter var väl tuff skulle det visa sig. Längsta hoppet mätte 4.41, lyckades få 5 av 6 hopp godkända. Hade ett hopp på 4.39 där jag var en bra bit ifrån plankan så kanske 4.60 hade vart möjligt att nå. Men det är svårt att få med sig farten i hoppet. Det var kul att testa men jag komner inte lägga jättemycket tid på längdhopp framöver. Däremot spänstträning och andra typer av hopp kommer jag köra som träning.

Ned för landning...

Sista grenen var kula. Målet var över 7 meter, men tack vare grym coachinghjälp och en halvmeter kort i längdhoppet så höjde vi målet en halvmeter. Lyckades att stöta 7.73 i andra stöten så nu började en kamp att komma över 8 meter. Ökade lite hela tiden och i sista stöten landade kulan på 8.07. Gött! Kul att testa på även denna gren, men blir nog inget mer tävlande. Nöjd med min dag tog jag bussen hem och laddade på för kvällens ftp-test. 20 minuters medeleffekt skulle mätas. Benen kändes trots allt tävlande ganska bra och hjärtat hade ju inte fått jobba så mycket.  Efter att ha landat på 286 w i snitt första 15 minuterna så lyckades jag trycka upp till 290 w i medeleffekt under sista 5 minuterna. Detta gav en ny ftp på 276 w. Föregående test var 264 w så en förbättring på nästan 5 procent. 

Slutet gott allt gott...

Idag var då tanken att jag skulle kört ett löptest över 5 km. Tyvärr hade jag ganska rejäl träningsvärk i baksida lår. Jag försökte värma upp och få igång benen men det stramade för mycket så jag hoppar detta löptest. Jag är dock ganska komfortabel med min löputveckling sista tiden. Spritträningen är riktigt bra komplement då den ger bättre löpteknik och hållning. Kommer definitivt jobba vidare med det.

Har anmält mig till veteran DM över 800 meter den 17 februari. Jag bara måste få springa med spikskor snart igen för det är en så fantastiskt skön känsla.

Nu är det fyra nya träningsveckor att se fram emot och det kommer vara ganska mycket fart i passen, så det ska bli riktigt kul.

//Fredrik

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.